Суд над Луценко. Казус Москаля

Вторник, 21 июня 2011, 00:51

"Навіть, якщо вас проковтнули, у вас є два виходи", - таким іронічним анекдотом відреагував Юрій Луценко на чергове побажання не втрачати оптимізму у ході суду над ним.

Екс-міністр внутрішніх справ, який виявився "поглиненим" системою українського правосуддя, здається, обрав свій шлях - він вирішив щосили псувати їй процес травлення.

У понеділок у Печерському суді відбулося чергове засідання у справі Луценка. За своїм сценарієм, воно мало чим відрізнялось від попереднього. Захист Луценка і сам обвинувачений заявляли клопотання, суд їх методично відхиляв. Причому команда Луценка явно не розраховувала, що суд може виявитися настільки глухим до їхніх вимог.

Цього дня у справі екс-міністра внутрішніх справ мала з'явитися ще одна дійова особа – Геннадій Москаль. Долучивши його до процесу, захист Луценка вбивав двох зайців одночасно.

З одного боку, його адвокати отримували додатковий час на ознайомлення з матеріалами справи і пошук виправдовувальних аргументів. З іншого боку, у самому процесі з'являвся ще один учасник, від якого кожен суддя мав би постійний головний біль. Як відомо, як і Юрій Луценко Геннадій Геннадійович дуже гострий на язик, і на його фоні будь-який представник правоохоронної системи виглядатиме останнім пройдисвітом.

Залучити Москаля у процес вирішили за зразком участі нардепа Сергія Власенка у справі Юлії Тимошенко. Адже, як гарантує стаття 59 Конституції України кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Але, як і у справі Тимошенко, проти залучення депутата у якості захисника виступила прокуратура. Якщо у випадку Власенка приводом для відмови спочатку слугувало те, що депутат не може займатися іншою оплачуваною діяльністю, то для Москаля знайшовся інший аргумент.

- Прокуратура виступає проти залучення Геннадія Москаля у якості захисника, оскільки ми намагаємося залучити його у якості свідка, але він відмовляється, - заявив представник прокуратури у суді.

- Це брехня, я приходив до вас на допит, але відмовився давати свідчення. Це моє право не свідчити проти себе! - парирував йому Москаль.

- Пане, Москаль, ви ще не учасник процесу, заспокойтеся, - спробував втихомирити депутата суддя Вовк.

- Це цинічна брехня. Підніміть том 17, там є допит Москаля, - викрикнув з-за грат Юрій Луценко. - Прокуратура спеціально намагається не допустити до процесу Москаля, знаючи його громадську позицію. Вони намагалися завадити нам залучити Москаля до захисту з самого початку, для того і викликали його як свідка у справі.

Зрозумівши, що річка емоцій вийшла з берегів, суддя Вовк і колегія суддів пішли в дорадчу кімнату.

Одразу ж після його виходу війна емоцій між Москалем і прокурорами припинилася. А вже через кілька хвилин адвокати потерпілих, прокурори і Москаль дружньо сміялися разом і щось згадували з часів Кучми.

Москаль та прокурори. Фото Максима Марусенка 

Потім увага депутата переключилася на пресу.

- Де тут телеканал "Россия", а ну зробіть негайно сюжет, як тут гноблять у суді Москаля. Це формена ксенофобія! Досить там уже мочити Лукашенка, беріться вже за нас. Зробіть газ ще на 200 доларів дорожче, може, вони з переляку і Луценка випустять, - присікувався депутат до самотнього мікрофона. Російського журналіста в залі не було.

Тим часом Юрій Луценко використовував вільний час для спілкування з пресою.

- Сьогодні ми дізнаємося, чи боїться Москаля суд, бо саме він озвучив інформацію про наявність справи проти судді Вовка, і це - 100% підстава для відводу судді. Від того, яке рішення прийме суддя зараз, залежатиме, як розвиватиметься суд далі, - запевнив журналістів Луценко. Здається, він був переконаний, що на цей раз суд задовільнить його прохання.

Він також пояснив, чим його справа відрізняється від справ олігархів.

- Олігархи, які були за ґратами в різні роки, завжди відкупалися. У Луценка грошей і бажання для цього немає. Моя справа така ж, як і справи сотень інших простих громадян, які стоять один на один з правосуддям, - заявив екс-міністр.

Після короткого брифінгу Луценко відправив журналістів дихати свіжим повітрям.

- Бо суддя Вовк, як правило, довго виносить рішення. Він поки нагору додзвониться, багато часу спливе, - іронічно усміхнувся Луценко

Прогноз екс-міністра виявився правильним. Суддю з рішенням довелося чекати майже 2 години.

Його вирок був коротким. Особа, залучена в якості свідка, не може бути захисником. Клопотання залишається без задоволення як завчасно заявлене.

- Так коли це вони мене допитувати будуть, коли ви зачитаєте обвинувальний вирок, чи як? – обурився Москаль. – І цей клаптик паперу, який ви зачитали за дві хвилини, ви там писали дві години?!

- Пане Москаль, ви можете залишитися, але не заважайте суду, - сухо відповів йому суддя Вовк.

- Та як це так - слідство закінчене, коли ж мене допитувати будуть? Що ви говорите? - не вгавав депутат.

- Або припиніть заважати, або вас попросять залишити зал, - спробував ще раз заспокоїти Москаля Вовк.

- Хіба що винесете вперед ногами, - зі злом кинув йому депутат.

Вирішивши не заводити конфлікт у глухий кут, суддя надав слово Луценку.

- Це рішення ще раз доводить, що суд упереджений. Але знову хочу нагадати про своє право мати будь-якого громадянина захисником. У справі є вичерпний список свідків у 80 осіб, затверджений Генпрокуратурою, там немає Москаля. Ви просто позбавляєте мене права на захист. Дайте якщо не Москаля, то хоч час на ознайомлення з матеріалами справи, - кинув в розпачі Луценко і схопився за "Історію Китаю", яку приніс із собою.

- Чи будуть у вас ще клопотання? - почулося ввічливо з боку судді.

- Так. Будуть клопотання про залучення нових свідків, експертів, але для цього мені потрібен час, щоб підготувати клопотання з моїми адвокатами, - роздратовано відповів підсудний.

За словами Луценка, після того як суд дав лише 10 днів на ознайомлення з матеріалами справи його захиснику Олексію Баганцю, у нього не було жодної зустрічі з адвокатами в СІЗО.

- У мене є думки про нових свідків, але мені треба порадитися з адвокатами, - пояснював свою спробу виграти трошки часу Луценко.

Юрій Луценко у суд приніс книжки. Одна з них - "Історія Китаю"  

Але суддя Вовк лишився незворушним.

- Законодавством не передбачений додатковий час для підготовки клопотання. Ви можете його подати в будь-який момент процесу. Крім того, законодавством не встановлена конкретна форма оформлення клопотання, - заявив суддя.

Луценко ще трохи намагався відстояти свою позицію, але йому не вдалося. Вийшла лише буря емоцій

- Цікаво, хто вам так накрутив хвоста, що ви так поспішаєте? Я розумію, що вам хочеться по швидше підійти до статті 26, але я маю законне право на клопотання і захист. Чи ви хочете зробити як в січні, то влаштуйте як тоді – 5 міліціонерів, 2 судді і я - без адвоката. От і весь процес, - зривався на крик потерпілий.

Захист Луценка дуже розраховував на залучення у якості захисника Москаля і оголошення у зв’язку з цим перерви, і тому не готував на понеділок інших клопотань. Лише після кількох хвилин заминки адвокат Фомін знайшов вихід – він зачитав старе клопотання про зміну запобіжного заходу, адресувавши його тепер не одному судді Вовку, а всій колегії суддів.

Фомін наполягав, щоб суд не лише змінив запобіжний захід, але й назвав ті причини, з яких затримали його клієнта. Він також просив уточнити строк утримання під вартою Луценка.

Поки Фомін читав стос паперів подання, Луценко трохи заспокоївся і додав свої аргументи до слів адвоката.

- Я даю вам гарантію, що буду ходити в суд, надавати свідчення і не збираюся тиснути на свідків. Я не бачу суспільної небезпеки для свого перебування на волі, - звернувся Луценко до суду. - В Кримінально-процесуальному кодексі чітко прописано, що підставою для зміни запобіжного заходу з підписки про невиїзд на арешт є спроба втечі. Мене затримали, коли я вигулював собаку, але я не збирався тікати на собачій упряжці.

Після Луценка слово взяла його дружина

- Пане суддя, минулого разу я була дещо емоційною і назвала прокурора Бабенка брехуном. Я досі залишаюся на своїй позиції, і прошу вас і прокуратуру показати мені ті томи справи, де є докази того, що мого чоловіка треба тримати під вартою, - дуже кволо і майже без надії в голосі сказала вона.

У свою чергу представники прокуратури заявили, що не бачать підстав для зміни запобіжного заходу. Після цього суд вийшов до дорадчої кімнати.

Ще дві години очікування, і суд повернувся. Під вікнами суду якраз активізувалися прихильники Луценка. Вони вигукували "Вовка на нари" і співали щось на зразок поминальних пісень.

У цьому галасі потонуло рішення судді. Хоча навіть, якби в залі було дуже тихо, судді ніхто б не почув.

Під час засідань суду чітко прослідковується тенденція – чим більше людина хоче бути почута, тим голосніше вона говорить. Так найгучніше говорить Юрій Луценко. Тихіше, але розбірливо говорять його адвокати. Що говорять прокурори, можна розібрати через слово, а от щоб зрозуміти суддю Вовка, треба наймати сурдоперекладача. Складається враження, що Феміді не так вже й важливо, чи буде вона почутою.

І ще одне. Зрозуміло, що суддя має бути беземоційним і безстороннім у процесі. Але чи означає це, що він не повинен проявляти жодної зацікавленості до того, що відбувається в суді? За час процесу суддя Вовк ні разу не взяв олівець і нічого не занотував. Більше того, він майже не дивиться в бік підсудного, коли той говорить. Якщо одна з колег судді Вовка уважно чи з нудьгою слухає аргументи сторін, інша вивчає емоції залу, то Вовка наче і немає в залі. Лише мантія.

Найяскравіше ця поведінка судді проявилася в останній частині засідання в понеділок.

Отримавши чергову відмову суду в клопотанні, Луценко пішов ва-банк. І поставив вимогу викликати до суду в якості свідка не більше, не менше - президента Віктора Януковича.

А за ним слідом генпрокурора Віктора Пшонку, його заступника Рената Кузьміна, колишнього "важняка" Каліфіцького і слідчого Войченка.

- Я маю докази, що ці особи приймали незаконні рішення щодо мого затримання і арешту, - заявив Луценко. - За кілька днів до мого затримання, Кузьмін мені особисто розповідав, як йтиме справа, тому такий свідок є важливим. Аналогічні обставини спонукають мене просити заслухати у цій справі президента України, по якому є теж інформація, що він давав незаконні вказівки, - додав він.

Суду вистачило хвилини, щоб винести відмову на це клопотання Луценка. Щоправда, він дозволив йому і далі заявляти клопотання щодо свідків.

Тоді Луценко дещо змінив аргументацію.

- В 23 томі є інформація про близько сотні подань, аналогічних тому, за яке мене судять (за прирівняння цивільного стажу до міліцейського для свого водія Приступлюка). Цушко підписав таких більше 40, Могильов уже 2, підписували також Білоконь і Смірнов. Давайте залучимо їх в якості свідків, - звернувся обвинувачений до суду.

- Крім того, на всіх цих рішеннях стоять резолюції екс-прем'єра Азарова і екс-прем'єра Януковича. Нехай вони теж дадуть пояснення, чому вони їх задовольняли. Якщо ми залучаємо в якості свідка Турчинові, то чому не залучаємо Азарова і Януковича, щоб з'ясувати, наскільки "ексклюзивну" послугу я зробив Приступлюку? - запитав підсудний.

Не змігши залучити Януковича, якого Луценко уникає називати президентом, обвинувачений спробував відігратися на колишньому.

Юрій Віталійович поставив вимогу викликати в якості свідка Віктора Ющенка, оскільки саме за указом президента святкувався день міліції, і за його активної присутності.

- Мені ставлять у провину витрати на бензин, щоб перевезти міліціонерів з вулиці Богомольця на вулицю Банкову. Отож міліціонерів завезли, щоб Ющенко їх нагородив, повісив медальки на груди, а я за це маю сісти? – обурився Луценко. - Крім того, саме Ющенко вручав квіти вдовам загиблих міліціонерів, які мені шиють теж у розтрату. Хай Ющенко пояснить, чому він сприяв цій розтраті, а не відніс ті квіти у держрезерв, - додав обурено він.

Однак судді Вовку цих аргументів було недостатньо, щоб тривожити екс-президента.

Після цієї відмови суддя раптом згадав, що судді зайняті в інших процесах, і тому їм потрібна перерва.

- Так давайте до серпня, - пожартував Геннадій Москаль.

- До якого серпня, Геннадій Геннадійович? - запитав його Луценко.

- Така краще 2012, щоб після Євро, - відповів йому депутат.

Але суддям виявився потрібним значно менший строк – до 11:30 21 червня 2011 року.

- Юрію Віталійовичу, що ви збираєтесь робити далі? - запитали журналісти в Луценка після процесу.

- Судячи по тому, як вони були заряджені зранку, було зрозуміло, що їм сказали "вистачить панькатися, давайте гнати по суті".

- Ви будете ще подавати клопотання?

- О, в мене ще багато клопотань! Є в мене такий улюблений єврейський анекдот. Приходить єврей до ребе і каже: "Ребе, в мене курка здохла". Той відповідає: "Зараз почитаю мудру книгу... О! Ти ось що зроби – накресли коло, і все буде гаразд". На другий день єврей приходить і каже: "Обвів колом – здохли ще дві". Ребе ще почитав талмуд і каже: "А ви навколо кола намалюйте чотирикутничок". Знову приходить єврей і скаржиться: "Намалював – здохли ще три". Ребе: "Ну не печальтеся, намалюєте трикутник, тільки гостряком обов’язково у бік сонця, і точно все буде гаразд". Той пішов. Через день приходить і плаче: "Що ж це ребе таке? Я намалював, так останній півень здох". Ребе засмутився і каже: "От шкода, в мене було ще стільки варіантів!" От так і в мене - ще стільки варіантів! - розсміявся Луценко.

Луценко вважає, що суд отримав команду розглянути його справу і винести вирок до того часу, як її почне розглядати Європейський суд з прав людини. Як відомо, зараз цей розгляд затягується на місяць через відмову української влади давати відповідь на запити європейського суду і необхідність направляти незалежних експертів.

Відтак у Луценка є всі підстави тягнути час і ставити палки в колеса обвинувальній машині влади, завалюючи її новими і новими клопотаннями. Місяць так точно можна протриматися.

А там, можливо, і європейці прийдуть на допомогу.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде