Пинчук лишит внука Кучмы денег

Пятница, 27 января 2012, 14:04

Швейцарське селище Давос під час Всесвітнього економічного форуму – дивне місце, де можна почути неочікувані слова від серйозних людей або зустріти на вулиці міністра енергетики Юрія Бойка з пакункам у руках. І на питання, що всередині, отримати від урядовця не менш буквальну відповідь: "Та я шкарпетки забув у Києві, вийшов у магазин купити нові…".

Бойко просто так ходить по магазинам міста

Загальна атмосфера впливає на присутніх – у Давосі складно бути недемократичним, бо тоді ти стаєш білою вороною та об’єктом насмішок. Тому складно втримати усмішку, коли бачиш Віктора Януковича в супроводі шести охоронців на курорті, де і без того концентрація поліції зашкалює.

За традицією, під час форуму в Давосі Віктор Пінчук провів український круглий стіл з питань благодійності.

Серед несподіванок заходу – в числі гостей можна було побачити колишнього керівника "Нафтогазу" Олексія Івченка, пристрасть якого до дорогого автопарку закріпила за ним прізвисько "Лёша-Мерседес". Остання "філантропія" Івченка – це спонсорська підтримка "Газеті по-українські" та журналу "Країна", які приречені бути збитковими через занепад друкованої преси.

З невідомих причин, на майданчику в Пінчука не з’явилася анонсована Ганна Герман, яка зі своєї волі навряд втратила би таку можливість вигуляти діамантовий гарнітур.

Хоча філантропічний захід Пінчука знаходиться за межами офіційної програми Форуму в Давосі, цього року він викликав небачений ажіотаж – в залі буквально не було зайвого місця, і після всього організатором довелося ще носити стільці.

Хедлайнерами Пінчука стали топ-менеджер Google Ерік Шмідт, співвласник Mail.Ru Юрій Мільнер та один із батьків Facebook Шон Паркер.

Прототип Паркера в образі "гламурного покидька" у фільмі "Соціальна мережа" зіграв Джастін Тімберлейк. "В житті Паркер інший, добріший – хоча теж на своїй хвилі", - ділився враженнями Пінчук про свого нового знайомого.

Паркер привернув увагу всіх присутніх, коли до елегантного, ідеального скроєного костюму він вдягнув ковбойські чоботи зі шкіри змії, та виставив їх на загальний огляд, закинувши ногу на сцені.

 Шон Паркер та Юрій Мільнер 

На круглий стіл до Пінчука також був анонсований Тоні Блер, який не зміг приїхати через свою місію спецпредставника по Близькому Сходу. Це врятувало захід від перетворення його на бенефіс одного актора та, враховуючи попередні візити Блера до Пінчука, від нудності та моралізаторства.

Цього разу Пінчук в ролі модератора обрав доньку подружжя Клінтонів Челсі, а темою обрав підвищення ролі інтернету в світовій благодійності.

Дівчина – а, точніше, не дівчина, а молода 30-річна жінка – явно виявилася не готовою для такої місії і не змогла підтримувати градус дискусії. Хоча Пінчук назвав її "великим модератором" і "господарем дискусії".

Враховуючи, що Пінчук дає гроші фонду батька Челсі, поява її на цій позиції виглядала швидше послугою старшому подружжю Клінтонів.

Особливо кумедно виглядало, коли учасник благодійної панелі, радник держсекретаря США Алек Росс починав апелювати до Челсі Клінтон: "Коли ваша мама була на Гавайях, то трапився землетрус на Гаїті, і вона хотіла, щоб ми одразу почали збирати кошти постраждалим. За два тижні ми зібрали 35 мільйонів доларів за допомогою смс по 10 центів. А щоб зібрати ці кошти, ми витратили лише 19 доларів".

Челсі Клінтон та Алек Росс

Ідею про те, що інтернет дозволяє мінімізувати супутні видатки на благодійність, підтримав Шон Паркер: "Раніше треба було витрачати величезні кошти, щоб зібрати гроші. Зараз за допомогою соціальних мереж це робити набагато простіше".

В руслі інтернетизації філантропії фонд Пінчука запустив Українську біржу благодійності – мікс соціальної мережі з цих питань і платформи прямої дії з можливістю адресної допомоги.

На поступову зміну поколінь – окрім модерації Челсі Клінтон - вказувала чергова присутність на заході в Давосі Романа Пінчука – онука Леоніда Кучми.

Хлопчик, якого вся держава десять років тому могла бачити у новорічному привітанні поряд з дідом-президентом і собакою-цвегршнауцером, тепер готується до статусу спадкоємця бізнес-імперії.

Пінчук-молодший вже декілька років навчається у Вашингтоні, але поведінка його не вирізняється притаманною американцям простотою.

Роман проявив свій характер, коли на дружнє питання одного з каналів Пінчука про коментар вимовив крізь зуби – "В мене немає часу" - розвернувся і пішов.

Роман Пінчук прийшов на захід батька 

На завершення дискусії топ-менеджер Google Ерік Шмідт, який очікує на сплеск інтернет-благодійності з появою смартфонів по 70 доларів, спробував підвести риску.

- У світі дуже велика кількість багатства розподілена не належним чином. І нове покоління людей стане головним жертводавцем, - припустив він.

- Вы согласны с этим тезисом? - запитали журналісти в Пінчука.

- Согласен, - визнав олігарх.

- То есть ваши дети будут тратить заработанные вами деньги?…

- Я хочу, чтобы это началось еще с нас. Чтобы им (новому поколінню) не так много и осталось. Мы с Леной (дружиною Пінчука) сказали, что тот капитал, который у нас есть и который мы еще будем создавать – я хочу, чтобы большáя его часть…

- Бо́льшая или большáя… - уточнили журналісти в Пінчука.

- Я ставлю ударение на первом слоге – б́ольшая часть капитала попала на решение социалных проблем общества. Скажем так…

Поїздка журналіста Української правди до Давоса організована за сприяння Фонду Віктора Пінчука

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде