За что будем сидеть при Януковиче

Среда, 10 июля 2013, 16:54

Режим потребує репресій, оскільки це єдиний відомий йому спосіб самозахисту. І хоча історія вчить, що саме репресії рано чи пізно призводили до падіння всіх авторитарних і тоталітарних режимів – українські політики думають, що історію можна переписати.

Садити "неугодних" для нащадків совка не просто спосіб позбутися проблем, для них це передовсім бажання показати "урок" для всіх інших. Однак, посадити за грати теж не просте завдання. Адже потрібно придумати такі статті, які явно будуть відводити будь-які зв'язки з політикою.

У Радянському Союзі для цих цілей були спеціальні статті в Кримінальному кодексі: стаття 56 – зрада батьківщині, і стаття 62 – антирадянська агітація та пропаганда. Саме за цими статтями були засуджені більшість дисидентів, які в підсумку і розвалили Союз. Віктор Янукович поки не дозволив собі спеціальних статей для захисту свого режиму, але й без цього в Кримінальному кодексі України знайдеться можливість позбутись порушників спокою глави найбагатшої сім'ї. Як казав Сталін, "була б людина, а стаття знайдеться".

Схоже, нарешті знайшлися статті й для учасників весняного походу на Межигір'я. Як відомо, під час зйомок телевізійного сюжету про заборону мітингу під офісом президента в селі Нові Петрівці було затримано й арештовано на 7 діб – Максима Панова. Під час наступної акції арештовано на 5 діб – голову Демократичного Альянсу Василя Гацько.

Нарешті під час останньої акції, яка зібрала понад 100 учасників, міліція нікого не арештувала й не складала протоколів. Здавалось, що влада відступила... Але це була тільки ілюзія.

Вже за тиждень ми почали отримувати багато інформації про активність правоохоронців щодо учасників мітингу під Межигір'ям. Опитування сусідів, профілактичні бесіди з родичами, з керівництвом та працівниками на робочих місцях тощо.

За окремими активістами було встановлено стеження СБУ. Так, 17 травня на одеській митниці демальянсівцю Олексію Чорному при спробі перетину кордону працівники митниці повідомили, що за ним здійснюють нагляд представники СБУ. 5 червня, напередодні акції журналістів під Межигір'ям, житомирські члени ДемАльянсу Дмитро Ткачук та Влад Пучич отримували телефонні дзвінки від представників СБУ з вимогою надати інформацію щодо їхніх планів участі в згаданій акції. Регулярні чергування людей з раціями відбуваються під квартирою Максима Панова.

Загалом, у цій діяльності – нічого нового для української політики, де правоохоронці відпрацьовують опозицію в інтересах влади. Однак, виявилось, що це підготовча робота до справжніх репресій.

5 червня до квартири братів-громадських активістів Костянтина та Максима Лациби постукали оперативники Броварського районного відділу міліції. Вони повідомили, що машину активістів було помічено на місці скоєння двох пограбувань. Однак це, задавалося б, непорозуміння, перетворилось на жахливу реальність, коли слідчий повідомив, що існують свідки й відеодокази перебування машини на місці злочинів.

Оскільки при здоровому глузді важко уявити, щоб люди, які займаються розробкою законів та заходів з розвитку громадянського суспільства, серед білого дня здійснювали пограбування, пояснити це можна виключно запуском репресивного апарату.

Важливим питанням залишається лише одне: чому справу фабрикують саме по автомобілю? Та тому, що саме на цьому автомобілі Костянтин Лациба привіз народного депутата Лесю Оробець на акцію під Межигір'ям 15 квітня.

Наразі справа набирає обертів, міліція намагається вилучити автомобіль для експертизи, під час якої "чесні" експерти обов'язково щось знайдуть.

На цьому прикладі можна прослідкувати стратегію подальшої роботи правоохоронців проти "неугодних".

Нам не будуть інкримінувати конкретні статті. Навпаки, нас садитимуть як звичайних грабіжників, хуліганів, маніяків тощо. При цьому, в першу чергу будуть працювати проти звичайних учасників акції, а не проти організаторів. Така стратегія має декілька завдань.

По-перше, зменшиться підтримка "справжніх буйних" або вуличної опозиції, яка через свою непідконтрольність особливо лякає владу.

По-друге, абсолютно різні кримінальні справи важко буде подати як політичні репресії для заходу. Це не одна чи дві статті, по яким проходили політв'язні в Радянському Союзі – а ціла плеяда кримінальних злочинів, вчинених звичайними громадськими активістами та членами політичної партії. Це відповідатиме інформаційній картинці, яку створюють дружні до президента канали, коли проти нього протестують виключно "п'яниці й дебошири".

Однак це тільки половина справи в операції із забезпечення комфортного царювання Віктора Януковича.

Посадки активістів не зупинять появу нових, які збиратимуться на заклики все тих же організаторів і організацій. Тому потрібно знищувати вже сформовані вуличні бренди.

І ось який можливий сценарій для цього.

Надмірна увага СБУ до активістів ДемАльянсу свідчить, що саме там розробляється друга частина операції. З усіх можливих видів діяльності цієї структури, тільки одна дозволяє здійснювати масштабне стеження за політично активними громадянами – антитерористична.

За інформацією, яку ми отримали, саме Антитерористичний центр займається розробкою нашої партії.

Віктор Янукович, як ніхто, оцінить знищення "терористичної" організації, яка проводила акції під його воротами. Окрім цього, боротьбу з тероризмом мають підтримати й західні політики, для яких це болюче питання. Та й роботи тут небагато: достатньо підкинути пару вибухових пристроїв в офіс ДемАльянсу...

Ми готові до репресій, хоча боротися будемо до останнього. Саме з гаслом "Нас не злякати" ми стояли під воротами Межигір'я. І сьогодні особистими прикладами маємо доводити, що це так.

Зрештою, як це не прикро, саме репресії відрізняють справжню боротьбу з режимом – від бутафорної. І хоча це складний шлях, на який нас знову відправляє історія, маємо бути гідні сильних духом Левка Лук'яненка, Мирослава Мариновича, В'ячеслава Чорновола та інших.

Правоохоронцям же, які фабрикують справи, наше послання коротке: вам залишилось в кращому випадку 2 роки, в гіршому 7. І за будь-яких обставин починайте думати про долю Юрія Кравченка.

P.s. В акціях під Межигір'ям також брали участь значна кількість не членів Демократичного Альянсу. Якщо ви стикаєтесь з неправомірними діями правоохоронців – повідомте нам, будемо захищатись разом.

Віктор Андрусів, кандидат політичних наук, заступник голови Демократичного Альянсу, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде