Местные выборы - тест для политиков

58 просмотров
Среда, 12 мая 2010, 09:55
Иван Куличенко
Днепропетровский городской голова, президент Ассоциации городов Украины, для УП

На 12 травня заплановані парламентські слухання на тему: "Реформування законодавства України про місцеві вибори в інтересах територіальних громад". Рішення, які будуть ухвалені на основі висновків цих слухань, матимуть без перебільшення доленосний характер для розвитку місцевого самоврядування в Україні.

Кожна людина десь живе, десь працює, десь відпочиває, десь лікується тощо. Як правило, все це людина робить в межах територіальної громади. Фактично будь-яка держава є таким собі об'єднанням територіальних громад. І якість життя людини залежить від ступеня забезпеченості її життєвих потреб на рівні територіальної громади.

Можливість забезпечення цих потреб напряму пов'язана з двома факторами. По-перше, ступеня ресурсного забезпечення місцевого самоврядування. По-друге, системи формування та діяльності органів місцевого самоврядування.

І перший, і другий мають бути врегульовані на загальнодержавному рівні.

Оптимальний шлях - реформа системи адміністративно-територіального устрою з метою формування суб'єкта місцевого самоврядування - територіальної громади, який мав би необхідні правові, фінансові та інші ресурсні можливості для надання населенню повноцінних публічних послуг та забезпечення комфортних і безпечних умов проживання людини в селі, селищі, міст.

А також забезпечення принципів повсюдності місцевого самоврядування та субсидіарності владних повноважень.

Це - зміни до Конституції. Навіть не зміни, а нова редакція Конституції. Це довгий, але потрібний для становлення ефективної держави шлях. Його потрібно пройти. І в Асоціації міст України є певні напрацювання з конституційної реформи.

Але другий фактор можна і необхідно врегулювати вже зараз.

Вибори до органів місцевого самоврядування мають пройти на нових засадах. Більш того, мають бути створені механізми подальшого, "після виборчого" впливу виборців на депутатів та сільських, селищних та міських голів, механізми їх відповідальності перед виборцями.

Головним чинником цього має стати повернення до мажоритарної системи виборів. І Асоціація міст України, і Національний Конгрес місцевого самоврядування, і я особисто звертались і звертаємось до Верховної Ради України з цього приводу.

Такої ж думки дотримується і більшість інституцій громадянського суспільства в Україні. Цю ж тезу підтримали і учасники круглого столу "Місцеве самоврядування: від формування влади до формування майбутнього", організованого Національним конгресом місцевого самоврядування, Асоціацією міст України, Громадянською асамблеєю України, Національною асоціацією агенцій регіонального розвитку.

Виборча система має забезпечувати підтримку чи, принаймні, згоду на діяльність депутата чи голови більшістю виборців округу чи всієї територіальної громади. І забезпечувати можливість відклику його цією більшістю у випадку нехтування ним своїми зобов'язаннями перед виборцями.

Такий "дамоклів меч" буде стимулювати до ефективної роботи. Це буде справжня відповідальність.

Наразі більшість політичних сил, представлених у Верховній Раді, неодноразово декларували намір змінити законодавство про вибори органів місцевого самоврядування.

Вважаю, що результат слухань, які відбудуться 12 травня (як і факт їх проведення), будуть тестом для політиків. І цей тест має показати, хто дійсно щиро турбується про виборців, а хто стоїть на сторожі інтересів політичних корпорацій і займається лицемірством. А суспільство так чи інакше зробить свої висновки.

Іван Куліченко, Дніпропетровський міський голова, президент Асоціації міст України, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)