Юлию Тимошенко подсадили на американский крючок

Понедельник, 13 февраля 2012, 09:57

Юлія Тимошенко стала заручником своїх спроб притягнути до відповідальності українську владу на американському фронті.

Минулого року, будучи ще на свободі, Тимошенко подала позов у Нью-Йорку проти Дмитра Фірташа. Згодом вона розширила список відповідачів, додавши туди Валерія Хорошковського, Юрія Бойка, Віктора Пшонку, Ріната Кузьміна тощо.

Одночасно, тільки Тимошенко подала позов проти Фірташа, американська компанія Universal Trading and Investment Company подала клопотання залучити її в цей процес з окремими позовними вимогами до лідерки БЮТ.

Це довга історія, яка тягнеться в часи бізнес-діяльності нинішньої ув'язненої опозиціонерки.

Колись в середині 1990-х сама Тимошенко винаймала UTICo для стягнення боргів, потім вони розсварилася, і почали судитися один з одним в Америці.

З самого початку UTICo уклала контракт з "Корпорацією Український Бензин", засновником якої виступала кіпрська фірма Somolli Enterprises, кінцевими бенефіціарами якої, за документами, була Юлія Тимошенко - на 34%, та її чоловік Олександр - на 33%.

Потім "КУБ" перереєстрували в "ЄЕСУ", яка в статусі правонаступниці почала суд з UTICo.

Паралельно UTICo, захищаючись, пішло на співпрацю з Генпрокуратурою України та отримало він них довіреність представляти інтереси Києва в американських судах проти Тимошенко.

За іронією долі, довіреність американцям підписав тодішній в.о. генпрокурора Богдан Ференц, який сьогодні є адвокатом Тимошенко в двох кримінальних справах.

Отже, суди в Америці тривали, але після помаранчевої революції Тимошенко перестала відсилати на засідання свого представника і зрештою програла позов. Окружний суд штату Массачусетс присудив "ЄЕСУ" виплатити 18 мільйонів 344 тисячі 480 доларів компанії UTICo.

Подробиці тієї суперечки детально можна прочитати в статті:

"АМЕРИКАНСЬКИЙ ФРОНТ ПРОТИ ЮЛІЇ ТИМОШЕНКО"

Отже, отримавши у 2005 році рішення суду на свою користь, з того моменту UTICo шукало можливості відсудити в "ЄЕСУ" та Тимошенко цю восьмизначну суму. І коли екс-прем'єрка подала позов проти Фірташа та інших українських чиновників у Нью-Йорку, UTICo скористалася тим, що Тимошенко пішла під американську юрисдикцію - компанія подала проти неї позов.

Зрештою, суд відхилив спроби UTICo приєднатися до процесу "Тимошенко проти Фірташа", після чого компанія подала другий, вже окремий позов проти лідерки БЮТ. Враховуючи тісні стосунки UTICo та Генпрокуратури, це виглядало як контратака української влади на активність опозиціонерки в США.

В американських судах одним з важливих моментів є поінформованість сторін про позов. Власне, тому сьогодні депутати Володимир Ар'єв і Юрій Гримчак під відеозйомку роздають позови фігурантам позову Луценка до Нью-Йорка - для цього вони спеціально напросилися на зустріч з Віктором Пшонкою та Ренатом Кузьміним і навіть відвідали Івано-Франківськ, щоб вручити американські матеріали прокурору Сергію Войченку.

Аналогічно мала вчинити компанія UTICo. Щоб просуватися далі в процесі проти Тимошенко, вони також мали отримати підтвердження, що екс-прем'єр поінформована про позов.

Але становище UTICo мало переваги, на відміну від Луценка або Тимошенко, які не могли розраховувати на підтримку української держави в інформуванні Пшонки або Фірташа про позови проти них.

Компанії UTICo допоміг весь український державний апарат.

UTICo скористалася з факту перебування екс-прем'єрки під вартою та отримали всі необхідні підтвердження для суду над нею в Америці.

Отже, згідно з документами, які отримала "Українська правда" в американській системі публічного доступу до судових рішень, Тимошенко вважається поінформованою про позов, висунутий проти лідерки БЮТ в Нью-Йорку. І в разі, якщо суддя почне проти неї процес, вона не зможе використовувати аргумент про свою необізнаність.

Так, 9 грудня 2011 року до Шевченківського райсуду Києва надійшло на виконання доручення Окружного суду Північного округу Нью-Йорку про вручення документів Тимошенко.

Через тиждень, 16 грудня 2011 року Лук'янівському слідчому ізоляторі їй спробували вручити повістку до нью-йоркського суду і позов UTICo.

 

Подробиці цього можна прочитати в акті, складеному співробітниками СІЗО.

"Тимошенко Юлії Володимирівні було запропоновано отримати наступні документи, стислий зміст яких їй було оголошено:

- судові документи на 25 аркушах, без перекладу на українську мову;

- судові документи на 18 аркушах, з перекладом на українську мову;

- короткий вклад документа, що підлягає врученню на 1-му аркушу;

- судовий документ на 1 аркушу;

- виклик до суду на 1 аркушу.

Незважаючи на те, що зміст пункту 4 статті 418 Цивільно-процесуального кодексу Тимошенко Юлії Володимирівні з її слів, було зрозуміло, вона без будь-яких пояснень відмовилась отримувати перелічені в цьому акті документи.

Також Тимошенко Юлії Володимирівна відмовилася надати власноручно написану відмову від отримання вищезазначених документів", - ідеться в акті співробітників СІЗО.

10 січня уже цього року Шевченківський райсуд легітимізував всю процедуру. "Документи, що підлягають врученню за дорученням іноземного суду, вважаються врученими", - сказано в рішенні суду.

 

Ще через тиждень Міністерство юстиції України поінформувало про це американську адвокатську фірму, яка веде позов UTICo проти Тимошенко.

 

І, зрештою, 7 лютого клерк Окружного суду Північного округу Нью-Йорку видав свідоцтво про те, що копія повістки та позову були надані Юлії Тимошенко у відповідності до Гаазької конвенції від 1965 року, надавши як докази лист Мінюсту, Акт співробітників СІЗО та легітимаційне рішення Шевченківського суду.

Таким чином, віднині Юлія Тимошенко вважається поінформованою про позов проти неї у Нью-Йорку.

Цим її становище відрізняється, приміром від становища Пшонки та Кузьміна в позові Луценка або Фірташа та Хорошковського в позові тієї ж Тимошенко, які поки не визнані судом такими, що поінформованими належним чином.

 

"Українська правда" звернулася до адвоката Тимошенко Сергія Власенка, який підтвердив описані вище події: "Така повістка справді була вручена. Пан Фірташ допоміг їм це зробити. Факт мав місце, але він нічим не загрожує. Цей позов UTICo до Юлії Тимошенко буде відхилено".

"Фірма UTICo вже намагалася долучитися до процесу "Тимошенко проти Фірташа", але отримала рішення суду, що вони не мають права на позов до Тимошенко. Те, що вони роблять зараз, в американській правовій системі називається зловживанням права на позов", - заявив Власенко.

Коментуючи поведінку Тимошенко, яка відмовилася прийняти нью-йоркський позов фізично, Власенко відповів: "Це її право".

Водночас він визнав, що у рамках процесу "Тимошенко проти Фірташа" сам олігарх ще не отримував позов і він не вважається поінформованим належним чином. Тобто цей процес має іншу стадію, ніж процес "UTICo проти Тимошенко".

Цікаво, в суботньому інтерв'ю "Дзеркалу тижня" Власенко жодним словом не обмовився про те, що Тимошенко вручено повістку до США - хоча на той момент він достеменно про це знав.

Він лише знову повторив тезу, що суддя вже відхилив спроби UTICo долучитися до справи "Тимошенко проти Фірташа".

"Ведь им отказали не по формальным показаниям, а судья, исследовав правовую природу правоотношений между UTICo и Тимошенко, установил, что таких отношений нет", - запевнив Власенко.

Насправді, Власенко розповідає не до кінця. У рішенні нью-йоркського суду, яким відмовлено UTICo включитися в справу "Тимошенко проти Фірташа", суддя не відкидав права американської компанії подати окремий позов до Тимошенко.

Що, власне, ті й зробили.

А тепер, користуючись лояльністю української влади та арештом опозиціонерки, UTICo отримала необхідне підтвердження того, що Тимошенко офіційно поінформована про цей позов.

Можна вважати це змовою прокуратури та UTICo, але для американців вона не змінює суті - Тимошенко вважається запрошеною на суд проти неї в США.

Після цього оптимістичний сценарій перебігу суду Тимошенко проти Фірташа та інших в Нью-Йорку, описаний Власенком, уже більше не є таким однозначним.

Можливо тому, як досвідчений юрист, він нічого не розповів про події в СІЗО, даючи своє розлоге інтерв'ю.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде