Судья-миллионер, или Кто зарабатывает больше Януковича?

Четверг, 12 мая 2011, 17:51

Важко когось здивувати доходами і преференціями українських можновладців. Депутатські та чиновницькі зарплати давно стали притчею. Але іноді й у цій сфері трапляються справжні несподіванки.

Якщо ви думаєте, що найбільшу зарплату з державного бюджету отримують президент чи прем'єр - це помилка.

Виявляється, сотні тисяч гривень платників податків отримують люди, які прославилися вмінням вправно виконувати побажання президента і дають йому ті повноваження, яких він зажадає.

А ще ці люди носять червоні мантії, при їхній появі потрібно вставати і на своїй посаді вони можуть залишатися цілих дев'ять років.

Мова йде про суддів Конституційного Суду, звіт про доходи яких було нещодавно оприлюднено на сайті найвищої судової інстанції країни.

Тільки протягом 2010 року ці люди ухвалили три рішення, які змінили весь конституційний лад в Україні.

Так 8 квітня 2010 Конституційний Суд "благословив" так звану "коаліцію тушок" - індивідуальне членство депутатів у парламентській коаліції.

Потім КС взагалі скасував таку умовність, як коаліція, повернувши до життя Конституцію 1996 року та давши президенту Віктору Януковичу повноваження Леоніда Кучми.

Ну й наостанок судді відсунули парламентські вибори на осінь 2012 року, як того й хотіла чинна влада.

Відтак "Українська правда" вирішила скласти рейтинг статків людей, які протягом року змінили країну.

1 місце

 Сергій Винокуров

Лідером хіт-параду "конституційних" багатіїв є заступник глави Конституційного суду Сергій Винокуров. За 2010 рік він заробив 1 мільйон 188 тисяч гривень. Ще 847 тисяч заробили члени його родини.

Також Винокуров має на своїх банківських рахунках 1 мільйон 650 тисяч гривень, а родина судді тримає у банку 749 тисяч.

Цікавим є те, що при таких доходах Винокуров ніколи не займався бізнесом. З часів Леоніда Ілліча Брежнєва він працював лише в органах прокуратури. З 1998 року Винокуров був заступником та першим заступником генпрокурора.

Віктор Янукович вдягнув Винокурова у суддівську мантію в червні 2010, бо треба було звільнити місце першого заступника генпрокурора для президентського друга Віктора Пшонки.

Окрім того, син Винокурова працює суддею в Окружному адміністративному суді Києва.

Яким чином Сергій Винокуров міг заробити протягом року більше мільйона, не маючи права займатися жодним бізнесом - це загадка. Можна тільки припустити, що Винокуров отримав якусь грандіозну виплату при звільненні з прокуратури.

Також до активів Винокурова відноситься квартира площею 81,9 квадратних метрів, гараж у 25,9 квадратних метрів та відносно скромний автомобіль Toyota Rav4. Родина судді володіє земельною ділянкою у 0,2 гектари, квартирою площею 102 квадратних метри, дачним будинком у 320 квадратів, та машиною Nissan X-TRAIL.

2 місце

  Анатолій Головін

На другому місці в рейтингу фінансової успішності - глава Конституційного суду, уродженець Макіївки Анатолій Головін. Він у 2010 році заробив 655 тисяч гривень. У цій сумі, крім зарплати, врахована військова пенсія.

Родина Головіна заробила за рік всього 85 тисяч гривень.

Глава КС також тримає у банках 581 тисячу гривень та цінні папери на 4 тисячі. Члени суддівської родини мають на рахунках 711 тисяч гривень.

Крім того, у Головіна є земельна ділянка у 8 соток, в спільній сумісній власності сім’ї є квартира на 80,5 квадратів, два гаражі. Також у родини глави КС є земельна ділянка у 18 соток та нежиле приміщення на 106,5 квадратних метрів.

Як свідчить біографія Головіна, глава найвищого суду країни розпочинав трудову діяльність електрослюсарем донецького заводу "Донбаскабель". Але більшу частину життя, починаючи з далекого 1979 року, Головін присвятив органам державної безпеки.

За першого прем'єрства Януковича Головін отримав посаду заступника Генпрокурора – начальника Головного управління військових прокуратур. А вже за Ющенка, у 2006 році, Верховна Рада призначила Головіна суддею КС.

А ось посаду глави Конституційного Суду він обійняв саме у 2010 - за кілька місяців до доленосного рішення про скасування політреформи 2004 року. Його називали "неформальним фаворитом команди президента Віктора Януковича".

Після обрання Януковича президентом 29-річний син Головіна став заступником губернатора Київської області.

3 місце

 Андрій Стрижак

Але у КС є ще один суддя, який у минулому році заробив більше, ніж півмільйона. Це екс-глава суду, який вручив Віктору Януковичу президентську булаву, Андрій Стрижак. Його річний дохід - 535 тисяч гривень, в тому числі заробітна плата – 336 тисяч. Члени родини Стрижака заробили 116 тисяч гривень.

На банківських рахунках екс-глави КС лежить 388 тисяч гривень, а на рахунках членів його сім’ї – 62 тисячі.

В спільній власності родини Стрижака також знаходиться квартира площею 114 квадратних метрів, дачний будинок на 279 квадратів та земельна ділянка площею 0,12 гектарів.

У сім’ї також є Mersedes-E з об’ємом двигуна 3500 кубічних сантиметрів та житловий будинок площею 300 квадратів.

Втім, на родині Стрижака варто зупинитися окремо. Син судді Андрій Андрійович Стрижак є депутатом Закарпатської облради від Партії регіонів. Його ім'я спливало у березні 2009 року в скандалі навколо розбитого під Ужгородом "Lamborghini" відомого футболіста Кахи Каладзе.

Футболіст стверджував, що машину розбив сам Стрижак-молодший, який взяв її покататися. Але Закарпатська ДАІ швиденько "відмазала" суддівського сина від аварії.

А Стрижак-старший став суддею у рідному Закарпатті ще у 1978 році. У Верховний суд України він потрапив також ще за радянської влади - у 1988. І весь цей час працював лише у судовій системі.

Рейтинг

Річні доходи інших 15 суддів КС викликають не менший подив. Вісім суддів заробили більше 400 тисяч гривень - тобто вдвічі більше, ніж зарплата міністра українського уряду.

Лише двоє суддів отримали менше 300 тисяч гривень доходу. Але ж вони стали суддями КС лише у вересні 2010 року.

Суддя КС

Річний дохід

1

Сергій Винокуров

1 мільйон 188 тисяч

2

Анатолій Головін

655 тисяч гривень

3

Андрій Стрижак

535 тисяч гривень

4

Юрій Баулін

503 тисячі гривень

5

Володимир Кампо

495 тисяч гривень

6

Василь Бринцев

472 тисячі гривень

7

Марія Маркуш

461 тисяча гривень

8

Віктор Шишкін

442 тисячі гривень

9

Павло Ткачук

437 тисяч гривень

10

Михайло Колос

435 тисяч гривень

11

Дмитро Лилак

426 тисяч гривень

12

В'ячеслав Овчаренко

419 тисяч гривень

13

Петро Стецюк

413 тисяч гривень

14

Сергій Вдовіченко

399 тисяч гривень

15

Наталія Шаптала

340 тисяч гривень

16

Олег Сергейчук

319 тисяч гривень

17

Михайло Гультай

236 тисяч гривень

18

Михайло Запорожець

193 тисячі гривень

Наприклад, суддя Конституційного суду В'ячеслав Овчаренко у 2010 заробив небагато-немало 419 тисяч гривень.

 В'ячеслав Овчаренко

Овчаренко відомий тим, що в крісло судді найпрестижнішого суду України він пересів з посади судді провінційного міста Єнакієве.

Це сталося одночасно з другим пришестям Януковича на посаду прем'єр-міністра в 2006 році.

Розгадка ж такої стрімкої кар'єри в тому, що протягом 1983-84 років Овчаренко працював юристом на виробничому об'єднанні "Орджонікідзевугілля", коли там же директором автобази був Янукович. Ну і саме після призначення Овчаренка головою Єнакіївського міського суду стало відомо про зникнення документів про судимості нинішнього президента.

Тепер ця людина працюватиме суддею Конституційного суду щонайменше до 2015 року - з усім пакетом соціальних гарантій.

У власності Овчаренка є квартира площею 116,4 квадратних метрів, два житлових будинки площею 200 та 80 квадратів, гараж у 35 квадратів, легковий автомобіль Mitsubishi.

Але найцікавіше, що у судді є шість (!) мотоциклів Yamaha з об’ємом двигуна 250 та 500 кубічних сантиметрів.

А от "опозиціонер" в Конституційному суді - суддя Віктор Шишкін, який висловив окрему думку щодо рішення про "воскресіння" кучмівської Конституції, заробив 442 тисячі гривень.

 Віктор Шишкін

З цих коштів довічне грошове утримання судді склало 108 тисяч, дохід від викладацької діяльності – 14 тисяч гривень. Члени його родини заробили 134 тисячі гривень.

У Шишкіна є чверть квартири, площею 30 квадратних метрів, гараж площею 9 квадратних метрів та... легковий автомобіль ВАЗ 21. У сім’ї судді є земельна ділянка площею 9,9 соток, 3/4 квартири площею 90 квадратів.

Донька судді Шишкіна Еліна за списком БЮТ стала депутатом Верховної Ради нинішнього скликання.

***

Приголомшливі річні доходи суддів Конституційного Суду - це не єдине, чим вони можуть похвалитися.

Згідно з законом про Конституційний Суд, якщо повноваження судді припинені у зв'язку з закінченням строку призначення, або він не може виконувати їх за станом здоров'я, за суддею зберігається до виходу на пенсію за віком 80% грошового утримання та інші види матеріального забезпечення, якими користується суддя КС.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде