Улучшение жизни уже наступило. Для своих

Четверг, 10 мая 2012, 11:40

Партія регіонів на повну потужність включилася у парламентську виборчу кампанію. ВІП-агітатори їздять регіонами, розповідають про втілення соціальних ініціатив президента.

Зокрема нещодавно на Черкащині черговий спіч про покращення видав віце-прем’єр Сергій Тігіпко . На останок "покращувач життя" пообіцяв частіше приїжджати в область з робочими поїздками.

Коли наступного разу Тігіпко або будь-який інший ВІП-агітатор почне розповідати про покращення життя, то нехай пояснить виборцям: чому це покращення швидшими темпами відбувається у можновладців, аніж у людей.

У президента та усіх (!) керівників його канцелярії у 2011-му зарплати виросли більше або значно більше ніж середня по Україні. Якщо середньомісячна номінальна зарплата, за даними держкомстату, виросла на 16%, то у Віктора Януковича та Андрія Портнова задекларовані зарплати – майже удвічі!

Справедливий президент-2010

Уже у перший день свого президентства – 25 лютого 2010-го – Віктор Янукович пообіцяв урізати зарплату собі і працівникам президентської канцелярії. Ось що він говорив на інавгурації у залі Верховної Ради :

"Ми виплатимо заборгованість із заробітної плати і пенсій, чого так і не зробив діючий уряд. Враховуючи катастрофічну ситуацію з державними фінансами, ми зробимо це за рахунок скорочення витрат на бюрократичну систему і почнемо з себе.

Одним з моїх перших указів на посту президента України буде указ про скорочення видатків на секретаріат президента та інших структур, які забезпечують його діяльність".

Того ж дня прес-служба нового президента повідомила: Лідер сказав – лідер зробив. Видатки на адміністрацію президента скоротили на 20%, дізналися українці з офіційного сайту : "Віктор Янукович підкреслив, що буде і надалі скорочувати видатки "на бюрократію, і ці гроші віддавати бідним. Бо в Україні 20% людей перебувають на межі бідності".

Але і це не все. Заради боротьби із бідністю у державі президент-реформатор удвічі скоротив свою особисту зарплату, – вихвалялася того ж дня Ганна Герман .

Чи дісталися у 2010-му зекономлені гроші бідним, важко сказати. Але про 2011-ий можна говорити з упевненістю: керівники з Банкової вирішили більше не ділитися своїми грошима.

"Не голодали вы… не голодали…"

Напевно жити на урізані зарплати Януковичу та Ко виявилося дуже складно. Бо вже у 2011-му офіційно задекларовані зарплати збільшилися.

У цьому легко переконатися, якщо подивитися в опубліковані декларації про доходи працівників з Банкової. Автор це вже зробив і звів ці данні у таблицю. З неї наглядно видно, у кого і як за рік збільшилася заробітна плата.

 

До таблиці не увійшли Марина Ставнійчук та Дарка Чепак, чиї декларації також опубліковані. Причина – обидві прийшли працювати в АП навесні 2011-го, тож порівнювати їхні статки з 2010 не є коректним.

(Прискіпливий читач може звернути увагу, що 8 з 9 чиновників з таблиці (окрім Гончарука) працювали на Банковій не увесь 2010-ий, а лише після інавгурації Віктора Януковича. Це дійсно так. Але загальної картини це не змінює. Відповідні розрахунки автор провів, але щоб не перевантажувати матеріал, залишає за собою право не викладати ці цифри).

А тепер порівняємо зростання зарплат можновладців і пересічних українців.

Згідно з даними Держкомстату, середньомісячна номінальна зарплата в Україні на кінець грудня 2010-го складала 2629 гривень. За рік – вже 3054. Річне зростання – 425 гривень, або 16%. Виходить, що покращення життя значно стрімкіше відбувалося у тих українців, хто був ближчим до президента.

 

 

Майже знущальними виглядають такі цифри: сукупний річний дохід у 2011-му умовного середнього українця (який щомісяця отримував середню по країні зарплату) склав 31670 гривень. Того ж року Рафальський та Гончарук лише матеріальної допомоги отримали більше – 40 тисяч і 37 тисяч відповідно.

Але чи мають президент та керівники його адміністрації працювати на народ за маленькі зарплати? От кияни вже мали приклад "ефективного" мера, який взагалі відмовився від зарплати…

Протилежний приклад можна побачити у Сінгапурі, який вітчизняні реформатори згадують залюбки.

Ось що писав багаторічний прем’єр Лі Куан Ю у своїй книзі "The Singapore Story: 1965-2000. From third world to first": "Правительство Сингапура сможет оставаться чистым и честным только в том случае, если честные и способные люди будут проявлять желание бороться на выборах и занимать официальные должности.

Для этого необходимо платить им заработную плату, сопоставимую с той, которую человек, обладающий их способностями и честностью, мог бы заработать, занимая должность управляющего крупной корпорацией, или занимаясь частной юридической либо иной профессиональной практикой.

Эти люди так управляли экономикой Сингапура, что она в среднем росла на 8-9% в год на протяжении последних двух десятилетий, в результате чего, по данным Мирового банка, в 1995 году Сингапур вышел по уровню ВНП на душу населения на девятое место в мире".

Час поставити запитання: чи варто в Україні платити керівникам країни або головним реформаторам величезні зарплати? Чи справедливо збільшувати існуючі зарплати у рази?

На думку автора, це було б правильним, якби рівень корупції був як у Сінгапурі та відповідних чиновників відбирали на загальних конкурсах.

Сьогодні ж відбір керівників на Банкову робиться за принципом особистої відданості президенту. Тож дуже складно пояснити: чому дорогі послуги професійних соратників Януковича мають оплачуватися коштом платників податків.

Хіба що президент може розчулено пояснити журналістам покращення життя для своїх багаторічних товаришів: нє голодалі ви… І згадати свої тяжкі дитячі роки…

Далі додумайте самі

Вже по завершенні написання матеріалу автор отримав офіційну відповідь з адміністрації президента. На його запит, як змінювалися зарплати президента та керівників адміністрації за останні роки, в АП відповіли –… ніяк.

Що? У деклараціях про доходи ви побачили іншу картину? Ну, тоді "додумайте самі"…

"На Ваш запит від 25 квітня 2012 року повідомляємо таке. Розмір заробітної плати Глави держави визначається Постановою Кабінету Міністрів України від 30 червня 2005 року №518 "Про заробітну плату Президента України". Вона становить 140% від заробітної плати Прем’єр-міністра України.

Протягом 2010-2012 років визначений згаданою Постановою розмір заробітної плати залишався незмінним, і становив 47572, 00 грн.

Разом з тим зазначаємо, що керуючись положеннями Указу Президента України від 4 березня 2010 року № 286 "Про заходи щодо забезпечення скорочення видатків Державного бюджету України", Віктор Янукович одразу після вступу на посаду Президента України відмовився від 50% своєї заробітної плати та матеріальної допомоги, передбаченої чинним законодавством.

Станом на 1 квітня 2010, 2011, 2012 років посадовий оклад Глави Адміністрації Президента України становить 6308, 00 грн., Першого заступника Глави Адміністрації Президента України – 5644, 00 грн.

Олексій Братущак, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде