"Почему за счет Украины должен жить Донецк?". Или факты, которые скрыли депутаты

Среда, 30 октября 2013, 11:58

На засіданні бюджетного комітету депутати виділяли гроші на депутатів, апарат Верховної Ради, додаткову охорону для Кабміну і на місто Донецьк. А ще, висунули на нагороду члена бюджетного комітету. Це результат липневого майже таємного засідання бюджетного комітету ВРУ.

Автора тоді намагалися не пустити до зали, пояснивши це так: "бо спекотно". Спека вже минула, і автор дістав документи з липневого засідання.

Спекотний бюджетний комітет 

Офіційний сайт бюджетного комітету замовчує суми і заходи, на які дали добро депутати.

Також на ньому відсутня інформація з розділу "Різне". Хоча, рішення за цим пунктом є. У протоколі.

Закон "Про доступ до публічної інформації" надає доступ до протоколів та стенограм. І відкриває завісу ухвалених рішень та розмов.

Для ознайомлення з цими документами бюджетний комітет надав обмежений час – лише 1 годину. Відразу троє держслужбовців комітету сиділи в одній кімнаті з журналістом.

Один з них ретельно записував те, на чому репортер зупинявся. Двоє інших — просто спостерігали.

Парламент зекономив трохи менше 5 мільйонів гривень на неробстві депутатів

Парламент зекономив 4 мільйони 700 тисяч на неробстві народних депутатів. Це у першому півріччі цього року. Як йдеться у розданій депутатам пояснювальній записці, "внаслідок невиходів народних депутатів на роботу існує економія коштів".

Депутати не працюють
Депутати не працюють

Як відомо, в перші місяці цього року відбувалися постійні блокування трибуни, найдовше серед яких тривало кілька тижнів. За цей самий час телеканал "Рада" не висвітлювала роботу народних обранців і зекономила 900 тисяч гривень.

Зекономлені кошти пішли все одно на Верховну Раду. А саме на матеріально-технічне забезпечення.

За це проголосували на бюджетному комітеті. Депутат Олександр Пресман попросив придбати техніку для зв'язку: "Прошу обратить внимание. У членов, заместителей председателя бюджетного комитета даже не стоят нужные аппараты для того, чтобы была необходимая связь. Вы это учли, я правильно понимаю?".

Совенко Ольга, представнця апарату ВРУ: "Так".

А депутат Олександр Волков пожалівся, що телевізори, які є у депутатів, не працюють: "Я прошу также учесть, что в кабинетах депутатов, на Банковой, телевизоры реально не работают, связи нет".

Відповідно до пояснювальної записки апарату парламенту, на 162 тисячі гривень придбають спеціальні телефонні апарати. На 200 тисяч – комп’ютери, 80 тисяч піде на літературу для бібліотеки ВР. 900 тисяч – на телеканал "Рада" та журнал "Віче".

Варто згадати, що телеканал "Рада" не проводить пряму трансляцію ані з парламентської зали, ані з засідань комітетів. Цей телеканал також не зберігає в Інтернеті свої відеотрансляції. До слова, онлайн трансляції та архів – практика давно поширена у парламентах Великобританії, Європарламенту.

Ані керівництво телеканалу "Рада", ані жоден народний депутат не піднімав цього питання.

Мільйони на нову охорону Кабінету Міністрів

Охорону Будинку уряду удосконалять. На це виділили 16 мільйонів. Депутати проголосували за виділення цієї суми "для модернізації технічних засобів охорони Будинку уряду". Ці гроші взяті з призначених Мінфіну на державні капітальні видатки. Відповідно до стенограми, лише один депутат висловився з цього рішення – Нестор Шуфрич промовив "Підтримати".

"Почему за счет Украины должен жить Донецк?" – цитата

На липневому засідання кілька разів голосували за виділення грошей Донецьку – столиці сходу України, звідки родом чинна правляча еліта. Виділили 14 мільйонів – на реконструкцію спортивних комплексів "Кіровець" і "Олімпійський".

Для інформації. "Кіровець" урочисто відкрили за кілька місяців до виділення цих коштів на його реконструкцію.

Відкриття Кіровця. Фото з сайту noc-donetsk.org
Відкриття "Кіровця". Фото з сайту noc-donetsk.org

Ось цитата з сайту Донецького відділення Національного олімпійського комітету: "26 квітня урочисто був введений в експлуатацію після реконструкції спортивний комплекс "Кіровець"...

На урочисте відкриття прибули Міністр молоді та спорту Равіль Сафіуллін, міський голова Донецька Олександр Лук'янченко, заступник голови Донецької облдержадміністрації Тамара Лук'янчук".

Цього ж дня депутати підтримали виділення 75 мільйонів гривень на Донецьку держадміністрацію з метою проведення міжнародного чемпіонату серед юнаків з легкої атлетики.

Депутат Путілов: "А – 18 миллионов, почти 19 миллионов гривен идут на Госкомитет телевидения и радиовещания. Это ж мы, получается, покупаем у Международной ассоциации права на освещение в Украине. Ситуация абсурдна".

Із залу: "На самом деле 18,9 миллионов гривен тратятся на покупку лицензионных прав, стоимость этих прав 2 миллиона, остальные 16 миллионов тратятся на функции сервисные организатора трансляции – трансляция будет на весь мир".

Путилов: "Уважаемые депутаты, спорт на всех местах стоит, футбольные площадки уничтожены, а мы проводим чемпионаты мира и еще тратим деньги на телевизионное вещание".

Рішення було ухвалене

І "РІЗНЕ" – про нагородження депутата

Депутата регіонала Олександра Пресмана рекомендували нагородити почесною грамотою. Це в "різному", не опублікованому на сайті.

Клопотання перед спікером про нагородження підписано керівником комітету та секретарем. З наведеної біографії депутата Пресмана: з 2007 по 2009 роки представник Гетьмана Козацтва Запорізького на Одещині. З 2009 року — помічник народного депутата, з 2012 – депутат.

Скріншот з протоколу. Нагородження депутата
Скріншот з протоколу. Нагородження депутата

Сергій Андрушко, "Чесно", для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде