Западные пиар-консультанты готовятся сделать из Кучмы "жертву репрессий"

Понедельник, 11 апреля 2011, 21:26

Віктор Пінчук пішов у піар-наступ в зв'язку з порушенням кримінальної справи проти його тестя Леоніда Кучми. Колишній олігарх залучає провідних західних консультантів для перетворення свого родича на жертву політичних переслідувань.

Першим козирем, який вони поклали на стіл, став винайнятий американський адвокат Алан Дершовіц. Він покликаний стати "голосом Заходу" у коментуванні кримінального процесу з боку обвинуваченого.

У понеділок Дершовіц дав прес-конференцію для українських журналістів, де висловив переконаність у правоті свого клієнта.

- Треба негайно припинити кримінальне переслідування президента Кучми! - звернувся юрист до присутніх.

Дершовіц зізнався, що не відчуває докорів сумління у тому, що доводиться захищати Леоніда Кучму - людину, яка за свого президентства потрапляла до списку "10 ворогів преси" нью-йоркського Комітету захисту журналістів, а Україну привела до категорії "невільних держав" у рейтингу американського Freedom House.

- Морально я себе почуваю нормально. Коли я читав про вбивство журналіста, я переживав, адже він став жертвою злочину. Але це не виправдовує того, щоб інша людина стала жертвою несправедливого звинувачення, - розповів Дершовіц у Києві.

Головний акцент він робить на тому, що правдивість цифрових записів неможливо довести в принципі. Тому Дершовіц вимагає надати йому експертизу та оригінали записів, щоб він провів своє власне дослідження.

- Якщо нам не нададуть плівки, це буде порушенням принципу верховенства права. Це неприйнятно для Європейського суду з прав людини та міжнародної спільноти, - сказав Дершовіц.

Можливо, американський адвокат просто не знав, що Європейський суд з прав людини вже визнав державу Україну, очолювану Леонідом Кучмою, винною в порушенні права Георгія Гонгадзе на життя, а також в блокуванні розслідування цього злочину.

Залучення Дершовіца - це лише перша ластівка у великій кампанії захисту Леоніда Кучми за допомогою західних партнерів його зятя.

Масштаб, з яким взялися за справу, показує, що порушена кримінальна справа не сприймається ними як жарт.

За інформацією "Української правди", Пінчук залучив відому французьку консалтингову структуру Euro RSCG для вибудовування публічного захисту у справі проти Кучми.

До України прибула керівний операційний директор Euro RSCG Worldwide Наталі Бідерман. "Українській правді" вдалося сфотографувати, як після прес-конференції адвоката Даршовіца вона забрала його на наступний захід по програмі перебування в Києві.

Наталі Бідерман 

Це не перший випадок, коли в кризовій ситуації Пінчук залучає Euro RSCG. Так було в 2004 році після отруєння Віктора Ющенка та озвучених ним обвинувачень на адресу влади. Тоді Пінчук залучав Euro RSCG для трансляції іншого сигналу - що жодного замаху на опозиційного кандидата не було.

Окрім того, Euro RSCG бере участь в організації міжнародних заходів Пінчука - конференції Ялтинська європейська стратегія та українського ланчу в Давосі.

Другий важковаговик, покликаний Пінчуком для вироблення піар-стратегії у справі проти Кучми - американський консультант Даглас Шон.

 Даглас Шон

Даг Шон пише про себе як про "одного з найбільш впливових консультантів у таборі Демократичної партії США за останні тридцять років". Шон є партнером лобістської фірми "Penn, Schoen & Berland".

Даг Шон брав участь у виборчій кампанії Білла Клінтона 1996 року. Серед його клієнтів були мер Нью-Йорка Майкл Блумберг, керівник уряду Італії Сільвіо Берлусконі, а також три ізраїльських прем'єр-міністри.

Окрім того, в процесі реабілітації Кучми бере участь Інститут Горшеніна, який очолює Вадим Омельченко - колишній віце-президент компанії "Інтерпайп" Віктора Пінчука.

Цікаво, що декілька днів тому Інститут Горшеніна оприлюднив результати "експертного опитування" серед юристів, учасники якого всі як один заявили, що записи Мельниченка мають сумнівний статус та не можуть слугувати доказом проти Кучми.

Інформація про західних та українських консультантів, залучених для порятунку Кучми, міститься в програмі поїздки до Києва американського адвоката Алана Дершовіца, яка є в розпорядженні "Української правди".

 

Так, перебування Дершовіца в Україні включало в себе зустрічі з українськими адвокатами екс-президента Фоміним і Петруненком для опрацювання стратегії захисту, а також напрацювання контактів з юридичною фірмою "Байбарза Федичин" на предмет їх залучення до справи Кучми.

Окрім того, американський юрист мав обговорити стратегію захисту на зустрічі з Віктором і Оленою Пінчуками, які в програмі позначені ініціалами "VP" та "EP".

Зустріч адвоката з донькою та зятем Кучми мала бути присвячена питанням "правової стратегії, а також визначенню стратегічних напрямків, в яких працювати найближчими днями".

Окрім того, приїзд адвоката в Україну слугував якнайширшому розповсюдженню через пресу його коментаря про невинуватість Кучми і нікчемність записів як доказу. Так, програма поїздки адвоката включала інтерв'ю цілому набору українських і закордонних журналістів - газеті "Комерсант", журналу "Кореспондент", каналу ICTV, агентствам Associated Press, Agence France Presse, виданням Financial Times та Wall Street Journal.

Також, згідно з програмою, Дершовіц мав провести консультації з Наталі Бідерман та Дагом Шоном, а також взяти участь у спільному виробленні піар-стратегії у справі Кучми з представниками Euro RSCG Worldwide та Інституту Горшеніна.

Кожен з них відповідає за роботу з певними групами, що формують громадську думку. Тобто вже найближчим часом ми почуємо дедалі гучніший хор голосів, які переконуватимуть в несправедливості висунутих Леоніду Кучмі звинувачень.

"Українська правда" направила запит Наталі Бідерман щодо її участі у справі Кучми, але не отримала відповіді. Також керівник "Горшенін Груп" Вадим Омельченко не відповів дзвонки та смс з проханням про коментар. Прес-секретар фонду Леоніда Кучми Михайло Малий на питання про залучення західних піарників до справи Кучми відповів: "У мене поки немає таких відомостей".

Раніше, за часів президентства Кучми, Віктор Пінчук вже робив спроби його реабілітації за допомогою західних партнерів.

У 2002 році колишній кореспондент Financial Times у Києві Чарльз Клоувер зняв скандальний у той час фільм "Піар", де намагався довести, що вбивство Гонгадзе є провокацією з подальшою метою повалити Кучму, профінансованою США.

Окрім того, Пінчук наймав детективне агентство "Kroll", яке визнало, що не могло провести нормальне розслідування в Україні, але при цьому зробило висновок, що Кучма невинуватий.

Щоправда, через декілька років керівник агентства визнав, що вони мали певні докази проти Кучми, але вважали їх недостатніми.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде