"Народ против Кучмы" - новое шоу от продюсеров сериала "ГПУ против оппозиции"

Вторник, 22 марта 2011, 16:37

Порушення кримінальної справи проти екс-президента Леоніда Кучми за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе можна було б лише вітати, якби не багато "але", які виникають, при більш уважному аналізі можливих причин цього неочікуваного кроку з вулиці Банкової.

У багатьох журналістів та громадян України ця новина скоріше за все викликала певну ейфорію та навіть деяку повагу до влади, яка наважилася на такий крок. Мовляв "помаранчеві" не змогли, а от Янукович зміг.

Однак не потрібно тішити себе ілюзіями. Скоріше за все справа проти Кучми в саму останню чергу стосується справедливого суду над ймовірними замовниками вбивства журналіста та їх покарання. Без великої політики тут явно не обійшлося.

Давайте поміркуємо, які політичні цілі можуть переслідуватися тими, хто стоїть за порушенням кримінальної справи проти Кучми.

Перше, що спадає на думку – це особиста помста Віктора Федоровича - Леоніду Даниловичу. Те, що між Кучмою і Януковичем до останнього часу залишалися нібито дружні стосунки – це міф.

Як би не старався Кучма публічно нахвалювати Януковича після його перемоги на президентських виборах 2010 року, всім, хто знає трохи більше про українську політику, ніж з екранів телевізорів, давно відомо, що причиною своєї поразки на виборах 2004-року Янукович вважає не Майдан, не Ющенка, а саме Кучму. Кучму та позицію, яку той зайняв під час "помаранчевої революції".

З точки зору Януковича вина Кучми полягає у тому, що той не розігнав в силовий спосіб "заколотників" на Майдані й не забезпечив таким чином перехід влади до Януковича. А йому бідному через це довелося цілих 5 років поневірятися в опозиції.

Друге, що спадає на думку. Порушення кримінальної справи проти Кучми це вже мабуть останнє попередження спікеру Володимиру Литвину.

Останнім часом Литвин знову почав виходити з під контролю. Згадаємо як він грозився самостійно підписати розпорядження про запровадження системи сенсорного голосування у Верховній Раді.

Хтось сумнівається, що фракція Народної партії підтримає антисоціальні ініціативи влади, зокрема підвищення пенсійного віку, яке поки що відклали, але скоріше за все ненадовго?

Тепер же варто очікувати, що Литвин і його команда стануть більш покірними. Так це чи не так, ми побачимо вже під час розгляду резонансних для суспільства "реформ" у парламенті, і що найважливіше - під час розгляду нового виборчого законодавства, яке потайки пишеться в адміністрації президента в зрозуміло чиїх інтересах.

Проти Кучми порушено кримінальну справу. Відео

Третє завдання, яке можуть переслідувати на горі – показати всім українським олігархам, хто в домі хазяїн і, що ніхто з них та їхніх родичів не захищений від неприємностей в разі неправильної поведінки напередодні парламентських виборів.

Порушення кримінальної справи проти Кучми – це свого роду "привіт" всім мільярдерам загалом і зятю екс-президента Віктору Пінчуку та його медіа-активам зокрема. Не виключено, що тепер інформаційна політика цих медіа-активів увійде в правильне і потрібне русло.

В те саме русло, в яке нещодавно увійшов Ігор Коломойський зі своїм медіа-холдингом, просто закривши неугодні видання, і залишивши лише ті, які не створюють видимих проблем владі.

Четверта обставина, яка вочевидь змусила відкрити кримінальну справу проти Кучми саме зараз, а не рік тому, хоча й тоді при бажанні це можна було зробити – це відвертання уваги суспільства від гострих соціальних проблем та бунтів шахтарів, вчителів, працівників заводів, хвиля яких вже почала котитися Україною.

Кримінальні справи проти опозиції не дали жодного позитивного іміджевого ефекту владі, навпаки лише посприяли зростанню рейтингів опонентів.

Тому влада вдається до контрпрограмування на шоу "Генпрокуратура проти опозиції". Вона сподівається, що нова програма під назвою "Народ проти Кучми" за своїми рейтингами, за увагою до цієї справи з боку журналістів та світової громадськості – повністю затулить собою події навколо переслідування опозиціонерів. І як наслідок позбавить їх можливості конвертувати пресинг влади в незначне, але все ж таки зростання підтримки опозиційних сил.

Який там суд над Тимошенко, Луценком, Корнійчуком, Діденком, Макаренком? Тут самого Кучму тягають в Генпрокуратуру й судять!

Можна не сумніватися, що усі підконтрольні владі ЗМІ будуть приділяти справі Кучми якомога більшу увагу, адже тема буде важлива та актуальна.

Хтось дуже добре дивився культовий фільм "Хвіст крутить собакою". Тільки вирішив дещо адаптувати його сценарій під українські реалії.

Чим Кучмагейт-2 гірший за маленьку віртуальну й переможну війну, влаштовану політтехнологами в цьому фільмі, щоб врятувати президента, який стрімко втрачає рейтинг?

Павло Булгак, політичний аналітик, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде