Антиидеология для тех, кто хочет жить

80 просмотров
Понедельник, 12 апреля 2010, 14:02
Валерий СемиволосВалерій Семиволос
свободный журналист, село Губаривка, Харьковская область

Почну з сумного. Позаяк мені шкода психіку читача, то особливо гидливі щодо політологічної графоманії можуть на нижчевикладений курсив уваги не звертати.

"Ще одним важливим імперативом, суспільно-політичною вимогою гуманізму є право приватної власності, яке органічно доповнює ідею індивідуальної свободи, є логічним і закономірним продовженням ідеї свободи і взагалі необхідною умовою, критерієм і гарантом не декларативної, а реальної, функціональної свободи.

Ідея свободи може бути реалізована лише в тісному тандемі, в поєднанні з ідеєю власності, оскільки фактично будь-яка цільна, творча діяльність заснована на впевненості чи хоча б на надії, що плоди, результати цієї діяльності не будуть відчужені чи експропрійовані".

Ви що-небудь зрозуміли? Я ні. А такого тексту 25 сторінок і це йменується ідеологічною платформою партії контрсистемного спрямування. Тобто з допомогою отакої маячні  ця партійка, з одного боку, збирається апелювати до "гніву народного", а з іншого - оголосити війну сутній владі.

Еге ж, так вона і перелякається - прямо зразу білий прапор викине, охрінівши від такого потоку ідеологічної свідомості. Не кажучи вже про народ, котрий в роздратуванні гнівному за таке словоблуддя і прибити може. Ні, тут інші підходи потребуються.

Бо якщо українську панівну верству розглядати як політичну силу, а вона, власне, такою і є, то її справжньою ідеологією є антиідеологізм БАБЛА І ВЛАДИ. А всі інші ідеологемки, якими парить мізки масам квазіпартійна обслуга цієї політичної потуги, ніщо інше, як ідеологічні симулякри на кшталт вищецитованої від умовного супротивника.

Ну, а щоб ідеологічні міражі не втрачали електоральної привабливості, картинки-обманки періодично оновлюють або ж міняють відповідно до внутрішньополітичної ситуації на більш популістсько-актуальні.

Додайте сюди які-небудь малозначущі (взагалі, або ж на даний момент), але надзвичайно дратівливі і розкільні пропагандистські темки на кшталт мовної, спекулятивно-історичної, геополітичних орієнтацій тощо, і можна охмурювати клієнтуру - лоховатий електорат.

Тобто така антиідеологія побудована на елементарних віковічно відомих принципах народоуправління: розділяй і володарюй та приховуй істинні наміри.

А сама панівна верства, як політична сила, достатньо монолітна. Просто вона поділена на декілька кланів-фракцій, котрі чи то по домовленості поміж собою, чи то ситуативно, використовуючи популістські ідеологічні симулякри та методи розкільної пропаганди почергово опиняються при владному кориті, при цьому керуючись і щиро сповідуючи вже згадувану прагматичну ідеологію бабла і влади.

Хтось має сумніви в цьому? Ну, тоді приклади.

Що найпершим чином зробили регіонали після поразки Янека в 2005, бютівці після першої відставки своєї лідерки в тому ж таки році, знову регіонали після відставки Януковича в 2007, і знову бютівці вже після нинішнього фіаско Тимошенко?

Правильно - поділили портфелі в тіньовому уряді. Які наступні концептуальні дії цих політичних сил можна було спостерігати в перших трьох випадках? Вони, з одного боку, почали викривати корупційні схеми своїх опонентів, але виключно лише ті, через котрі фінансові потоки проходили повз них самих чи повз олігархічні клани, які їх підтримували. А з іншого - свято охороняли свої і ні словом не обмовлялися про спільні.

Ті ж, хто знаходився біля корита, мочили опозицію за таким же принципом.

Як буде діяти теперішня апазіція після сформування тіньового кабміну здогадатися неважко. Та й що там гадати, коли чи не перший свій післявиборчий публічний вихід "в люди" БЮТ із долученими присвятили блокуванню роботи парламенту буцімто з причин справедливого розподілу комітетів, а насправді, на думку багатьох експертів, розпочавши війну за "правильний" бюджет.

Тобто нічого нового, - поділивши опозиційну владу і задекларувавши наміри щодо своєї частки у владі реальній опозиціонери розпочали боротьбу за бабло. Єдине, що може у них змінитися так це ідеологічний симулякр.

Виходячи з того, хто сформував тую апазіцію, слід очікувати, що її світочі політологічної думки замість порядком затасканого солідаризму і остаточно спаплюженого нацдему запропонують якийсь синергетичний фантом на кшталт національного кооперативізму. Ну, а головною розкольною дражнилкою може стати тема федерастії.

Якщо ж хтось розраховує(а такі романтики є), що Юля повикидавши із своєї команди ту олігархічно-кримінальну публіку, котра ще не встигла звідтам дременути, оголосить якусь там програму системних перетворень, можу заспокоїти: ніяких революцій вона влаштовувати не буде. Бо зі своєю командою є плоть від плоті складовою панівної верстви, для котрої системні зміни означають одне - гаплик.

Отже маємо: умовно поділений, на владу та опозицію, прошарок владоможців, котрий апріорі ні в якому разі існуючий в Україні стан речей змінювати не хоче, і не буде; зародкові організаційні форми нової опозиції, котрі загрузли в багнюці ідеологічних суперечок чи потопають в мудруваннях доморослих та зальотних ідеологів.

А також розприскану, в своїй більшості, в непоєднаний брухт інтелігенцію, про котру ще В'ячеслав Липинський казав, що вона ніколи не буде державотворчим елементом; і мовчазний народ.

А чи таке вже воно й мовчазне, оте саме народонаселення? Ось, що я отримав нещодавно від одного мого знайомого, котрий ще донедавна був від політики настільки ж далекий, як і від польоту на Марс(стилістика і орфографія збережені):

"Досить. Мене вже не турбує питання "ЯК ЖИТИ?", я кожен ранок прокидаюся з думкою "ЯК ВИЖИТИ?". І я піду за будь-ким, хто мені дасть упевненість в мойому виживанні. І я зроблю все, для того, щоб вижити. Потрібне буде мітингувати - мітингуватиму, потрібно буде страйкувати - застрайкую, лягти на колію - лягатиму, потрібно кричати - кричатиму, стрибати під колеса - стрибатиму.

Про погроми і стрілянину поки помовчу. Ось що не робитиму - так це продаватися цим покидькам, що зараз у владі і бути купленим учасником їх театральних уявлень. Тому повторюсь, я піду за будь-ким, але ж за ким? - мене ніхто не кличе...".

А тепер скажіть мені, яка ідеологія потрібна людям з такими настроями? Відповідаю - жодна. Проти антиідеологізму БАБЛО І ВЛАДА може спрацювати лише об'єднавчий маси антиідеологізм - ГАПЛИК ВЛАДІ.

Ще півроку тому 80% населення не сприймало сутню владу, а ще близько 70% вважали себе патріотами України, якщо в поняття патріотизму закладався не етнічний, а громадянський сенс. Навряд чи за цей час настрої суттєво змінились.

Чим не об'єднавчі суспільство мотиви? Додайте до них гасло "Батьківщина в небезпеці!", і отримаєте антиідеологію революційних змін в чистому вигляді.

Хто здатен, прочистивши мізки від ідеологічної хріні новій хвилі опозиції, об'єднати її задля однієї кричущої людської потреби - нарешті зламати хребта посттоталітарній владі в Україні!?

На мою думку, це отой надзвичайно незначний, але потенційно потужний прошарок інтелігенції, котрий я означую, як неодисидендство.

Це ті, хто не продався, не прогнувся, не ліг ні під кого, одним словом - не скурвився і кому Україна та її народ болить - через що вони й сильні. Їм лише самим треба об'єднатися, керуючись імперативом того ж таки Липинського про необхідність у тяжкі для держави часи відкинути усі ідеологічні розбіжності задля порятунку України.

Тобто самим собі дати установку - кінець ідеологій. В іншому випадку доведеться констатувати - дас іст піхвець, що в перекладі з німецько-українського суржика означає... Та ви й самі здогадались, що воно означатиме.

Валерій Семиволос, вільний журналіст, Харківська область, село Губарівка, Товариство "Малого Кола", для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)