Деньги на выборы

Воскресенье, 29 июня 2014, 11:19

Громадськість підштовхує Верховну Раду на дострокові вибори, які найімовірніше таки відбудуться. На розгляді в парламенті стоїть законопроект, який депутати не дуже прагнуть ухвалювати.

За ним, кандидати у депутати і президенти мають надавати фінансові звіти щодо виборчих кампаній ще до виборів, а потім і оприлюднювати фінальний фін звіт.

Хто фінансував кандидатів у депутати і партії, які зараз при владі на останніх виборах?

Все, що можна дізнатися з відкритих джерел — це загальні суми виборчих фондів у ЦВК.

З цих звітів дізнаємося, наприклад, що Партія регіонів зібрала удвічі більше коштів, ніж "Батьківщина", а партія Наталії Королевської зі своїми 60 мільйонами потрапила у п’ятірку найзаможніших за надходженнями до передвиборчого фонду.

Але хто конкретно дав кошти Наталії Королевській, партії Януковича чи партії Тимошенко і як їх було витрачено – у звіті ЦВК не знайти.

 

Порівняйте, як звітує аналог ЦВК у Сполучених Штатах Америки. Окрім загальних цифр тут є і конкретні — хто, звідки, кому і скільки дав грошей. Цей звіт є у публічному доступі.

І щоб ознайомитися з цією інформацію американці нічого не сплачують. Зрештою, її можуть подивитись з будь-якого куточка світу.

 
 

В Україні теж існують детальні фінансові звіти кандидатів у депутати та партій, але у відкритий доступ вони не потрапляють. Єдина можливість з ними ознайомитися — відшукати документи у державному архіві України.

Для цього треба знати, де саме їх тримають, знайти ці документи серед сотень тисяч інших у каталозі.

2 десятки товстелезних томів — це детальні звіти партій і кандидатів мажоритарників лише за вибори 2012 року.

За друк одного документу — майже 50 гривень разом з податком. 

 

Відповідно до фінансового звіту, часто донорами кандидатів є їхні родичі, а внесок від громадськості конкретній партії здійснюють депутати цієї партії, їхні члени чи висуванці від партії.

Виборчий фонд партій, кандидатів у депутати включає 2 статті доходів – внесок партії і добровільний внесок громадян.

Як збирають кошти партії

Історія з партією "Батьківщини" показова. Добровільні внески громадян у виборчий фонд склали 3,1 мільйонів гривень. Але більшу частину цієї суми надали громадяни з Верховної Ради. Народні депутати. Вони здавали головно по 100 тисяч. Таку суму надали Сергій Пашинський, Сергій Соболєв, Роман Забзалюк.

Добровільний внесок у вибори Арсенія Яценюка склав 135 тисяч. Більше за всіх дали депутати Микола Мартиненко і Андрій Кожем"якін – по 135 і 145 тисяч відповідно.

Іронія полягає в тому, що такі добровільні внески мають робити громадяни. Як це, наприклад, в США. Ті громадяни, які б вірили, що коли їхні обранці потраплять до парламенту, ухвалять необхідні країні закони.

Але тут — такими громадянами виявилися ті, хто сам хоче потрапити у Верховну Раду.

Радикальну партію Олега Ляшка на останніх парламентських виборах частково профінансувала його мати. Ляшко Любов Павлівна дала на партію свого сина 20 тисяч гривень зі 183 тисячі, зібраних від громадян.

 

Хоча Радикальна партія і називалася іменем Ляшка, сам Олег Ляшко за її списками не йшов. Результат — Радикальна партія Олега Ляшка до парламенту не потрапила, а сам депутат пройшов за мажоритарним округом.

Добровільний внесок від громадян для партії Королевської "Україна — вперед"! кілька разів робила громадянка Наталя Королевська. Першу суму в розмірі 140 тисяч гривень вона перерахувала 20 серпня 2012 року. Через тиждень додала ще 140 тисяч, і останній транш 30 серпня – теж на 140 тисяч.

Таким чином, загалом на передвиборчий фонд партії пані Королевська перерахувала 560 тисяч. Якщо подивитись у її декларацію, яку вона надала ЦВК перед виборами, загальний сукупний дохід її склав 167 тисяч. Це за 2011 рік. Тобто, вона пожертвувала у кілька разів більше суму, аніж заробила за весь попередній рік.

 

Третій номер партії Наталії Королевської Остап Ступка двічі перерахував по 149 тисяч... Його дохід склав за попередній на той час рік 142 тисячі гривень..

Партія влади у 2012 році — Партія регіонів зібрала на вибори 218 мільйонів гривень офіційно. Але внески від громадян склали 105 тисяч – менше, ніж пожертвував, наприклад, для "Батьківщини" один громадянин Арсеній Яценюк.

Ці 105 тисяч гривень зібрали для партії всього 6 осіб. Їхні імена і прізвища — на графіці. Давали вони, головно, по 20 тисяч і лише один громадянин 5 тисяч.

Розпорядник коштів накопичувального рахунку виборчого фонду Партії регіонів Євген Гєллєр тепер – голова бюджетного комітету Верховної Ради.

Компартії громадяни пожертвували всього 64 тисячі. Утім, 72 мільйони — гроші цієї партії на вибори.

Усі партії звітували про витрати приблизно однаково. Більша частина витрат йшла на газети, радіо та телебачення. Ось приклад витрат Компартії на передвиборчу кампанію за 8 серпня 2012 року:

 1, 4 мільйонів гривень — на телеканал ICTV

152 тисячі гривень – ММЦ "СТБ"

156 тисяч гривень для "Ера-радіо"

172 + 40 тисяч – "Медіа сіті"

Звідки кошти у мажоритарників

Кандидат у депутати 2012 року Петро Порошенко на вибори офіційно мав близько півмільйона гривень – 548 тисяч. Усі ці кошти — його власні. З них половини пішла на рекламу в ЗМІ, 109 тисяч на рекламні щити і 12 тисяч — на білборди.

 

Ще одна мільйонерка Оксана Калетник витратила 3,3 мільйонів гривень на перегони. Половина з них пішла на мас-медіа.

Кандидат Царьов мав у фонді лише власні кошти — 482 тисячі гривень. Але відповідно до наданого ним звіту, витратив більше на півтори тисячі, ніж зібрав у передвиборчий фонд. Виправлення у документі робилося олівцем, щоб привести у відповідність дебет з кредитом.

Сергій Андрушко, рух "Чесно", для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде