Кнуты и пряники налоговой

Четверг, 19 июля 2012, 13:10

"Друзям – все, ворогам – закон!" – цей принцип іспанських фашистів українська влада, схоже, щиро полюбила. Принаймні, події в медійному середовищі це вкотре доводять.

Канал ТВі за критику влади отримує слідчу групу податкової, виїмку документів і карну справу проти керівника. Натомість, лояльні ЗМІ податкова поїть, годує й щедро обдаровує.

За тиждень до Дня журналіста, 6-го червня керівництво ДПС зібрало представників українських ЗМІ на бенкет. Про це нам повідомили самі запрошені медійники. Голова податкової Клименко, разом із колегами вирішили влаштувати маленьке свято для журналістів, які, щоденно ризикуючи собою, здобувають суспільно-важливу інформацію.

На тусовку прийшли очільники редакцій і топ-менеджери каналів: Інтер, Перший Національний, 1+1, СТБ, ICTV. Також, серед запрошених були представники Інтерфаксу, УНІАНу, газети "Сегодня", та ще понад десятка медіа.

Керівництво податкової має смак, тому замість нудних розмов про доступ до публічної інформації, привітало представників ЗМІ тостами, щедрими закусками та виступами зірок. Благо, місце цьому сприяло, адже зустріч відбувалася не в конференц-залі ДПА, а в ресторані готелю "Україна". Журналістів розважали співами "НеАнгели" та Джамала, ведучим був Кузьма Скрябін.

"Вишенькою на торті" стали цінні подарунки, які голова податкової з колегами роздали присутнім "акулам пера": кожен представник медіа отримав ноутбук Dell та планшет Ipad останньої моделі.

Після танців до нестями, свято скінчилося.

Ми ж вирішили направити запит до податкової із простим питанням: за чий рахунок був цей бенкет? 

Особливо цікавило походження портативної техніки. Адже на фоні бравих рапортів податкової міліції про вилучення електроніки, будь-кому спаде на думку, що податківці могли подарувати журналістам "віджате" у підприємців.

Отримана відповідь дещо спантеличила, оскільки податкова взагалі заперечила будь-яке офіційне проведення свята: "ДПС України фінансується виключно за рахунок та в межах видатків передбачених законом "Про держбюджет на 2012-й рік" та затверджених у паспорті бюджетної програми. До цієї бюджетної програми не входить напрям коштів на оплату послуг та заходів зі святкування "Дня журналіста".

Також повідомляємо, що на офіційному сайті ДПС України 5 червня 2012 року розміщено привітання Голови ДПС України з нагоди професійного свята – Дня журналіста".

 

 

Тобто, як виходило з листа податківців, ніхто нічого не святкував. Максимум, що зробили – повісили привітання на сайті.

Невже, наші колеги колективно оббріхували податкову?

Довелося ще раз опитати учасників події. Нам вкотре все підтвердили.

Ще додали нових подробиць, наприклад, "НеАнгели" на радість керівництва ДПС останньою піснею затягли: "Юра, прости!" Більше того, нам навіть надіслали фото деяких подарунків на підтвердження.

Ось так виглядали подяки, які вручало журналістам керівництво податкової:

 

А ось ті самі ноутбуки Dell та Ipadи. Представники СТБ вирішили подароване податковою передати школярам селища Коцюбинського.

 

Керівництво ресторану готелю "Україна" підтвердило факт проведення бенкету й додало, що його вартість склала близько п'ятдесяти тисяч гривень. А в бухгалтерії цього ресторану уточнили, що представники податкової за все розрахувалися готівкою.

Отже, виявляється, усупереч листу податкової, гулянка все ж таки була.

Переконавшись у тому, що стільки людей просто не можуть так злагоджено фантазувати, ми звернулись до Ольги Семченко – директора департаменту взаємодії зі ЗМІ та громадськістю ДПС України. Приперта до стіни конкретними питаннями, пані Семченко нарешті визнала, що бенкет таки був.

– Ми проводили неофіційний захід, – сказала Семченко. – Це була просто особиста зустріч нашого керівництва. 

А за чий кошт тоді вона фінансувалася? 

– А це вже особиста справа того, хто її проводив. 

Тобто, зустріч була особиста, а подарунки при цьому роздавалися офіційно?

– Я не можу коментувати особисті зустрічі інших людей, тим більше обговорювати їхнє приватне життя.

Тобто, згідно пояснень ДПС, виходить, що журналістів годували-поїли за приватний кошт, але при цьому вітали зі святом від імені податкової. Ми поставили уточнююче питання: це корупція держслужбовців чи підкуп журналістів, чи те й те разом? Але відповіді вже не отримали.

Окрема тема – подарунки.

Керівництво ДПС не відповіло, звідки воно взяло техніку: купило в магазині чи зазирнуло на склад податкового конфіскату. Опитані нами керівники торговельних мереж та інтернет-магазинів не підтвердили факт вилучення електроніки податківцями.

Натомість, в одному з магазинів мережі "Фокстрот", продавці погодилися перевірити товарний код подарованого ноутбука по базі.

Відповідь була така:

– Цей ноутбук Dell на склад "Фокстроту" потрапляв, але в торговельну мережу його не передавали. Більше про рух цього товару нічого сказати не можна. 

 

У приватній розмові один із топ-менеджерів мережі "Фоксторот" заперечив вилучення товару. Натомість, представник іншого великого продавця побутової техніки та електроніки зазначив:

– Зрозуміло, що ніхто ні в чому не зізнається. Кому цікаво погіршувати відносити з податковою, хай навіть твоє підприємство рвуть на шматки? Завжди є сенс домовитися й зберегти те, що лишилося. Безперечно, тупо дарувати журналістам конфісковане. Але ще тупіше було б його купляти за свої гроші.

Голова ДПС Олескандр Клименко, попри наполегливі прохання, не знайшов можливості відповісти на питання про походження техніки та грошей на бенкет.

Однак нам удалося розшукати іншого учасника цього дійства.

Петро Мельник – народний депутат-регіонал та за сумісництвом ректор Податкової академії, обдаровував журналістів разом із Клименком та головою ДПА в Києві Носачовою. Ректор, що любить давати волю рукам, був дуже здивований нашими питаннями:

– Хіба погано, що журналісти отримали подарунки? Там були всі достойні люди – відомі й у державі, і в журналістиці. Це нормально, що я й голова (ДПС – Клименко – авт.) знайшли свої кошти й підтримали журналістів. Це ж ваші брати по цеху, ви ж маєте за них тільки радіти! 

Але ж це можна сприймати і як підкуп.

– Це ви так сприймаєте, тому що ви… ви… Тому, що у вас таке сприйняття своє. А коли людина за свої гроші вітає журналістів, у чому проблема?

"Своїх грошей", за нашими даними, податківці витратили на журналістів близько шестисот тисяч гривень. Це з урахуванням вартості бенкету, гонорарів виконавців та закупівлі техніки, якщо її справді купували.

Як тут не позаздриш професіоналізму колег, які замість спілкування зі слідчими, призводять до таких витрат керівництво ДПС?

Дмитро Гнап, Анастасія Береза, Слідство.Інфо, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде