Аполитичность или кто выключил свет?

619 просмотров
Вторник, 11 мая 2010, 19:10
Лесь Якимчук
для УП

У перекладі з латини: polite - людина, префікс "а" означає заперечення. Як не дивно, але дослівне значення слова "аполітичний" буде таким - не людяний.

"Я аполітичний" = "я не людина".

Дивно, однак сьогодні нова тенденція: кожен другий українець вважає, що національне й політичне життя є брудним і не варто уваги. Принцип "моя хата з краю - нічого не знаю" діє, як ніколи.

Мої співвітчизники забули, хто вони є! Практично кожен живе для себе й про себе. Звичайно, можна зрозуміти людину, у якої сім'я - над усе, вона дбає тільки про найрідніше. Нажаль, при цьому забуваючи, що "... все на світі  можна вибирати, сину, вибрати не можна тільки Батьківщину".

Чи це, як то кажуть, пресловутий "український менталітет"?

Вважається, що українець ніколи не допоможе сусіду, якщо в того горить хата, швидше підкине хмизу. Ґвалт почнеться тільки тоді, коли вогонь перекинеться на власну хату. Таку модель поведінки спостерігаємо сьогодні в Україні - ніхто не почне нічого робити, аж поки біда не зачепить його особисто.

Але ж може бути запізно...

Звичайно, усе повсюди погано: депутати аморальні, демократії в країні немає, сутність України ламається. Відчувається втрата незалежності України.

Але ніхто нічого не робить! Це обурює, адже патріоти є!

Так, непомітно для кожного з нас, країна зникне. На вулицях буде звучати чужа мова, славетна історія буде забута. І саме тоді кожен з "аполітичних" зрозуміє, що дуже багато втрачено.

Чому ми не діємо? Чому ми стали такі байдужі до майбутнього держави, а значить і свого?

Ці питання є глибокими й складними. Можливо, постійне затуркування нашого народу принесло свої плоди й зламало дух? Можливо, люди просто зневірилися?

А можливо, нам ще раз треба звернутися до статті Уласа Самчука "Нарід чи чернь?".

Кожен із цих варіантів має право на існування, але не треба впадати в демагогію та шукати винних. Треба знайти відповідь: "Що з нами буде, і куди ми йдемо?" Саме зараз нам необхідно замислитися над тим, що чекає на нас.

Невже ми хочемо, щоб наші діти одного дня спитали: "Де ви були, коли знищували нашу країну?" Страшно тільки подумати, що пройшовши такий великий шлях до здобуття незалежності, ми можемо її так безглуздо втратити.

Через свою бездіяльність. Через свою аполітичність...

Здається, ніби аполітичні люди - це люди, які відімкнулись від світу. Вони живуть у своїй темряві невизначеності й скептицизму, не наважуються на будь-який протест. Їм вимкнули світло, але вони не хочуть знати хто й навіщо. 

Якби ж вони усвідомили, що світло вимкнули самі собі...

Лесь Якимчук, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)