Finita la comedia, или разменянные кандидаты

Понедельник, 12 ноября 2012, 10:34

От і все. ЦВК вклалася у відведені президентом терміни, і встановила результати виборів. У новій Верховній Раді працюватимуть 225 депутатів, обраних за пропорційною системою, і 220 мажоритарників. У 5 округах ЦВК, як відомо, вирішила не встановлювати результати.

Питанням останніх днів було, чи вдасться опозиції долучити до цього переліку 11 і 14 округи, а також визнати незаконним неврахування голосів 30 тисяч українців в 94 окрузі Тетяни Засухи.

11 округ за своєю скандальністю і свавіллям міг би "гідно" конкурувати або й перемогти київський 223.

Все почалося у ніч на понеділок, коли з'ясувалося, що дитячий лікар Наталія Солейко перемогла екс-губернатора Вінничини Олександра Домбровського. В той момент, коли окружні комісії привезли бокси з бюлетенями і протоколи до ОВК, зникло світло. Результати довелося приймати зі світодіодними лампами. Солейко перемагала з відривом у 700 голосів.

А далі почалося – в ОВК увірвалися невідомі зі сльозогінним газом і спробували викрасти коробки з бюлетенями. Не вийшло. Зате в середу невідомі через двері кабінету заступника голови Правобережної районної адміністрації Вінниці проникли до кімнати, де зберігалися бюлетені і пошкодили частину коробок. При чому пошкодили не всю коробку, а лише 15% бюлетенів за Солейко.

До всіх проблем, представники "Батьківщини" у ЦВК 3 листопада допустили стратегічну помилку. Поки куратора Вінничини Юлії Швець не було у залі ЦВК, замінила голову окружкому №11 Сергія Сітарського, який представляв "Батьківщину", на представника партії "Російський блок" Ольгу Стадник.

Після цього на підставі рішення суду ОВК округу № 11 ухвалила рішення про перерахунок голосів на кількох дільницях, і вже до вечора неділі, тобто 4 листопада, перемагав Олександр Домбровський.

Цілий тиждень ОВК № 11 здавала уточнені протоколи до ЦВК. У п’ятницю, 9 листопада, їх довелося чекати до 21 годин вечора, але виявилось, що протокол комісія так і не привезла.

А вранці суботи члени комісії самі спалилися на своїх махінаціях.

Коли Жанна Усенко-Чорна спитала представницю комісії, коли вони склали протокол, та відповіла, що о 20:54 п'ятниці. Тоді заступниці Шаповала довелося нагадати дівчині, що в цей момент вона ніяк не могла складати протокол у Вінниці, бо знаходилась у ЦВК. Дівчина знітилась, просила відповісти колег, а потім зізналась, що протокол підписали о 10 ранку суботи.

Втім кандидат Наталія Солейко наполягала, що комісія останні 3 дні взагалі не збиралася і просила встановити результати на підставі первинних протоколів.

Наталія Солейко тиждень провела в ЦВК, але так і не добилась справедливості

Як кажуть депутати від "Батьківщини", які побували в 11 окрузі, такого "бєспрєдєла" вони не бачили навіть у Донецьку. За їх словами, Арсеній Яценюк мав з цього приводу дуже різку розмову з Петром Порошенком, чиєю людиною вважається Домбровський, і сказав, що поки той буде в парламенті, ні про яку співпрацю не може бути й мови.

Не менш скандальною була історія 14-го округу. 31 жовтня зранку на сайті ЦВК після обробки 100% протоколів кандидат від "Батьківщини" Іван Мельничук отримав 33,41% , а його опонент – самовисуванець, людина Сергія Льовочкіна Віктор Жеребнюк – 33,21%. Розрив складав 194 голоси.

Але після 12 години дані при тих же 100% раптово змінилися, і Жеребнюк отримав 33,32%, Мельничук – 33,24%. Розрив між опонентами склав 83 голоси на користь людини Льовочкіна. Цей відрив зберігся і до встановлення результатів виборів.

Однак досягнуто цього результату було шляхом псування 2301 бюлетеня за кандидата від "Батьківщини".

Ще в понеділок, після вечірнього візиту лідерів опозиції до голови ЦВК Володимира Шаповала, Арсеній Яценюк запевнив, що представники опозиції в ЦВК внесуть постанову про неможливість встановлення результатів у 11 та 14 округах.

Дні йшли, а постанов не було.

Як відомо, про перевибори в 5 округах було домовлено з президентом Януковичем і головою ЦВК Шаповалом. Це рішення було ухвалено в обхід опозиції, і її лідерів поставили перед фактом.

Відтак було зрозуміло, що без санкції Банкової виборів не відбудеться.

Здається, і цього разу перемовини велися силами ЦВК. Зокрема, сторони спілкувалися через Жанну Усенко-Чорну і Тетяну Лукаш.

"В результаті нам було сказано, що 11 і 14 округи на перевибори нам ніхто не віддасть, бо влада нам подарувала перемогу в 211 і 216 округів", – розповів УП один з депутатів "Батьківщини".

Як відомо, в 216 Ксенія Ляпіна перемогла Олександра Супруненка, а в 211 Сергій Терьохін – Ігоря Лисова.

Зрозумівши, що нічого не вийде, представниця "Батьківщини" в ЦВК Юлія Швець у суботу внесла постанову про неможливість встановлення результатів виборів у 14 окрузі, а в неділю – по 11.

Обидві постанови були провалені. За їх розгляд проголосувала лише опозиційна меншість ЦВК – Володимир Шаповал, Андрій Магера, Жанна Усенко-Чорна, Юлія Швець, Ігор Жиденко та Валерій Шелудько.

Так само як не вдалося представнику УДАРу в ЦВК Валерію Карпунцову провести через Центрвиборчком постанову про невизнання виборів у 184 окрузі, де регіонал Микола Дмитрук виграв з перевагою у 22 голоси у самовисуванця Івана Вінника.

3 дні Карпунцов вказував на розбіжності в протоколах, але до нього дослухалися лише 7 членів ЦВК з необхідних 8.

Ще один форпост опозиція намагалася відстояти по 94 округу. Як відомо, тамтешня ОВК визнала недійсним голосування по 27 дільницях, що дорівнює 31 тисячі людей. Оскільки саме така надмірна кількість неврахованих голосів стала однією з причин не встановлювати результати по одномандатному округу, опозиція спробувала використати це і для пропорціоналки.

"Давайте не ставати органом, що зневажає голосами людей", – закликала членів ЦВК Жанна Усенко-Чорна і попросила скасувати рішення ОВК. – "Дуже не хотілося б, щоб ці голоси не були враховані через психологічні комплекси однієї партії, адже ми бачили, як в якийсь момент рейтинг Партії регіонів опустився до 29%".

"Було б гідно скасувати цю ганебну пропозицію і врахувати 30 тисяч голосів", – підтримав її представник "Батьківщини" Руслан Князевич.

Усенко-Чорна, обґрунтовуючи свою думку, послалася на рішення Європейського суду з прав людини "Ковач проти України", яке було винесене у 2008 році через неврахування голосів на 4 дільницях.

Водночас палкі промови заступниці голови ЦВК залишилися лише промовами. Адже навіть якби ЦВК і хотіла підтримати цю ідею, то як це зробити де-юре… Відтак голова ЦВК Володимир Шаповал висловив здивування, чому Усенко-Чорна не підготувала відповідну постанову.

На що та гордо підняла носа вгору і заявила, що не написала постанову, бо членам ЦВК про встановлення результатів виборів у багатомандатному окрузі стало відомо лише о 12 годині.

Ще кілька хвилин посперечавшись, ЦВК взяла перерву на 10 хвилин і вийшла в нарадчу кімнату. І повернулась ні з чим.

 

"Ми домовились, але не досягли компромісу", – розпливчато пояснив присутнім Шаповал те, що відбулося за стіною. І перейшов до оголошення результатів.

"Якщо щось і треба було блокувати, то саме цей процес оголошення результатів в багатомандатному окрузі. Бо саме з цього моменту, а не з присяги, нова Рада стане повноважною, і в ній буде 300 депутатів", – зітхнув представник УДАРу Валерій Карпунцов у розмові з журналістами.

Як було видно по реакції залу, його колег по опозиції ця ідея не надихнула. Крім нього в залі було кілька свободівців і уповноважений "Батьківщини" Руслан Князевич.

"Постой паровоз, не стучите колеса, кондуктор нажми на тормоза", – з сумом промугикав Князевич, дивлячись на табло. Ще в понеділок кореспондент УП став свідком, як він у відчаї кричав у слухавку дати йому юристів у допомогу, щоб готувати скарги.

Але, здається, опозиція вирішила, що боротися в ЦВК їй немає за що.

А от Партія регіонів все ж вирішила проконтролювати процес до кінця.

Ближче до 17:00 в приміщення ЦВК підтягнулася бойова група ПР у складі Тедеєва, Яценка, Турманова, Макеєнка, Чечетова та ще кількох депутатів.

На запитання "Української правди", з чим пов'язаний візит до ЦВК, Чечетов відповів: "Ми гуляли по місту, день такий хороший. Бачимо – сюди пішли представники "Свободи" і ми вирішили, що хороші люди в погані місця не ходять. Дай, думаємо, і собі зайдемо, може, пива наллють. Ми на ринку побували, картоплі купили. Ціни такі хороші".

На запитання, чи не зайшли вони на мітинг опозиції, Чечетов зіщурив самовдоволено очі: "Який мітинг? Опозиція ж скасувала мітинги до наступних виборів".

 

Звісно, після бійки руками не махають, але якби під стінами ЦВК стояло хоч кілька тисяч людей, можливо, події розвивалися б інакше. Як відомо, опозиція планувала великий мітинг на 12 листопада, а влада використала це в своїх цілях – і ЦВК тихцем у суботу ввечері підвела риску під легітимністю нової Ради.

І ніхто з лідерів опозиції не прийшов в той вечір до ЦВК і не висловив своє "фе" тому, що відбувалося.

По суті, кандидати-мажоритарники з проблемних округів залишилися в цьому приміщенні сам на сам з системою.

Це призвело до того, що кандидат по 194 округу Микола Булатецький у неділю виголосив вельми показову промову.

"Арсеній Яценюк, Віталій Кличко, Олег Тягнибок, ви маєте негайно бути тут. Тому що ви не просто не захищаєте голос виборця, ви здаєте десяток мандатів, своїх надійних і вірних бійців. У нас забирають 1,5 мільйони голосів, а в залі немає жодного депутата", – обурився кандидат.

"Сьогодні коїться злочин проти всього українського народу. Ви подивіться, жінку-хірурга (Солейко) доводять до того, що вона може померти. Я вам офіційно заявляю, що якщо ви і далі коїтимете свої злочини, я зроблю ті кроки, які покажуть, що тут не бидло і не раби", – пригрозив Микола Булатецький ЦВК.

Після того він скликав зібрання проблемних кандидатів з 7 округів. Видно, про намір Булатецького швидко доповіли в штаб опозиції, бо за півгодини їх приїхав заспокоювати Сергій Пашинський.

"Ти за свої слова відповідаєш? Ти що тут самоспалення влаштувати вирішив?! Ні?!", – гримав він на Булатецького.

"А я за свої слова відповідаю. Ми будемо захищати ваш результат в парламенті до кінця. Ми змусимо їх визнати результати виборів у ваших округах", – запевняв кандидатів Пашинський.

"Терапія" начебто подіяла, бо кандидати розійшлися після того. В ЦВК лишився лише Булатецький.

"Я з зали не піду. Я тут ночувати буду", – запевнив кандидат співробітників ЦВК. Хоча вже й явно зрозумів, що в цьому приміщенні йому годі чекати правди.

"Ви ж розумієте, що тут ніхто нічого не вирішує. Все вирішує "Папа". І "Папа" мій округ Дімі (Фірташу) віддав. Так вони хоч формально якось прикрилися б. Вони ж досі не можуть мені відповісти, на якій підставі відбулися перевибори в моєму округу", – поскаржився Булатецький УП, який виграв вибори у Валентини Жуковської з відривом у 12 тисяч голосів.

Зрештою, ситуація останніх двох днів у ЦВК нагадувала погано зіграний "договірняк". І навіть не тому, що влада і опозиція домовилася. А тому що кожен використав ситуацію на свою користь, розмінявши при цьому простих кандидатів-"пішаків".

В опозиції не приховують, що вдячні владі за те, що вона влаштувала після виборів. "Це ж зовсім треба не мати мізків. Провести майже ідеально вибори, а потім влаштувати ТАКЕ. Їм же Захід цього ніколи не пробачить. Це навіть не Тимошенко. Вони плюнули на святе – на вибори. Хто їм після цього гроші дасть", – зіронізував співрозмовник УП серед опозиційних депутатів.

Він сумнівається в тому, що опозиція обнулить списки – занадто ризикований механізм. Але те, що тема незаконно вкрадених мандатів буде використана на повну, можна не сумніватися.

Влада сама вручила опозиції транспарант з 8 проблемних округів. Хоча й вирішила своє завдання-мінімум – формування більшості у 226.

185 регіоналів+32 комуністи+2 народники+6 самовисуванців. Звісно, це дуже хиткий баланс. Але ж у влади є резерв з 5 проблемних округів. І чим гірше буде з більшістю, тим швидше там відбудуться вибори.

Тетяна Ніколаєнко, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде