Адвокат Данилишина: Экс-министр раздумывает о политическом убежище

Среда, 20 октября 2010, 21:44

Слідом за бухгалтером НАК "Нафтогаз" Марією Кушнір українські правоохоронці затримали другого втікача з команди Юлії Тимошенко.

У вівторок Міністерство внутрішніх справ з посиланням на Інтерпол повідомило про затримання в Чехії екс-міністра економіки Богдана Данилишина.

Українські правоохоронці вже звернулися з проханням про його екстрадицію. Однак цей процес може тривати досить довго - до півроку.

Поки екс-міністр перебуває в Празі, правоохоронці в Україні проливають світло на таємниці затримання. В середу заступник генпрокурора Віктор Занфілов розповідав, що чеська поліція взяла Данилишина при зверненні до лікувальної установи.

Однак адвокат екс-міністра Степан Українець спростовує ці заяви і наголошує, що міністр сам вирішив зустрітися зі слідчими, як тільки дізнався, що перебуває у розшуку. Начебто саме для цього він прибув до посольства України у Чехіїі.

При цьому речник посольства у Чехії Андрій Моторний в коментарі Радіо Свобода заперечив, що Богдан Данилишин відвідував цього тижня українську дипустанову в Празі.

Генпрокуратура зацікавилася Данилишиним на початку серпня. За словами генпрокурора Олександра Медведька, він проходить за трьома кримінальними справами щодо зловживання службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки.

Справи об'єднано в одне кримінальне провадження. Сума збитків від діяльності екс-міністра, за даними Медведька, становить "десятки мільйонів гривень".

Його звинувачують у заподіянні державі збитків на 4,5 мільйона гривень. за згодою Данилишина аеропорт Бориспіль придбав послуги по проектуванню і будівництво паркінгу без тендера.

Крім того, його підозрюють у незаконній закупівлі палива для армії в 2008-2009 роках, що завдало державі збитків ще на 14 мільйонів гривень.

Про позицію колишнього міністра з уряду Тимошенко та свою версію його затримання "Українській правді" розповів адвокат Степан Українець.

 Адвокат Степан Украинец

- Пане Степане, чому пан Данилишин поїхав з України?

- Богдан Данилишин виїхав до Німеччини на лікування. Зробив це ще до того, як проти нього була порушена кримінальна справа. У пана Данилишина проблеми з печінкою та хребтом. Він поїхав до того, як з'явилася якась заборона про виїзд за межі України. Тобто екс-міністр виїхав абсолютно законно і ні від кого не переховувався.

Він лікувався в клініці Німеччини, до нього туди телефонували журналісти, і якби правоохоронні органи дійсно хотіли б з ним поспілкуватись, у них була така можливість.

- Яким чином екс-міністр опинився у Чехії, адже затримали його у Празі?

- Богдан Михайлович захотів зустрітися з слідчими органами, коли дізнався, що він перебуває у розшуку. Він не від кого не переховувався. Нещодавно через певні джерела прокуратура повідомила нам, що вони хочуть зустрітися з Данилишиним на території Чехії в посольстві України в Празі.

Данилишин, закінчивши певний курс лікування, добровільно погодився поїхати на зустріч зі слідчими, щоб отримати пояснення про причини оголошення його в розшук та про підстави порушення кримінальної справи і таке інше.

- Як проходила зустріч із представниками прокуратури?

- Ми особисто привезли його з Німеччини до посольства України в Празі. Там слідчі з України його затримали і вперше пред'явили йому постанову про порушення кримінальної справи. Тобто тільки в цей понеділок, 18 жовтня він вперше побачив і дізнався про існування цієї постанови.

(Від УП. Насправді справа проти Данилишина була порушена ще 5 серпня 2010 року, а наступного дня суд видав дозвіл на обшук в помешканні колишнього міністра. Постанова слідчого про притягнення Данилишина в якості обвинуваченого датується 10 серпня 2010 року. В цей же день Данилишина було оголошено в розшук. )

У посольстві України пана Данилишина допитали і пред'явили обвинувачення. Екс-міністр дав повністю всі свідчення. Богдан Михайлович пояснив, що не від кого не ховався та надав копії документів, за якими він знаходився на лікуванні в Німеччині.

Однак слідчі, порушуючи законодавство України, не навели жодного реального доказу, що Данилишин вчинив злочин.

Окрім того, слідчі ставилися до екс-міністра як до злочинця. Хоча це є порушенням презумпції невинуватості. Адже суд не довів, що пан Данилишин є злочинцем. Він взагалі тільки-тільки отримав інформацію про порушення кримінальної справи.

Затримуючи екс-міністра, слідчі не склали протокол про затримання, що мали зробити згідно з Кримінально-процесуальним кодексом України, який діє на території посольства України в Чехії.

Його примусово вивели на вулицю, де одразу передали чеській кримінальній поліції.

- Що відбувалося потім?

- Чеська поліція в нашій присутності відвезла Богдана Михайловича до поліцейського відділку, де було оформлено протокол і здійснено всі необхідні процесуальні дії.

Тому я хочу спростувати заяву заступника Генпрокура Віктора Занфірова, який сказав, що Богдан Михайлович прийшов до чеської лікувальної установи, де начебто поліція його зловила.

Це абсолютно неправда, оскільки ми супроводжували Богдана Михайловича з Німеччини до посольства України, куди він абсолютно добровільно приїхав, дав всі пояснення, надав всі документи.

Богдан Михайлович досі не розуміє ставлення Генпрокуратури, і чому вона намагається виставити його в такому світлі.

- Де зараз перебуває колишній міністр?

- Пан Данилишин зараз у Празі у спеціальному відділку, в якому знаходяться особи, які чекають на розгляд питання судом. В ході судового засідання буде вирішуватись, чи відпустити пана Данилишина за чеськими законами, чи дійсно є підстави для затримання.

Другим питанням буде ухвалюватися рішення, чи передавати його українській правоохоронній структурі, чи тримати його на території Чехії.

Прокуратура декларує, що Богдана Михайловича затримали, коли він десь переховувався, і його знайшли через Інтерпол. Це не так! Він приїхав добровільно.

- Чи є у вас пояснення, чому так відбувається?

- Я поки не хочу робити прогнози стосовно політичних аспектів, бо наше завдання суто юридичне.

- Напередодні бютівець Сергій Власенко заявив, що через вас чеській стороні мають передати докази про політичний підтекст справи Данилишина. Чи будете ви використовувати ці докази?

- Стосовно політичних аспектів, хочу наголосити, що ми представляємо інтереси Богдана Михайловича особисто. Ми не виступаємо від будь-якої партії чи руху. Тож ми поки про це не ведемо мову.

- Чи розглядаєте ви можливість направлення прохання про політичний притулок Данилишина в Чехії?

- Данилишин любить Україну, поважає українські закони. Він не тікав, а хоче повернутися. В нього не було в планах просити притулку.

Коли він добровільно приїхав до посольства України, слідчі поводились грубо і незаконно. В зв'язку з цим він не знає, як вони будуть себе вести, коли він повернеться в Україну.

Він прогнозує, що порушення можуть бути більш значними, а відтак він зараз розмірковує над рішенням, повертатись до України чи ні. Хоча дуже хоче повернутись. Плану просити притулку чи залишатись в Європі не було.

- Коли ви приїхали до Данилишина як адвокат?

- Ми приїхали до нього в Німеччину. І автомобілем привезли його до українського посольства в Празі, оскільки слідчі забажали там зустрітись. Ми приїхали разом. Порушення закону відбувалось у мене на очах. Ми разом зайшли до посольства, і в нашій присутності Богдан Михайлович дав всі свідчення і надав необхідні документи.

- Коли ви стали адвокатом Данилишина? Ви ж самі стверджуєте, що екс-міністр виїжджав з України в Німеччину просто на лікування, а відтак адвокати йому були непотрібні.

- Я вам скажу це тоді, коли зможу про це повідомити.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде