За что извинился Колесников, и кого отчитал Янукович? Или фарс с Хюндай продолжается

Четверг, 27 декабря 2012, 11:14

Не пройшло і три тижні суцільної надзвичайної ситуації під назвою "люди замерзають у поломаних Хюндаях", як головний реформатор на залізниці та ще днями профільний міністр Борис Колесников відреагував на ситуацію. І, о диво, високопосадовець чи не вперше публічно вибачився. Правда, не за стратегічну помилку розміром кількасот мільйонів доларів США, а за якесь "технічне непорозуміння".

Перед тим, як Колесников дійшов до такого мужнього кроку, спочатку його прес-служба та особистий речник проігнорувати десятки журналістських дзвінків. Мовляв, не за адресою звертаєтеся – всі запитання до "Укрзалізниці".

Адже саме залізничники вимушені були брати кредит на корейське чудо – до кінця не відаючи, за що потім будуть віддавати. Бо саме на "Укрзалізниці" з року в рік скаржаться на державне недофінансування і обіцяють - якщо справи підуть так далі,то вже за п’ять років спроможності в перевезенні пасажирів скоротяться з 60,5 млн. до 40 млн. осіб, а відповідно скоротяться прибутки.

Перед тим, як вибачитися за "технічне непорозуміння", Колесников ще влітку звинуватив журналістів у "джинсі", бо ті критикують нові електрички за часті поломки та високі ціни на проїзд.

"І нові Mercedesи ламаються", - у противагу всім "недалеким" журналістам заявляв Колесников. Так за що ж тоді зараз він вибачається?

Пояснивши нинішні безперервні поломки "технічним непорозумінням", Колесников напевно не був у курсі, що ламаються електрички не випадково, і простим непорозумінням тут не обійшлося.

Напевно тоді ще віце-прем’єр не знав, що перед тим, як запускати нову техніку в експлуатацію – її потрібно як мінімум рік обкатувати на українських коліях, і головне - в усіх сезонах.

"Зимова обкатка є обов’язкова – бо сніг налипає, техніка відмерзає, сніг потрапляє в електродвигуни, перекривається електричне обладнання", - про це знають навіть прості машиністи.

Хоча, напевно Колесников щось чув по обкатку, бо саме йому належить пояснення про неможливість закупівлі аналогічних і дешевших двосистемних потягів в Крюківського заводу. Мовляв, ті ще не пройшли випробовувань!

Напевно Колесников не знав, що у Південній Кореї зима хоч і морозна, проте малосніжна і обкатку у всіх умовах там неможливо було провести. Та й рейки там вужчі, тому повністю зібрані вагони для України повноцінного тестування не пройшли. А випробовування в умовах тамтешнього заводу, де корейці встановили невеличку ділянку нашої колії, обкаткою не назвеш.

Зате пройшов обкатку інший швидкісний міжрегіональний потяг підвищеної комфортності Крюкіського заводу, який вже перебував в експлуатації на Південній залізниці. Однак, він теж не підійшов, мовляв, це лише вагони, до них потрібно було закупляти локомотиви.

Але напевно Колесников не в курсі, що в Чехії, де Україна закупляє ті самі локомотиви, існує, як розповіли залізничники, 60-кілометровий полігон, де до продажу рухомого складу в Україну його випробовують за всіма нормативами.

Проте чомусь віце-прем’єру здалося нормальним починати обкатку нових корейських електричок у березні 2012 року - за менш ніж два місяця до початку експлуатації.

Напевно з якихось інших причин, а не через неготовність, відкладали запуск Хюндаїв в експлуатацію – спочатку Колесников обіцяв це чудо техніки на першотравневі свята, потім 15 травня, зрештою воно поїхало з першими пасажирами 27 травня. А замість обіцяних шести потягів до початку Євро поїхало лише три… та й ті час від часу виходили з ладу.

Напевно віце-прем’єру не було відомо, що затримки були пов’язані з серйозними неполадками під час обкаток, і корейці просто не давали добро на їх експлуатацію, про що неофіційно говорили в Укрзалізниці.

Напевно Колесников не чув про кричущі випадки вже при перших обкатках Хюндаїв, які сигналізували про майбутні проблеми, і про які знають навіть прості залізничники.

"Коли поїхав перший Хюндай обкатуватися з Харкова до Золочева, його розкачало з боку в бік так, що своїм кузовом він чіплявся за високу платформу. Хитало так, що лижа пантографа (струмоприймач, який з’єднує вагон з контактними мережами – Авт.) підлетіла під провід і порвала контактну мережу. Чи можна таке було запускати в експлуатацію?", - розповідає автору машиніст Південної залізниці Микола Верба.

"У нас на Полтавській ділянці був випадок, що Хюндай зупинився на підйомі і заблокувалися всі двері! Тому локомативна бригада не могла вийти, щоб закріпити, щоб він не покотився. І він покотився, цей Хюндай, Слаба Богу, що спуск був маленький, і він зупинився, але це була аварійна ситуація, і про це ніхто не говорить", -говорить "Україні молодій"  машиніст кременчуцького ДЕПО Сергій Москалець.

Також напевно Колесников не знав, що українська колійна інфраструктура не готова до швидкісного руху. Бо саме йому належать слова, сказані у березні 2012року: "Українські залізничні колії повністю адаптовані для нових швидкісних поїздів Хюндай. На маршрутах від столиці до Львова, Харкова та Донецька швидкість сягатиме 160-180 км за годину"

Але навіть простий стюард (провідник) поломаного Хюндаю, пояснюючи новинам ТСН, чому знову зупинилася електричка, виявився в курсі, що "контактні мережі ще з радянського часу, і норми застарілі, а потяги нові".

Не знав Колесников і те, що відомо помічнику машиніста із спецосвітою Миколі Вербі: "Згідно з світовими нормативами коливання висоти контактної мережі на високошвидкісних лініях не повинні перевищувати 300 мм, у нас 1,20 метра".Тобто це коливання перевищує в чотири рази. От і маємо, що маємо.

І напевно саме через це всезагальне незнання у квітні, тобто коли вже було відомо про проблеми з обкаткою, віце-прем’єр Колесников поспішив заявити про намір в майбутньому купити ще 25-30 електричок Хюндай.

Якщо вірити залізничникам-активістам, не відмовився він від цього наміру і пізніше. У серпні з автором зв’язалися представники Південної залізниці, які анонімно повідомили, що, за їх інформацією, ще у червні Колесников написав листа у Південну Корею про те, що український народ схвалив запуск нових швидкісних потягів, тому український уряд цікавить закупівля ще десяти електричок.

Зокрема один з листів нібито був відправлений в корейський банк, де йшлося про можливості нового кредиту під гарантії уряду. При тому, ці обіцянки, на переконання залізничників, давалися без погодження з самим урядом, в тому числі і його главою.

Про існування такого утаємниченого листа ті дізналися нібито через відповідь банку Укрзалізниці, де були неприємно вражені потенційними новими проблемами під назвою корейське чудо.

Зрештою, як потім повідомили ті ж залізничники, питання про нові Хюндаї закрили, бо переконати в доцільності нових закупок було нереально та й прем’єр Азаров тоді заявив, що нових замовлень не буде – мовляв, маємо свої вітчизняні заводи.

Прем’єр зрозумів це трішки раніше, ніж президент. Янукович ж удав здивування лише зараз, запитавши риторично, чому ми не купили до Єврочемпіонату саме вітчизняних потягів, тим самим вклавши в українське виробництво? Більше того, до нього раптом дійшло, що наші колії не адаптовані під Хюндаї. "Що, нам було не зрозуміло, що ця техніка не була пристосована до наших умов експлуатації до кінця?", - прочитав з папірця президент.

Цією заявою у Януковича діагностувалися проблеми з пам’яттю. Адже саме він у лютому місяці 2012 року, відвідуючи Крюківський вагонобудівний завод, відповідав на запитання дещо ображених працівників. І пояснюючи, чому держава не вкладає у свого виробника, а купила Хюндай, пояснював – лише корейському виробнику було під силу виконати такі об’єми замовлення.

Злукавив зараз Янукович і в обуренні, що "маючи власний прототип швидкісного потягу, кошти вкладали не в налагодження свого серійного виробництва". На тій же зустрічі в лютому очільник Крюківського попросив Януковича вирішити питання фінансування контракту з Донецької залізницею. Мовляв, та замовила два двохсистемних потяги (аналоги Хюндая), але жодної копійки за них досі не заплатила – хоча на той час один з них був готовий.

Минуло більше півроку, і вже на зустрічі з Азаровим наприкінці вересня керівництво КВБЗ знову нагадало про проблеми з оплатою з боку з Донецької залізниці. Зараз кінець року, але потяг і досі там… А в той час Донецька залізниця має чи не щоденний клопіт з Хюндаєм.

Тому постає питання: чи таке ігнорування з оплатою є вимушеним через брак державних коштів чи свідомим саботажем на користь Хюндая з боку того відомства, яке і завідує державними фінансовими потоками на транспортну сферу?

Відтак показна турбота державних мужів про вітчизняного виробника і критика Януковича разом з вибаченнями Колесникова нагадує дешевий фарс. І "покарання" у вигляді "переведення" з посади глави міністерства до глави профільного парламентського комітету не вирішить проблему повернення непридатного імпорту назад до Кореї з скасуванням кредиту, а також державної підтримки національного виробника не на словах.

Мар’яна П’єцух, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде