Брюссельский секрет Партии регионов

Среда, 21 марта 2012, 21:24

Віктор Янукович і Партія регіонів, репутацію яких знищено згортанням демократії в Україні, намагаються виправити свій імідж у Брюсселі.

Декілька днів тому "Українська правда" вже писала, що уряд Азарова вирішив залучити американську лобістську компанію "Apco". Вона має допомогти у переговорах з Міжнародним валютним фондом після того, як "уряд реформаторів" їх провалив.

Тепер нам стали відомі подробиці ще однієї історії, як Партія регіонів намагається врятувати репутацію на Заході та схилити на свій бік європейській істеблішмент.

Днями міністерство юстиції Бельгії видало свідоцтво про реєстрацію для організації під милозвучною назвою "Європейський центр сучасної України", яку можна назвати одним із ланцюгів з реабілітації Януковича в Європі.

Приводом для наших пошуків стала публікація на сайті Партії регіонів у день їхнього суботнього з'їзду, яка вийшла під назвою "Евродепутат: Наша цель – увидеть Украину в Европейском Союзе".

Це був доволі компліментарний виступ на адресу регіоналів від пана на прізвище Роберт ван де Ватер, якого сайт регіоналів означив як "євродепутата". Швидкий пошук на сайті Європарламенту довів, що такого депутата насправді не існує.

 Роберт ван де Ватер

Натомість пан ван де Ватер працює радником у департаменті з питань країн-сусідів секретаріату фракції соціал-демократів Європарламенту. Це - середня ланка експертного середовища, і звісно, називати його євродепутатом - це введення в оману.

Після того, як повідомлення добу повисіло на сайті регіоналів, автор цих рядків зробив запис у блогах "Української правди" – тільки тоді посаду Роберта ван де Ватера виправили.

Сем текст коментаря пана ван де Ватера здивував. Адже, хоча він працює на соціалістів Європарламенту, які мають угоду про співпрацю з Партією регіонів, проте останнім часом тональність навіть європейських лівих щодо України змінилася в гірший бік.

Ознака цього - відсутність будь-якого, навіть нейтрального привітання від соціал-демократів на адресу з'їзду Партії регіонів. При чому, за інформацією "Української правди", підлеглі Азарова намагалися отримати хоч символічне послання з Брюсселя. Але не вийшло.

Ми зацікавилися постаттю Роберта ван де Ватера і випадково натрапили на взаємозв'язки, які можуть свідчити, що його теплий відгук про регіоналів - це тільки ланцюг більш довгої та цікавої гри.

Отже, пан ван де Ватер має дружину на прізвище Іна Кірш, яка багато років працювала адміністратором із зовнішніх зв'язків у Європарламенті.

Ще півроку тому пані Кірш опублікувала на сайті Фонду Фрідріха Еберта роботу про Україну, підписану її повним прізвищем Іна Кірш ван де Ватер.

 

Але останнім часом вона використовує лише скорочену форму прізвища, хоча і залишається одруженою з паном ван де Ватером. Можлива причина полягає в тому, що тепер пані Кірш очолює у Бельгії цікаву неурядову організацію - вона є виконавчим директором European Centre for a Modern Ukraine ("Європейського центру сучасної України").

Брюссельський осередок

Новина про відкриття "Європейського центру сучасної України" вийшла на сайті урядового агентства УкрІнформ 19 січня 2012 року. Пані Кірш повідомила, що президентом організації став депутат-регіонал Леонід Кожара.

"За словами Кірш, організація має на меті інформувати про політичне життя в Україні, запровадження контактів на політичному, бізнесовому та культурному рівнях між українськими та європейськими політками...".

"Окрім цього, організація на експертному рівні пропонуватиме політичні та законодавчі ініціативи, спрямовані на розвиток співробітництва між Україною та Євросоюзом", - також ідеться у повідомленні.

Хоча новостворена організація ще навіть не має свого сайту, пані Кірш уже доволі активно коментує події в Україні.

 Іна Кірш. Фото з facebook

Час від часу її заяви виходять на стрічці новин того ж урядового агентства УкрІнформ. При чому їхня тональність незвична - якщо зараз європейські експерти частіше закидають українській владі утиски демократії, то пані Кірш критикує українську опозицію або... самих європейців.

Автор цих рядків не зміг знайти жодного неприємного Банковій слова від пані Кірш.

Натомість у березні на сторінках агентства УкрІнформ Кірш звинуватила єврочиновників у подвійних стандартах відносно Києва - мовляв, визнавши вибори в Росії, вони ніколи би не дозволити такої спокійної реакції, якби подібне відбувалося в Україні.

"Євросоюз вкотре показав, що має до різних країн, за наявності схожих проблем, різні підходи (...) Якби аналогічна ситуація склалася в Україні, тоді реакція, однозначно, була би іншою", - сказала експерт.

Ще один коментар Кірш стосувався висловлювань представників "Свободи" щодо співачки Гайтани - та був критичним щодо опонентів української влади.

"Як може так звана демократична опозиція в Україні співпрацювати з такою партією "Свобода" і розділяти з нею місця на виборах? Як партії Яценюка і Кличка можуть співпрацювати з такою партією? Як на мене, це не сумісно з європейськими цінностями", - констатувала пані Кірш.

Далі ми звернули увагу на те, що пані Кірш була присутня на останньому з'їзді Партії регіонів - на своєму фейсбук вона виклала фото Клюєва з Льовочкіним та супроводила його словами: "Повернулася додому з конгресу Партії регіонів. Неочікувано позитивні враження. Ніколи не чула так багато соціал-демократичної ідеології в Україні".

Коментар Іни Кірш із суботнього з'їзду Партії регіонів 

Ми зацікавилися і почали досліджувати далі це питання. Як виявилося, пані Кірш нещодавно зареєструвала доменне ім'я для "Європейського центру сучасної України" - ecfmu.eu

За офіційним реєстром, власником домену є Іна Кірш ван де Ватер, але вона представляє не бельгійську неурядову організацію, а британську компанію Gloworth Limited.

Ми дослідили, що це за фірма. Вона була створена минулого року в місті Глазго, випустила одну акцію вартістю 1 фунт стерлінгів, а номінальним власником підприємства є жінка з африканської держави Малаві.

 

Наші подальші розслідування виявили нові цікаві факти. Так, нещодавно перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін здійснив візит до Лондона, де намагався переконати європейську спільноту в обгрунтованості засудження Юлії Тимошенко.

Більше того, він вкотре озвучив сумнівну версію про те, що Тимошенко оплачувала вбивство Євгена Щербаня

(Про те, хто і як перераховував гроші кіллерам, читайте в нашому розслідуванні.)

І, як повідомили джерела "Української правди", Рената Кузьміна на цих зустрічах у Британії супроводжувала саме пані Кірш як представник одного з піар-агентств. Більше того, пані Кірш допомагала Кузьміну з перекладом.

Нормальна європейська практика?

Ми зв'язалися з пані Кірш електронною поштою та попросили відповісти на низку запитань. Вона відмовилася обговорювати свою участь у зустрічах Кузьміна в Лондоні, пославшись на законодавчу норму про невтручання в приватне життя.

Щодо інших питань, пані Кірш повідомила, що вона особисто запросила регіонала Леоніда Кожару бути президентом новоствореного "Європейського центру сучасної України", оскільки Кожара є "широко відомим експертом з європейських питань". "Наша організація намагається будувати мости між Україною і Європою, а це неможливо зробити без залучення українських політиків", - запевнила вона на питання про політичну незаангажованість центру.

Друге питання стосувалося того, чи входять до керівних органів "Європейського центру сучасної України" інші українські політики. Пані Кірш лише заявила, що "в майбутньому, ми намагатимемося завоювати інтерес політиків з Євросоюзу та України до можливого членства в організації".

В іще одному питанні, поставленому нами, ішлося про можливий конфлікт інтересів - адже чоловік пані Кірш працює на секретаріат соціалістів у Європарламенті та може впливати на оцінку цією політичною силою подій в Україні, тоді як вона керує приватною неурядовою організацію на чолі з депутатом-регіоналом.

"Для нас у Європі це нормальна практика - до тих пір, поки це робиться відкрито і прозоро. Якщо ви подивитеся на особисті відносини між багатьма членами Європейського парламенту, європейських структур, PR-агентств і комерційних організацій, ви побачите, що це звичайнісінька практика. На щастя, це було одним з головних досягнень міжнародного жіночого руху в сучасну епоху", - запевнила вона.

"За останні 27 років я самостійно зробила професійну кар'єру. Моє професійне життя завжди було незалежне від посад мого чоловіка - як політично, так і фінансово".

Четверте питання стосувалося того, хто є основним донором нової організації. Відповідь пані Кірш приголомшила: "До цього часу я в основному інвестувала свої особисті кошти в розробку цієї структури, але сподіваюся, що це зміниться в майбутньому. Зараз ми знаходимося в процесі збору грошів і сподіваємося на успіх у цьому питанні в найближчі місяці... Наш членський внесок становить 100 євро на рік, і долучитися може кожен, хто поділяє наші принципи і статут", - заявила пані Кірш.

Засновники, про яких не говорять вголос

На цьому наше розслідування варто було б завершити. Ми уже встановили, що у Бельгії з'явилася неурядова організація, керівник якої часто виступає з українських питань у тональності, співзвучній з Партією регіонів.

Але поглиблений пошук у бельгійських базах даних приніс ще більш цікаві результати.

Нам вдалося отримати установчий документ "Європейського центру сучасної України", який дещо пролив світло на питання, де пані Кірш уникала прямої відповіді.

 
 

Отже, статут організації було підписано 29 грудня 2011 року в Брюсселі, а її засновниками є шість осіб: це Іна Кірш, пан на прізвище Ендрю Еджел (Andrew Edgel), якого нам не вдалося ідентифікувати, а також Антоніна Руссева - прес-аташе групи соціалістів Болгарії у Європарламенті.

Але набагато більш цікавими виявилися троє інших засновників бельгійської організації. Це - вже згаданий Леонід Кожара, а також ще двоє депутатів Верховної Ради - Віталій Калюжний і Євген Геллер. Всі як один - члени Партії регіонів.

При цьому згадайте - одне з наших запитань до пані Кірш стосувалося того, чи входять до керівних органів "Європейського центру сучасної України" інші українські політики? Вона заховалася від конкретики, і статут дає зрозуміти - чому.

Казначеєм організації призначено депутата-регіонала Віталія Калюжного. Цей 32-річний нардеп із Донецька мало відомий читачам. Але його біографія до обрання у Верховну Раду дає відповідь на питання, чому саме він призначений на цю посаду.

Тому що пан Калюжний з 2000 по 2005 рік працював у структурах Бориса Колеснікова: спочатку інженером-програмістом у "Фірмі ЮГ", а потім - провідним розробником програмного забезпечення ЗАТ "Виробниче об'єднання "Київ-Конті", яке також належить Колеснікову.

Третій український учасник "Європейського центру сучасної України", також уродженець Донецька Євген Геллер, до депутатства був президентом футзального клубу "Шахтар". Зараз - власник луганської футбольної команди "Зоря".

І Калюжний, і Геллер входять до неформальної групи Ріната Ахметова у Верховній Раді. Більше того, останніми днями було оприлюднено фото, де Калюжний тримає в своїх руках депутатську картку Ахметова, який останні чотири з половиною роки не ходить до парламенту, але щодня там голосує.

Вважається, що Калюжний, Геллер і Кожара близькі до Бориса Колеснікова і Андрія Клюєва.

Це ті прізвища, які пані Кірш приховала, коли ми запитували в неї про людей, які створили "Європейського центру сучасної України". Щось підказує, що новостворена бельгійська організація ніколи не матиме фінансових проблем, але чи матиме вона довіру - тепер це велике питання.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде