Страшилки от Жириновского

179 просмотров
Среда, 17 февраля 2010, 14:52
Богдан Кушнир
Львов, для УП

Розпад України Володимир Жириновський прогнозує через п'ять  років. Західна частина відійде до Європи, східна - до Росії.

"Нам невигідно, щоб Україна стала другою Польщею, - повчав росіян після президентських виборів в Україні Володимир Вольфович в ефірі радіо "Ехо Москви". - Тому ідеальний варіант - Львів - столиця (України), а решта - 9-й федеральний округ Росії".

Вперше зблизька я побачив "Жирика" у Державній Думі Росії. Так ніжно з сарказмом називали московські колеги Володимира Вольфовича. В Охотний ряд на зустріч з лідером Ліберально-демократичної партії Росії прийшло біля сотні людей. Видовище вражало.

До інших політиків - по кілька журналістів, а до "сина юриста" - хмара народу.

В президії з Жириновським сидів керівник прес-служби у мундирі генерал-майора. Поруч стояв Анатолій Кашпіровський у чорному костюмі й поїдав очима зал. Тоді він був депутатом Держдуми і Жириновського мав за партійного лідера.

Спереду примостилася група зарубіжних журналістів, а за спиною, як виявилося пізніше, підтримка "Жирика". На кожне запитання журналістів масовка реагувала, немов на концерті. Подобалося - аплодували, не подобалося - гуділи і топали ногами.

На мене, новачка серед зарубіжних журналістів у Москві, шоу справило враження. Помилково групу підтримки політика я сприйняв за російських колег.

Росіяни ходять дивитися на свого Вольфовича, як малюки в цирк на улюбленого клоуна, від якого очікують все нових витівок. Лідер ЛДПР, портрет якого прикрашав пляшки найдефіцитнішої сувенірної горілки "Жириновський", не розчарував публіку.

Було смішко, весело й трохи моторошно. Вольфович себе порівнював з Леніним і обіцяв виправити помилки усіх правителів Росії.

Наприкінці традиційно згадали про Україну:

"Українські козаки збираються походом на Москву - інтригуючи повідомив генерал з прес-служби.

- Де ж ви їх бачили, - поцікавився я?

- По телевізору.

- А звідкіля вони?

- Запорізькі, - відбивався генерал від прискіпливих запитань, поки Вольфович роздавав автографи.

- Слава Богу, що не львівські, я вже не буду запитувати, чим вони озброєні, салом чи ковбасою?"- посміявся я з колегами з витівок російських ліберал-демократів.

Жириновського в Росії серйозно не сприймають. Тим паче його прогнози, які він щедро роздає для всього пострадянського простору.

"Син юриста" не вперше робить гучні заяви. У 1995 Жириновський у стінах нижньої палати парламенту налякав світ двома сценаріями загибелі Росії.

Перший - американський. Росія стає напівколонією США, 51-им штатом. Країна не розпадається, але з неї можна викачувати усі багатства. Росіяни стануть лісорубами, газовиками і нафтовиками. Більше ніхто американцям не потрібен.

Другий сценарій - ізраїльсько-сіоністський план розчленування країни. Національні республіки почнуть виходити зі складу Росії. Армія небоєздатна. В ФСБ, МВС нема грошей. 15 тисяч мусульман готові влаштувати різню росіянам. Більше не буде в країні виборів. Запровадять надзвичайний стан.

Два сценарії занепаду від Вольфовича закінчувались словами: "Нас нема в ХХІ столітті. З 1995 по 2000 рік - кінець Росії".

Поки що жоден з сценаріїв Жириновського не збувся. Росія живе й розквітає на дешевих енергоносіях. І слава Богу! Бо, як говорив покійний генерал Олександр Лебідь, Росію треба любити. Якщо вона почне розкладатися, усіх зі собою потягне у вирву: "Тому любіть Росію, бо "худо будет".

Вольфович тепер змушений шукати аудиторію в ближньому зарубіжжі. І для підняття рейтингу передач в Україні, "Жирика" час від часу випускають на арену.

Багатьох здивувало, як в серйозній програмі Шустера не присікли образливі випади Вольфовича проти України. Наплів гість небилиць повну торбу.

Присутні в студії просили поставити на місце знахабнілого політика, який цинічно ображав українців. Ведучий тільки розвів руками: ну як я можу, це мій гість.

Якби Савік Шустер запросив Вольфовича до себе в дім - хай би ляпав собі язиком. Але заступник голови Держдуми звертався не до домочадців ведучого, а до мільйонів українців.

У чужий монастир в цивілізованому світі зі своїм статутом не лізуть. Але для "сина юриста" немає табу. Провокації - це друге "я" лідера ЛДПР. І для підняття свого рейтингу Вольфовичу можна підіграти.

Московські журналісти якось поцікавилися - чому Жириновський тримає біля себе Кашпіровського. Ось що лідер ЛДПР відповів:

"Я спеціально його не шукав. Просто Анатолій Михайлович подивився на лідерів інших блоків і зрозумів, що це його клієнти. Йому, лікареві-психотерапевту, потрібно їх лікувати. Тому прийшов у наш блок".

Кого з російських політиків і як потрібно лікувати, наші сусіди визначать самі. Але нам не байдуже, коли чергові образливі "страшилки" північного сусіда поширюють в Україні.

Жириновський далеко не дурник у російській політиці. Вольфовичу час від часу дозволяють озвучувати нові віяння Москви у так званому не причесаному варіанті. Вивчають реакцію людей і пізніше "страшилки" звучать з високих офіційних трибун у пристойній словесні обгортці.

Так що думаймо над черговим ребусом "Жирика". Це він сам ляпнув про розчленування України, чи озвучив майбутній офіціоз?

Богдан Кушнір, журналіст, Львів, колишній кореспондент "Молоді України" у Москві, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)