Наследники каудильйо

37 просмотров
Четверг, 10 июня 2010, 11:26
Сергей Грабовский
для УП

"Друзям - усе, ворогам - закон", - любив говорити своєму оточенню іспанський каудильйо генералісимус Франко. Проте навряд чи навіть у найбільш своїх сміливих мріях він сподівався, що на початку ХХІ століття знайде вірних послідовників в Україні.

Щоправда, вони доповнили максиму диктатора принципом, народженим у власному середовищі: "Лоха не кинути - себе не поважати", а закон зробили навряд чи праведним.

І що тут скажеш? Стільки старалися власник (який, утім, щосили робив вигляд, що він ні у що не втручається) та менеджмент 5-го каналу вписатися у нову конфігурацію політичного життя, скільки не закривали найбільш драстично-динамічні політичні шоу прямого ефіру "Я так думаю" та "П'ять копійок", скільки не давали інші "прямі ефіри" в банальному записі - ну й що?

Тільки, можливо, дещо відтягнули свою агонію. Бо ж відсутність перспектив розвитку - це справді агонія для будь-яких справжніх медіа. Але як дати 5-му розвиватися - він же нову Помаранчеву революцію підготує!

Ну, а керівники ТВi, навпаки, схоже, даремно демонстративно фрондували - мовляв, ми такі круті журналісти, от й одержали за це своєрідну премію. Ну навіщо Роману Скрипіну було запрошувати самого Валіда Арфуша в прямий ефір, та ще й ставити тому незручні запитання?

Невже Скрипіну незрозуміло, що коли Арфуш, усупереч закону, демонстративно нехтує українською мовою, а на додачу ще й "на русский на язык прихрамывая" - це демократія, а коли хтось нахабно робить щось Арфушеві неприємне - це расизм?

Ні, ці два телеканали закономірно потрапили під дію формули "Друзям - усе, ворогам - закон". Й окружний адміністративний суд Києва закономірно повністю задовольнив вимоги групи телеканалів "Інтер" і позбавив 5-й канал та ТВі частот мовлення, наданих їм Національною радою з питань телебачення і радіомовлення.

Не забуваймо, між тим, що не лише ці канали "неправильні", а і минулий склад Нацради був не зовсім таким, як треба для розв'язання актуальних проблем сьогодення.

А яка головна проблема зараз? Очевидно, та, про яку заявила на відкритті фестивалю "Велике російське слово" в Ялті заступник міністра освіти і науки України Ірина Зайцева. Мовляв, за час правління Віктора Ющенка в Україні вдалося виростити молоде покоління, що сповідує принципи "помаранчевої ідеології". А тому "нам (себто їм - С.Г.) украй рано заспокоюватися".

Мовляв, "за ці п'ять років сформувалося покоління, багато представників якого не розділяють тих цінностей, про які ми з вами тут говоримо. На жаль, ми багато що втратили за цей час... нас чекає серйозна планомірна і складна робота".

Щоправда, при цьому назвати вголос це саме "велике російське слово" чомусь ані вона, ані інші учасники з трибуни не наважилися...

Хоча і без цього самого слова ситуація з телеканалами цілком прозора і зрозуміла. Звісна річ, влада тут ні до чого, тут діє найсправедливіший на світі окружний адміністративний суд Києва. Який скоро стане одним із символів правосуддя в Україні, як у Росії ним став Басманний суд.

І так само влада там була ні до чого, коли "нагинали" НТВ та інші телеканали. Бо ж це був (у них) і є (у нас) лишень спір господарюючих суб'єктів. Не більше. Чи не так, панове журналісти (ті, хто хоче й надалі отримувати зарплату)?

А Національна рада з питань телебачення і радіомовлення в офіційному повідомленні сповіщає, що готова провести повторний конкурс на нові телевізійні частоти "за умови дотримання чинного законодавства всіма учасниками процесу та відсутності інформаційного і політичного тиску".

При цьому пікантність ситуації полягає в тому, що Нацради як такої не існує - нині наявні тільки два з половиною її члени з восьми.

Але ці два з половиною хвацько виступають від імені державної інституції - мовляв, якщо є начальники, то навіщо проводити засідання, ба, навіщо мати необхідне число членів (за законом, має бути щонайменше шестеро на тому засіданні, щоб прийняти якесь рішення, в тому числі, і про зазначений вище конкурс)?

Утім, можуть спитати - а чому "два з половиною"?

А тому, що президент Янукович звільнив недавно призначеного члена ради Тетяну Мокріді не тому, що мав на це право (стаття 8 закону про Нацраду, яка зветься "Дострокове припинення повноважень члена Національної ради" мовчить про таке його право), а просто тому, що треба було поставити на чолі цієї інституції свою людину.

Без жодної мотивації звільнив. І майже без протестів з боку журналістів та за дружної мовчанки власників теле- та радіоканалів.

Відтак призначений президентом Володимир Манжосов, негайно обраний головою Нацради, насправді є навряд чи легітимним державним чиновником

Утім, як й уряд Миколи Азарова. Як і "тушкована" коаліція. Як і всі голови державних адміністрацій. Бо закон в Україні наразі діє тільки щодо ворогів влади, а свої беруть усе, не забуваючи при цьому витерти ноги об Конституцію та кинути лохів, хай навіть і з мільярдними статками.

І при цьому, між іншим, маючи сьогодні підтримку з боку більшості громадян-виборців-телеглядачів. "Нарешті прийшла сильна влада, нарешті те базікання припинилося, давно пора!"

Логіка залізна: парламент - не місце не лише для дискусій (це так у Росії), а й для базікання. Мовчки зібралися, за все, що треба, швиденько проголосували й розійшлися. Хай би й назавжди.

В такому сенсі нинішній стан Нацради можна вважати прообразом Верховної Ради близького майбутнього. Голова є (немає значення, як він потрапив на цю посаду, має значення факт)? Є голова. Заступників двоє є? Так що вам іще потрібно?

Керівні кадри вирішують усе!

А тепер екстраполюймо ситуацію на наш (чи вже не наш?) парламент. Голова є? Заступники є (щоправда, один із них "неправильний", але не біда, ще є час замінити)? І досить!

А то крутяться під ногами якісь там опозиції-шмапозиції...

У кращому разі збирати пленарні засідання Верховної Ради двічі на рік, в оперативному режимі, як за славних радянських часів. Раз-два, і ваших нєт, і все зроблено!

А телеглядачам правильні аналітики в програмах правильних журналістів правильно проінтерпретують усе, що відбувається в державі. Де відсутня будь-яка цензура (є тільки редакційна політика), де вільно діє опозиція (та, яку призначили бути нею на Банковій), де кожен відчуває на власній шкурі покращення його життя вже сьогодні.

Хто ж не відчуває, той належить до осіб з "помаранчевою ідеологією", яку встиг насадити Ющенко і над подоланням якої телебачення та радіо України дружно працюватимуть під проводом своїх керівників, над якими стоятиме найдемократичніша Нацрада і найсправедливіший окружний адміністративний суд Києва.

Амінь.

P.S. Поки писав цю статтю, надійшло повідомлення, що в Примор'ї (це біля Тихого океану в Російській Федерації, якщо хтось забув) уже певний час діє - і діє активно! - партизанський загін на чолі з ветераном Чеченської війни.

Мета новітніх далекосхідних партизанів - знищення окупаційного режиму. От такі події розгортаються у Росії через менш, ніж десятиліття "зачистки" телевізійного простору та "устаканення" влади, яка також поставила своїм принципом "Друзям - усе, ворогам - закон, та ще й неправедний".

Сергій Грабовський, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)