Накануне больших перемен. Как коалиция торгуется за места в правительстве

Вторник, 26 января 2016, 10:22
Накануне больших перемен. Как коалиция торгуется за места в правительстве

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк пішов в наступ.

– Тривалий час коаліція не визначається з низкою міністрів як на звільнення, так і на призначення. Вкотре звертаюсь до парламентської коаліції невідкладно розпочати публічне та прозоре обговорення кандидатів, та не марнуючи час призначити на посади компетентних фахівців, – сказав він під час своєї традиційної 10-хвилинки в неділю 24 січня ввечері.

Тема Кабміну стала ключовою після закінчення довгих свят. Перший заступник голови фракції БПП Ігор Кононенко в одному з ефірів пообіцяв, що кадрові питання уряду будуть вирішені в період з 2 по 5 лютого.

За публічними заявами відбуваються кулуарні перемовини і найближче оточення президента і прем’єра, а також фракції коаліції торгуються за те, кого б вони хотіли бачити в уряді.

За словами співрозмовників "Української правди" в оточенні і президента і прем’єра, зміни не будуть кардинальними.

– Поміняти декількох міністрів в уряді – це практично політичний макіяж, – прокоментувала переговори лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко.

Якщо відштовхуватися від метафори Тимошенко, то майже кожного дня в учасників переговорів може змінюватися колір губної помади або рум’ян, а замість денного макіяжу у підсумку цілком можна отримати вечірній.

"Українська правда" розбиралася, що наразі хоче змінити найближче оточення президента і прем’єра, і чого не вистачає окремим фракціями коаліції.

І знову Аваков

На початку січня, спілкуючись з одним із представників президентської команди, кореспондент "Української правди" запитав, яких змін очікувати в майбутньому складі Кабміну.

– Склянка води багато що змінила, – не вдаючись в деталі відповів співрозмовник, маючи на увазі інцидент між міністром МВС Арсеном Аваковим і головою Одеської ОДА Міхеїлом Саакашвілі наприкінці грудня.

Після нього Аваков написав різкий пост в Facebook на адресу Порошенка і роздав кілька інтерв’ю кільком медіа, в тому числі і "Українській правді".

– Я як доросла людина, яка була з Порошенко на двох майданах, і людина, яка знає його дуже багато років, і як політик – дозволив собі сказати йому все, що я вважаю за потрібне на той момент. Є червоні лінії, перехід яких не може залишитися для мене без реакції за будь-яких обставин. Питання ксенофобії – одна з таких червоних ліній, – сказав тоді УП Аваков, додавши, що вирішив говорити відкрито тому що в політичному сенсі треба зупинитися.

За словами співрозмовників, близьких до Порошенка, президенту не сподобалася така активність Авакова, але в полеміку з міністром МВС він не вступав – так радили в оточенні.

На початку січня у Порошенка і його найближчої команді відбулася стратегічна нарада, де обговорювали подальші кроки БПП.

Під час цієї наради вирішили запропонувати Арсенію Яценюку змінити Авакова на будь-яку іншу кандидатуру.

 
– Я як доросла людина, яка була з Порошенко на двох майданах,.. дозволив собі сказати йому все, що я вважаю за потрібне, – сказав УП Аваков
АПУ

– Ми готові піти аж до одночасної зміни голів МВС і ГПУ, – говорить співрозмовник у керівництві БПП, додаючи, що або НФ змінює Авакова на будь-яку іншу кандидатуру, або – розпуск ради і дострокові парламентські вибори.

При цьому раніше, під час своєї прес-конференції на питання про звільнення Шокіна, якого тепер збираються "продати" в обмін на Авакова, президент дав зрозуміти, що відставки генпрокурора не буде.

Сам Аваков на питання про можливий відхід з посади відповів, що його функція не бути зручним, а робити те, що повинен.

– Я працюю. 28 січня – колегія щодо реформ усіх структур МВС за участю послів, приходьте, буде цікаво, – додає він.

Аваков вже давно набив оскомину Порошенку. Ще восени минулого року УП писала про те, що він просив свого близького соратника і міністра інформаційної політики Юрія Стеця "негативно попрацювати" по Авакову, але той відмовив.

За словами джерела в БПП, наразі Аваков і Порошенко дистанціювалися один від одного і перестали спілкуватися. Порошенку не подобається, коли з ним поводять себе на рівних. Мовляв, у Порошенка не буває партнерства 50 на 50. Буває тільки 51 на 49, причому 51 має бути у нього.

Проте навряд чи прем’єр погодиться на пропозицію БПП. І навряд чи за відставку Авакова в коаліції знайдуться голоси.

Однак для Порошенка ціна за зміну глави МВС може бути надто високою – Яценюк вже неодноразово заявляв, що хоче змінити в уряді одного із ключових міністрів від БПП – міністра енергетики Володимира Демчишина.

Тож наразі зміна Авакова для БПП є більш принциповою, аніж для Яценюка.

Заміна Яценюку

З тим, що Яценюк лишається прем’єром, в БПП здається вже змирилися. Нардепи від президентської фракції відповідають майже однаково – він забезпечує стабільність, а інвестори йдуть в країну тільки коли вона є.

Хоча напередодні нового року обговорювалися різні прізвища його можливих наступників – Володимира Гройсмана, Міхеїла Саакашвілі, міністра фінансів Наталії Яресько і навіть голови АП Бориса Ложкіна.

Останній, за словами кількох співрозмовників УП в президентському оточенні, хоче піти з посади голови Адміністрації президента.

Читайте также
Ложкін надто печеться про власну репутацію, яка страждає під час його роботи в АП.

Голова АП у минулому році рекомендував людей на ключові пости в державі та займався кадровою політикою, за що отримував звинувачення щодо "сидіння на потоках". "Українська правда" писала ґрунтовний матеріал щодо людей Ложкіна у владі.

З того часу деякі люди пішли. Приклад – Роман Іванюк, що виконував обов’язки голови "Укрспирту" та міністр інфраструктури Андрій Пивоварський, який, за даними джерел УП, пішов через першого заступника фракції БПП Ігоря Кононенка. Мовляв, останній почав призначати своїх менеджерів на ключові "фінансові посади" в міністерстві.

"Ми спочатку хотіли і намагалися якось перешкоджати цьому, але не змогли втримати наступ. То ж вирішили піти всією командою", – розповідає один із заступників Пивоварського.

Наразі, за даними УП, Ложкін усунувся від процесів, а його спілкування з президентом носить виключно робочий характер.

– Порошенко не дасть йому піти з посади голови АП. А от в Кабмін Ложкін намертво не хоче йти. Там треба підписувати документи і нести відповідальність. Плюс там неможливо бути в нормальних відносинах з усіма. Ложкін дуже цінує особистий комфорт, – говорить співрозмовник в БПП.

Щодо Саакашвілі, якого називали ймовірним кандидатом, то на сьогодні в коаліції визнають – голосів за нього немає. "Народний фронт" виступає проти цього призначення, члени фракції неодноразово говорили про це президенту.

Закрити пусті клітинки

Хто на відміну від Ложкіна хоче працювати в Кабміні на посаді першого віце-прем’єра – так це його перший заступник Віталій Ковальчук.

Про це "Українській правді" стало відомо ще на початку грудня, а зараз про можливість призначення в коментарях говорить Кононенко, якого ще з весни минулого року називали основним кандидатом на посаду першого віце-прем’єра. Але сам Кононенко це заперечує.

– На сьогоднішній день я не бачу для себе інших можливостей окрім роботи в парламенті, – сказав він в одному із своїх інтерв’ю.

На відміну від Кононенка, Ковальчук хоч і нова людина в команді Порошенка, оскільки прийшов з УДАРу, але непогано співпрацює з головою АП Борисом Ложкіним.

Під час місцевих виборів Ковальчук створив і курував політичні проекти "Наш край" і "Народний контроль", покликані відібрати голови у "Опозиційного блоку" на сході, і у "Самопомочі" на заході відповідно. Результатами двох молодих проектів на Банковій лишилися задоволеними.

– Ковальчук сильно впливає на президента. Він вислужується і це використовується. Також він один із небагатьох, хто готовий робити "чорну роботу". Але усі на чеку щодо його інтересів, – каже джерело в оточенні президента.

З тим, що Яценюк лишається прем’єром, в БПП здається вже змирилися
З тим, що Яценюк лишається прем’єром, в БПП здається вже змирилися
КМУ

Ще одне прізвище, яке Кононенко озвучив відкрито – Павло Рябікін, який може очолити міністерство інфраструктури. 

До цього Рябікін був нардепом від УДАРу, потім працював заступником голови Київської міської державної адміністрації. Запам’ятався боротьбою з незаконними забудовами. Але у вересні минулого року вимушений був піти з посади через сімейні обставини.

Рябікін знайомий з Порошенком ще зі студентської лави. Під час дострокових президентських виборів саме Рябікін очолював штаб Кличка, коли той балотувався на посаду мера Києва. На парламентських виборах він також був одним із керівників об’єднаного штабу БПП і УДАРу.

– Рябікін – це пропозиція від УДАРу. Вони – частина нашої фракції. Він в 2005-2006 році вже працював заступником міністра інфраструктури. І по ньому, наскільки мені відомо не було питань, – пояснив УП Ігор Кононенко.

Окрім посади першого віце-прем’єра і міністра інфраструктури наразі в Кабміні щонайменше дві вакантних посади, що потрібно закрити – міністра екології та міністра охорони здоров’я.

За словами співрозмовників у БПП, очолити міністерство екології хоче депутатка Ольга Бєлькова, яка потрапила в парламент за квотою УДАРу.

– Вона дуже хоче, толкова. Вчилася в Гарварді. Але є політичні питання, – зітхає співрозмовник.

Сьогодні делегування депутатів на роботу в Кабмін з фракції БПП – табу, оскільки наступний за списком у Раду потрапляє адвокат Геннадія Корбана Андрій Богдан.

У БПП також роздумують над тим, щоб віддати посаду міністра екології фракції "Батьківщини" або Радикальній партії Олега Ляшка. Останньому – в обмін на те, що він повернеться до коаліції. Розмови про таку можливість циркулюють кулуарами ще з грудня.

– Перед Новим роком Ляшко сказав, що повернеться в коаліцію, якщо буде спікером. Це нереально. Була пропозиція – повертається, тоді ми розглядаємо представництво в Кабміні. Так виникла ідея запропонувати йому Мінекології. Потрібен баланс в коаліції, а це міністерство знакове. Тому наша позиція така – або кандидат від "Батьківщини", або від Ляшка. Нехай подають нормальних людей, – говорить співрозмовник у парламентській більшості.

Раніше на посаду міністра екології розглядали кандидатуру нардепа та власника фармацевтичної компанії "Дарниця" Гліба Загорія, але знову ж таки виникають складнощі з потраплянням в Раду адвоката Корбана.

Щодо посади міністра охорони здоров’я, то в оточенні Порошенка розглядали навіть Дмитра Шимківа, одного із заступників голови АП. Зараз його пропонують призначити на посаду віце-прем’єра з питань євроінтеграції.

На цей момент поки що члени коаліції зупинилися на кандидатурі Бориса Тодурова, директора Національного інституту серця. Можливість його призначення міністром охорони здоров’я розглядали ще влітку. Тодуров – провідний кардіохірург, який власними силами створив одну з провідних клінік в Україні. Співрозмовники УП розповідають, що це призначення є можливим через домовленості Банкової із депутатською групою "Воля народу", зокрема Андрієм Деркачем.

"Воля народу" дає голоси під час важливих законопроектів і тому треба задовольняти і їхні бажання", – пояснює співрозмовник на Банковій.

Також Рада може звільнити міністра інформаційної політики Юрія Стеця, який написав заяву про відставку з поста міністра ще на початку грудня. Відносини Стеця з Порошенком давно охололи, він готовий піти.

По посадах в інших міністерствах переговори продовжуються.

Яценюк хотів би змінити міністра енергетики Демчишина і міністра освіти Сергія Квіта, поставивши на місце останнього голову комітету з питань освіти і науки, депутата від "НФ" Лілію Гриневич. В БПП переконують, що готові відстоювати своїх міністрів.

Під питанням залишається і міністр економіки Айварас Абрамавічус, який хоче залишитися на роботі в Кабміні. Щоправда, для нього можливо буде нова посада – віце-прем’єра з питань реформ.

Свого єдиного міністра може відкликати і "Самопоміч". 21 січня у Львові відбулося засідання політичної ради партії, де під час складних перемовин вирішили відкликати Олексія Павленка, який очолює міністерство АПК.

– Він не може нормально керувати міністерством, Яценюк нав'язує йому своїх людей, у тому ж лісі залишається серйозна корупція… На цьому фоні ми втрачаємо серйозність, у нас хороший міністр, але він нічого не може вирішувати, – пояснював тоді УП один із депутатів "Самопомочі".

Лідер фракції Олег Березюк пояснював, що політрада ухвалила таке рішення в тому числі, щоб не нести відповідальність за незадовільну роботу уряду.

Хоча пізніше Павленко написав у Facebook, що "Самопоміч" не вела з ним консультацій щодо його відставки.

– Я не є членом будь-якої партії і не входжу ні в які партійні органи. У мене немає жодних кулуарних зобов’язань, – повідомив міністр АПК.

Насправді урядовець не був до кінця щирим. "Економічна правда" раніше писала, що Павленко завдячує своїм кріслом депутату з фракції "Самопоміч" Івану Мирошниченку, якого називали "сірим кардиналом" Мінагропроду.

Наступного дня Березюк повідомив УП, що з міністром відбулося декілька розмов, в яких брав участь не тільки він, але й лідер партії, мер Львова Андрій Садовий.

– Ми ввечері 22 січня мали з ним розмову. Людина має право на свою думку, вона була достатньо виважена, не бачу ніякої в цьому проблеми, – прокоментував Березюк заяву Павленка.

Водночас, політик категорично виключив можливість залишити міністра в уряді. "Я думаю, що він не може не піти. Як він може не піти, якщо буде таке рішення? Його ж партія висувала", – зазначив Березюк.

Для того, щоб остаточно виключити Павленка з уряду, рішення має узгодити парламентська фракція партії.

За даними УП, в понеділок ввечері засідання фракції "Самопоміч" не вдалося провести через відсутність кворуму. Як зазначив співрозмовник видання, повторне засідання планують провести у вівторок, 26 січня.

І поки фракції думають над окремими міністрами, Тимошенко виступає за повний перезапуск уряду на чолі з прем’єр-міністром.

Тож до початку лютого владі є над чим подумати. І за що поторгуватися. 

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде