Рабы … мы?

23 просмотра
Пятница, 22 января 2010, 15:35
Сергей Редчиць
для УП

Президент - це обличчя України. Патріот, що уособлює український менталітет, світогляд і прагнення. Стратег, якому громадою доручено формувати місце України у світі, захищати її інтереси в мирний та воєнний час.

Прем'єр - це найманий урядник. Управлінець, лідер, професіонал, що призначається сьогодні хоча й не усім народом, але його найкращими представниками (в цьому місці слід сміятися, але це - історія до інших виборів).

Будь-який фахівець з підбору кадрів та психолог підтвердить, що вимоги до кандидатів на ці позиції є не просто різними, а у деяких підходах навіть протилежними. Тобто не може з прем'єра вийти гарний президент, а успішний президент ніколи не впорається з керівництвом таким великим складним підприємством, яким є Держава.

Тому стверджую, що ті змагання, які ми маємо можливість спостерігати останнім часом, не є власне конкурсом на посаду прем'єра чи президента, але змаганням лише за одне - за владу. І президент впевнений, що потім поставить "свого" прем'єра, а прем'єр мріє, що обмежить повноваження президента, і тим самим кожен з них прагне отримати усю повноту влади.

Причому така боротьба за владу передбачає її подальше використання лише на дві цілі: утримати цю владу якнайдовше та використати її для власного збагачення. Очевидно, що при такому підході голоси народу - лише інструмент, що з одного боку, є прикрою необхідністю, з іншого, - дає змогу отримати нероздільну владу зовні легітимним шляхом.

Чи можуть українці все ж відійти від ролі виборця-статиста, інструмента в руках карабасів-барабасів, і почати відігравати роль роботодавця, своїм голосом винаймаючи найбільш ефективних кандидатів на вказані позиції, а потім справедливо і суворо вимагаючи результату?

Очевидно, що не лише можуть, але й повинні. Але для того, щоб змінити свою роль, слід змінити себе. Кожному окремо і усім разом. Бо основна проблема в тому, що раби не можуть винайняти на роботу урядника і потім вимагати від нього ефективної роботи, звільняючи негайно, якщо є хоч якісь сумніви в його професіоналізмі чи ефективності, і жорстко караючи, якщо прокрався.

Раби можуть лише обрати найкращого господаря. А найкращий господар може не бути ані фахівцем, ані розумним, ані освіченим, ані патріотом, що ми і маємо нещастя спостерігати!

Найкращий господар - це той, що купить більшу миску, покладе туди більшу кістку зі свого столу, битиме по ребрам не підкованим чоботом, а китайською загумованою бамбуковою палицею.

Вони кажуть нам: ми дамо вам робочі місця! ми збільшимо вам зарплати та пенсії! ми зменшимо термін служби в армії! ми побудуємо кожному дешеву будку ...

І тут виникає проста думка, а чому власне ВОНИ повинні щось нам давати? Чому не МИ маємо їм казати, що нам потрібно, а потім за хорошу роботу давати їм більшу зарплату, службову квартиру, а у випадку поганої роботи - давати доброго копняка?

Аналізуючи передвиборчі програми та особистості сьогоднішніх кандидатів на посаду президента, у мене чітко складається враження, що ми усі, як завше, знову обираємо собі господаря. Причому у сьогоднішній ситуації все ще гірше. Кожен з нас навіть не має права обирати собі кращого господаря.

Нам кажуть, обери мене, а інакше прийде ТОЙ, хто особисто для тебе буде гіршим господарем, даватиме менше кісток тобі, а більше - сусідові.

Написаним я звертаюся до усіх, хто розділяє наведені вище думки, і пропоную спробувати змінити себе вже сьогодні. Якщо в першому турі ви голосували проти усіх, чи за кандидата, що не пройшов у другий тур, давайте голосувати у другому турі проти обох. І тим самим продемонструємо, що президент, навіть формально легально обраний, не є і не може бути президентом української держави, бо народ його не вважає достойним.

Якщо нас буде мало, ну що ж, значить встановимо факт, що Україна - держава, населена рабами, а тому це нормально, що у ній панує рабовласницький лад. І тоді сподіватимемося лише на краще майбутнє - хто для держави, хто для себе особисто.

А якщо нас буде багато, на що я щиро покладаюся, то буде привід визнати, що обраний незначною меншістю президент не є виразником інтересів українського народу, а тому має бути, наприклад, губернатором якогось регіону, де його за щось люблять і поважають, а не займати найвищу посаду в одній з найбільших європейських держав.

А потім влаштуємо майдан, вдесятеро потужніший за попередній, і вимагатимемо нових виборів, нових кандидатів і нового кращого життя.

Слава Україні!

Сергій Редчиць, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)