Четвертый клиент Валерия Хорошковского

Пятница, 23 июля 2010, 19:34

"Українській правді" стали відомими додаткові подробиці справи "РосУкрЕнерго".

Так, вдалося довідатися, хто є четвертим підозрюваним окрім Ігоря Діденка, Анатолія Макаренка і Тараса Шепітька.

Це - жінка, але її прізвище не Юлія Тимошенко, а Марія Кушнір. Зараз її оголошено в розшук.

Марія Кушнір працювала заступником головного бухгалтера НАК "Нафтогаз України", коли на початку 2009 року відбувалися події з переходом газу від "РосУкрЕнерго" до української державної компанії.

Тоді ж у березні 2009-го Служба безпеки вперше порушила справу за вилучення газу в "РосУкрЕнерго", формальним приводом для якої стало звернення депутата-борця Ельбруса Тадеєва.

Виїмка документів у "Нафтогазі", маскі-шоу та бійка за участі депутатів від БЮТ стала однією з найгарячіших подій позаминулої весни. Кадри штурму "Нафтогазу" транслювали не лише українські, але і європейські телекомпанії. 

Впродовж тих подій Марію Кушнір було заблоковано СБУшниками в одному з приміщень НАК, але потім її забрала "швидка" в передінфарктному стані.

Після того і до останнього часу Марія Кушнір була працевлаштована заступником головного бухгалтера "Укргазвидобування" - дочірнього підприємства НАК.

У п'ятницю "Українській правді" повідомили у державній компанії, що пані Кушнір у них більше не працює "вже приблизно як місяць". Це збігається з датами активних дій Хорошковського навколо газу "РосУкрЕнерго".

СБУ порушила справу проти Марії Кушнір 23 червня 2010 року. Через тиждень,  30 червня було винесено постанову про притягнення її як обвинуваченої. А наступного дня, 1 липня Марію Кушнір оголосили в розшук.

Вона звинувачується за частиною 2 статті 367 Кримінального кодексу - "службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки", яка карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти  років.

За цією ж статтею проходять начальник відділу Київської регіональної митниці Тарас Шепітько і екс-голова Державної митної служби Анатолій Макаренко.

Макаренко перебуває під арештом з 24 червня, а Шепітько був взятий під варту 21 липня.

Тоді ж 21 липня Печерський райсуд задовольнив клопотання СБУ і надав дозвіл на затримання Марії Кушнір та направлення до Печерського райсуду для розгляду подання слідчого про арешт.

Вимогу арештувати Марію Кушнір Служба безпеки пояснює тим, що вона, "знаходячись на волі, намагатиметься ухилитися від слідства та суду, продовжуватиме злочинну діяльність, а також те, що за скоєний нею злочин передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк понад три роки".

 Марія Кушнір (по центру) під час маскі-шоу в "Нафтогазі" у 2009

Сьогодні, на думку СБУ, Марія Кушнір "своєю поведінкою може перешкоджати встановленню істини по справі, переховуватись від органів слідства та суду, враховуючи її фізичний, сімейний стан".

Але у 2009 році Валерій Хорошковський значно м'якше відгукувався про Марію Кушнір.

Про її роль в історії з газом "РосУкрЕнерго" він розповів у інтерв'ю "Українській правді".

"Инициаторы незаконной растаможки газа отнеслись к женщине негуманно. Она была принята на работу в "Нафтогаз" абсолютно недавно и только для этой операции. Ее функцией было только поставить нужную подпись. Насколько я понимаю, даже руководитель "Нафтогаза" не знал ее до назначения".

"До этого Мария Кушнир работала бухгалтером теплокомунэнерго в одном из небольших областных центров. У нее не было достаточной квалификации для принятия таких решений на уровне "Нафтгаза". Ее просто использовали. Именно она дала команду, поставила газ на баланс "Нафтогаз" и подписала первичный документ ".

Тоді  ж Хорошковський сказав, що "чисто по-человечески мне ее искренне жаль".

"Мы будем стараться относиться к ней крайне гуманно - она женщина в возрасте и у нее есть проблемы со здоровьем", - обіцяв також він.

Але зараз у Хорошковського менше сентиментів - СБУ вимагає арешту Кушнір.

Шепітько - третій арештований у справі

Окрім рішення про затримання Кушнір, 21 липня Печерський райсуд дав санкцію на арешт начальника відділу Енергетичної регіональної митниці Тараса Шепітька, який також брав участь у розмитненні газу "РосУкрЕнерго".

Саме Шепітько вже затримувався при попередній спробі порушити цю справу, 3 березня 2009 року.

Але одразу ж він був звільнений стараннями Андрія Портнова, який через один із районних судів Києва домігся ухвали про зупинення слідчих дій у справі.

Тоді ж прем'єр Тимошенко за розмитнення газу попри спротив СБУ нагородила Тараса Шепітька, тут ж таки Марію Кушнір і нині арештованого голову митниці Анатолія Макаренка почесними грамотами Кабінету міністрів, а Портнов навіть висловив готовність арештувати Хорошковського.

Минуло півтора роки. Зараз Шепітько поповнив список арештантів, у якому також значаться Діденко і Макаренко.

Роль Шепітька в тих подіях можна зрозуміти з постанови про порушення справи проти нього.

За даними слідства, у лютому 2009-го Шепітько працював заступником начальника відділу митного оформлення №2  Енергетичній регіональній митниці Державної митної служби України.

27 лютого минулого року була п'ятниця. Але в той день Шепітько не поспішав додому - о 22:58 він провів митне оформлення 11 мільярдів кубометрів газу, проставивши у митній декларації відтиск закріпленої за ним особистої номерної печатки №020 з датою "27.02.2009".

На думку слідства, Шепітько порушив закон, тому що йому не були надані документи, що підтверджують право власності на газ з боку НАК "Нафтогаз України".

Замість цього, вважає СБУ, Шепітько мав скласти картку відмови в прийнятті митної декларації та митному оформленні природного газу.

"...Тим самим Шепітько здійснив незаконне митне оформлення природного газу обсягом 11 мільярдів кубометрів газу, який належав компанії "РосУкрЕнерго АГ", загальною вартістю 33 880 000 000 гривень, що призвело до заподіяння вказаній іноземній компанії майнової шкоди на цю суму", - ідеться в постанові слідства.

"Враховуючи значний суспільний резонанс, якого набув в Україні та у світі факт винесення Арбітражним інститутом Торгової палати Стокгольма вказаного рішення на користь "РосУкрЕнерго АГ", діями Шепітька також завдано тяжкі наслідки державним інтересам у виді підриву авторитету України серед вітчизняної та міжнародної громадськості".

А ще в той же день, 21 липня 2010 року, Печерський райсуд дав санкцію на обшук маєтку Діденка в котеджному містечку "Золоті ворота", що розташований під Києвом.

...У лютому 2009 року під головуванням Віктор Ющенка відбулося, напевно, найганебніше засідання Ради національної безпеки, де президент і прем'єр влаштували базарну розборку з використанням слова "жопа" на очах головних силовиків країни.

Засідання Радбезу стосувалося тієї ж теми - газових контрактів Тимошенко і Путіна.

Позов "РосУкрЕнерго" ще не був направлений до Стокгольмського арбітражу, а Ющенко вже пророчо сказав: "Переконаний, ця справа закінчиться через багато років, коли Юлія Володимирівна не буде прем'єр-міністром, і платитиме за цю авантюру вся Україна".

Дісталося тоді від Ющенка і першому заступнику глави Нафтогазу Ігорю Діденку.

- Підписана вами угода - це капітуляція. Ви - бездарі! Продули, хлопці! Ігор, на яких островах ти будеш жити в 2009 році? - запитував він у Діденка.

Зараз 2010 рік, на островах частіше можна зустріти самого Ющенка, а місце перебування Діденка відоме всій країні - Лук'янівський слідчий ізолятор.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде