Местные выборы. "Зрада" и "перемога" президента Порошенко

Понедельник, 26 октября 2015, 15:31

Ну скажіть, хто для вас ключовий конкурент – Береза, Бондаренко, Гусовський? –журналісти намагалися розворушити кандидата в мери Віталія Кличка, зазвичай скупого на емоції.

І що я вам маю відповісти? – губився Кличко.

Які сильні, які слабкі у них сторони? – не відставали журналісти.

На допомогу шефу прийшла багаторічна прес-секретарка Оксана Зінов’єва.

– Вуса, – прошепотіла вона.

– А вуса! Вуса – дуже сильна сторона, – зрадівши відповів Кличко, вочевидь маючи на увазі кандидата в мери від "Батьківщини" Володимира Бондаренка.

Кличку є з чого радіти, на відміну від президента Порошенка та БПП. Мер Києва – єдиний кандидат від БПП із високим результатом на місцевих виборах згідно із даними усіх екзит-полів. У нього – 40,4% голосів виборців. Тоді як партія Порошенка в Києві набрала трохи більше 28%.

В інших областях і з іншими кандидатами результати БПП виявилися достатньо низькими.

За словами одного із лідерів БПП Юрія Луценка, в деяких регіонах партія допустила низку грубих кадрових порушень. Він навіть не виключив розпуск деяких партійних організацій за підсумками місцевих виборів і відставки своїх висуванців у державних структурах.

Після закриття виборчих дільниць в прес-центрі БПП не поспішали хизуватися результати і довго розповідати про них. Під час прес-конференції о 20.00, після появи фінальних результатів екзит-полів на прес-конференцію вийшли тільки голова штабу БПП Ігор Кононенко і один із політтехнологів Сергій Таран.

Прес-центр виглядав сумно. Журналісти кілька годин відверто нудьгували і пригощалися канапками з ковбасою, сиром і лососем. Окрім Кононенка і Тарана до прес-центру прийшли нардепи від БПП і НФ Сергій Березенко і Вікторія Сюмар, які займалися виборчою кампанією, а також Кличко.

"Українська правда" спостерігала за подіями в штабі, а також з’ясовувала, які результати отримала партія влади, чим це може обернутися, і що очікує на країну після виборів.

Випробування "Свободою"

– Іди зустрічай, – попросила у Сергія Березенка Вікторія Сюмар за кілька хвилин до коментаря Кличка про вуса.

Неподалік, обвішаний проводами Кличко, включався в прямий ефір телеканалу 1+1. Побачивши, що той знімає з себе проводи і прямує на сцену, Березенко лише махнув рукою.

По центру сцени висів великий банер "Блок Петра Порошенка-Солідарність", але коли Кличко піднімався на сцену, на медійних екранах вивели "УДАР Віталія Кличка". За словами одного із співрозмовників УП в штабі, Кличко не хотів виступати на фоні банера "Солідарності". До того ж для нього і досі принципово, щоб слово УДАР було в назві партії. Це – одна з умов об’єднання з боку Кличка, якої в БПП під час місцевих виборів недотрималися.

Зі сцени Кличко розповідав про високий результат, аванс виборців і готовність і далі боротися за зміни в Києві та відповів на кілька питань журналістів.

–  Мені твоя переписка не подобається, свої панічні настрої залишай при собі! – Кличко розлючено звернувся до одного із депутатів Київради від УДАРу Олександра Харченко, не помічаючи кореспондента УП поруч.

Той на кілька секунд розгубився, а потім непевно заперечив Кличкові:

– Чому панічні? Навпаки треба на перемогу. Я вважаю, що можна було працювати на 50%...

– Слухай, знаєш що? – вже спокійним тоном звернувся до депутата Кличко, – коли вже рвати на собі волосся "ось якби-каби".

– Ми підтримаємо і працюємо на другий тур, ми насправді не розслабляємося, – відповів Харченко.

Найближчі конкуренти Кличка за даними екзит-полів – кандидат від "Батьківщини" Володимир Бондаренко має 9,8% голосів виборців, від "Самопомочі" Сергій Гусовський – 8,7%, від "Рішучих громадян" Борислав Береза – 7,9% голосів. Кожен з цих трьох кандидатів потенційно може вийти в другий тур з Кличком, адже відрив мінімальний.

Співрозмовник в штабі Кличка говорить, що насправді їм байдуже, з ким виходити у другий тур.

– Єдине, з Березою складно, адже він литиме бруд і буде дуже активний, – додає співрозмовник.

– Я не готовий давати оцінку тому чи іншому кандидату. У кожного з них є сильна і слабка сторона. Зараз робити аналітику, з яким з кандидатів було б краще, було б гірше – зарано. Дочекаємося результатів, а після цього я зможу чітко відповісти на ваше запитання, - стримано коментував Кличко на питання журналістів.

 Фото: Олександр Косарєв 

Трохи пізніше він додав:

– Слабка сторона моїх суперників – віртуальними обіцянками вони пропонують зміни. Дуже часто ці обіцянки не мають за собою реальності і є лише популізмом. Деякі з них – нові люди в політиці, і це плюс. Але абсолютна відсутність досвіду змушує їх пускатися в популізм. Хто старший – опираються на вуса, або на бренд, або на ще щось.

З популізмом Кличкові відверто не пощастило. Несподівано для штабу БПП високий результат на виборах до Київради показала "Свобода" – 9,7% за екзит-полами. Окрім того, партія Тягнибока лідирує ще у кількох областях – це Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська.

– Я дуже здивований, що в Києві у "Свободи" стільки. Але це лакмусовий папірець, вона увібрала у себе електорат Радикальної партії, що не пройшла до Київради, – говорить керівник штабу Ігор Кононенко, згадуючи про гранату під Радою 31 серпня.

Красномовною була реакція одного із депутатів Київради Андрія Страннікова, який після оприлюднення результатів екзит-полу плеснув себе легенько долонею по лобі і сказав:

"Свобода". Ось це буде двіж!

Кличко був більш стриманий в оцінках.

– Порівняно з минулими виборами, "Свобода" збільшила підтримку киян, це означає, що партійна структура попрацювала достатньо ефективно. Можу сказати, що "Свобода", працюючи в Київраді, показала себе конструктивно. Я готовий працювати з будь-якою політичною силою, враховуючи інтереси киян. Мене влаштовуватиме політична сила, що не буде займатися популізмом, і буде займатися конкретними справами, – відповів Кличко УП.

– Але "Свобода" займається популізмом, – заперечили журналісти

Кличко замислився на кілька секунд.

– Давайте утримаємося від оцінок, – сказав він і пішов в компанії Березенка.

Незважаючи на високий результат, Кличко не виглядав задоволеним. Радше зосередженим.

Нижче планки

Окрім високого результату Кличка в Києві, в БПП могли похвалитися ще кількома у регіонах.

За словами Кононенка, непогані результати в БПП в Івано-Франківську, де в мери балотується діючий депутат від фракції Порошенка Ігор Насалик.

Згідно з результатами екзит-полів, він набирає 27%, тоді як його найближчий конкурент свободівець Руслан Марцінків відстає лише на 1%. Нардеп і колишній директор гірськолижного курорту "Буковель" Олександр Шевченко, який балотується від УКРОПу, посів лише третє місце.

В Кіровограді на виборах мера також лідирує кандидат від БПП Андрій Райкович з результатом в 26,3%. Там він боротиметься у другому турі з колишнім "тушкою" Андрієм Табаловим, який балотується від партії "Наш край", кураторство якою приписують Банковій. Результат Табалова – 23%. У другий тур виходить кандидат від БПП і в Полтаві.

Є шанси у президентської політсили і в Запоріжжі, де нардеп від БПП Микола Фролов з результатом в 16,4% виходить у другий тур зі ставлеником олігарха Ріната Ахметова, головним інженером "Запоріжсталі" Володимиром Буряком. Його результат – 29,4%.

Несподіванкою для БПП стала Одеса. Кандидат Саша Боровик, за якого відверто агітував голова Одеської ОДА Михеїл Саакашвілі, посів на виборах друге місце з результатом 30,8%. Він зустрінеться в другому турі з діючим мером Одеси і колишнім регіоналом Геннадієм Трухановим, у якого 47,6%, якщо цей результат підтвердить ЦВК.

На цьому позитивні новини для БПП закінчуються.

По-перше, через неякісний друк бюлетенів на типографії, що де-факто належить Рінату Ахметову, зірвані вибори в Маріуполі. В Красноармійську вибори визнані такими, що не відбулися.

Спікер парламенту Володимир Гройсман пообіцяв, що найближчим часом парламент готовий ухвалити рішення про призначення виборів в Маріуполі на 15 листопада. Питання лише в тому, що зрив виборів в Маріуполі б’є по репутації влади, адже породжує підозри про домовленості з Ахметовим.

Але в БПП цього категорично не визнають. Аргументів кілька.

Перший – в Маріуполі і так високий відсоток "Опозиційного блоку", який підтримує олігарх, тож навіщо там зривати вибори на його користь.? Другий – неякісні бюлетені утворювали можливості для фальсифікацій, а це ризик в очах міжнародної спільноти та спостерігачів.

– Наскільки я знаю, комісія вирішила відмінити рішення приймати протоколи, що були надруковані на відомій типографії. Зі слів наших штабістів, вони приїхали на типографію, побачили там пачки з неврахованими бюлетенями. З точки зору фальсифікацій проводити вибори в місті, що контролює одна політична сила, ризиковано з точки зору фальсифікацій. Позиція центральної партії – негайно вирішувати питання і виходити на 15 число чи найближчий час, щоб провести нормальні вибори, – говорить Сергій Березенко, нардеп від БПП і один із кураторів кампанії.

Але Маріуполь – не єдина проблема. Політична сила президента, який так розраховував на перезавантаження влади після місцевих виборів, може забути про Харків, де в першому турі з результатом в 59,3% виграє Геннадій Кернес, діючий мер і кандидат від партії "Відродження", що пов’язують з олігархом Ігорем Коломойським.

Не має шансів БПП в Дніпропетровську, де в другому турі продовжиться боротьба між кандидатом від УКРОПу Борисом Філатовим і від "Опозиційного блоку" Олександром Вілкулом, тоді як кандидат від БПП Максим Курячий посів лише четверте місце з результатом в 5,8%. Складається враження, що влада свідомо здала ці міста - не висунувши сильних конкурентів.

Фото: Марія Жартовська  

Низькі результати показала і кандидатка від БПП Оксани Юринець і у Львові. Вона посіла лише п’яте місце з результатом в 4,8%.

– Ми опинилися в ситуації лузерів в цих регіонах, будуть кадрові рішення, - говорить один із нардепів від БПП.

Штаб БПП не замовляв екзит-поли ані в Харкові, ані в Дніпропетровську, тож користувалися даними інших соціологічних служб.

– Хто нестиме відповідальність за результат в Харкові? – запитали ми у Березенка.

– Давайте краще поговоримо про Запоріжжя, – відповів той, не приховуючи задоволення за результат в місті. Там БПП набрала 15%, а кандидат в мери Микола Фролов – 16%, що дозволило йому вийти в другий тур із кандидатом від ОП Володимиром Буряком. В партії вважають, що на руку партії зіграла вдала кампанія "Запоріжжя – не Донецьк", і за місто ще можна поборотися у другому турі.

– Ні, про Запоріжжя легше. Хто нестиме відповідальність за результат в Харкові? – повторюємо питання.

–А може ходімо щось з’їмо? – жартуючи кивнув в бік фуршетного столу Березенко.

УП так і не дочекалася від нього відповіді на запитання. Облорганізацію БПП в Харкові очолював Ігор Райнін, а також, за інформацією нардепа Сергія Лещенка, виборами в Харкові займався глава АП Борис Ложкін. Тож, очевидно, розмова відбуватиметься з ними.

Примітно, що друге місце в Харкові посів кандидат від "Самопомочі" Тарас Сітенко, який набрав більше 16% голосів. Тож сили, що називають себе демократичними, цілком могли поборотися, приділяючи більше уваги кампанії.

Домовлятися з переможцем в БПП налаштовані в Дніпропетровську. За інформацією УП, президентська партія вже погодила кандидатуру секретаря міськради як з Вілкулом, так і з Філатовим.

– Якщо ви хочете мене запитати – наш єдиний можливий варіант об’єднуватися з УКРОПом. З "Опоблоком" ми не можемо об’єднуватися, - каже Березенко, додаючи, що без голосів президентської сили УКРОП навряд чи що зробить в міській раді.

Життя після виборів

За кілька днів до 25 жовтня президент Петро Порошенко пообіцяв "рішучі кроки" щодо боротьби з корупцією, реформування судової системи, завершення реформування прокуратури та інше.

Окрім того, між собою депутати вже давно говорять про необхідність переформатування Кабміну.

Також під час відвідування однієї з виборчих дільниць посол США Джеффрі Пайєтт сказав, що після виборів очікує прискорення реформ.

У Порошенка розуміють, що буде непросто. Вони визнають, що цю кампанію ще витягли на гаслах про збереження країни і єдності, що запропонувала Вікторія Сюмар. Але навряд чи це працюватиме і надалі.

В БПП готуються робити кроки щодо реформи прокуратури. Очевидно, грає і той факт, що США останнім часом незадоволені роботою генпрокурора Віктора Шокіна, який на початку жовтня зустрічався з послом.

– Наскільки мені відомо, посол готовий сприяти тому, щоб прокурор був successful (успішним), – сказав після зустрічі посла США с Шокіним один із високопосадовців АП.

Друга тема, яку збираються вирішувати в БПП – тарифи. Адже її в публічній площині експлуатує "Батьківщина" і "Радикальна партія Олега Ляшка".

– Складно було. Коли рейтинг прем’єра мінімізували – все полетіло у президента. Тому стримати лідерську позицію – складно. Нам вдалося не тільки стримати, а й наростити рейтинг. Не довго буде працювати цей ефект, зрозуміло, що без яскравих дій – це просто ефект кампанії, мобілізації власного електорату і правильно знайдених до нього підходів. Все інше буде залежати від дій, – говорить Сюмар.

Питання тільки в тому, що будувати нове влада збирається на старому фундаменті і залишаючи старих людей. Навряд чи з такими підходами результати будуть ефективними.

Марія Жартовська, Роман Кравець, УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде