"Есть такой принцип: дробить оппозицию..."

20 просмотров
Четверг, 15 июля 2010, 11:30
Евгений Булавка
для УП
 

Намагання президентського оточення переформатувати на свою користь політичний ландшафт і його опозиційну частину очевидні.

Приміром, на роль "головного" опонента влади пробуються, по черзі, ті чи інші політики та партії, і одним з індикаторів цього захоплюючого процесу є технологія ведення політичних ток-шоу, зокрема "Великої політики" Євгенія Кисельова на талеканалі "Інтер".

Одразу після виборів було помітно, що цей телеканал, а, відповідно, і його власник, голова СБУ Хорошковський, від якого прямий ланцюжок веде до Януковича, основний акцент робили на постаті Арсеня Яценюка.

Йому надавалася можливість коментувати ключові події в державі, в той же час як Тимошенко, яка лише трохи недобрала на виборах до результату Януковича, відсувалася у тінь.

Напевне, зараз плани Банкової помінялись. "Фронт змін" Яценюка фактично "злили", ввівши у закон про вибори до місцевих рад норму про обов`язкову реєстрацію партійних осередків за рік до голосування, оскільки більшість організацій "фронтовиків" на місцях зареєстровані пізніше цього терміну. А самого "конструктивного", за висловами речників ПР, Арсенія Петровича вирішили замінити на значно більш радикального та агресивного Олега Тягнибока.

Показовим в цьому відношенні був п`ятничний ефір "Великої політики". Цілі шматки програми нагадували скоріше не дискусійний майданчик, а добре зрежисовану виставу. Або, більш актуальний приклад, футбольний матч, який, щоправда, проходив за дивними правилами - у ньому гравці, які належать до різних, здавалося б, команд, залюбки обмінювалися "пасами".

Чого варте "щире" зізнання регіонала Михайла Чечетова у тому, що Партія регіонів не конкуруватиме під час місцевих виборів із "Свободою" на Західній Україні.

В повітрі повисло одне питання.А саме - чому партія влади не планує боротися за голоси виборців з опозиційною партією яка набирає силу. Про останнє, до речі, не забував нагадувати ведучий.

З іншого боку, маємо свіжий приклад - під час виборів президента штаб Януковича так само "не конкурував" з Ющенком, дозволяючи тому в "спокійній атмосфері" їздити Галичиною та займатися відвертим чорним PR проти тодішнього прем`єра.

Характерним був і сценарій "Великої політики" в цілому (йдеться про ту її частину, яка розпочалася після виступу міністра внутрішніх справ Могильова).

Євгеній Кисельов оголосив п`ятьох успішних діячів та п`ятьох невдах політичного сезону, що завершується. Тягнибок, якому одразу надали слово, потрапив до числа перших, хоч, попри окремі результати в регіонах, успіхами на загальнонаціональному рівні "Свобода" похвалитися не може.

Те ж, що довелося побачити у п`ятницю, можна вважати "гуманітарною медійною допомогою" "Свободі" з метою покращення її політичних позицій.

Януковичу значно краще сперечатися, нехай і заочно, зТягнибоком, ніж з Тимошенко або Гриценком. В нинішній ситуації, коли економічного прориву не сталося, а владна команда почала валитися, Банковій просто необхідний націоналістичний жупел, завдяки якому можна тримати в тонусі свій електорат.

Також необхідно вирішити і тактичне завдання на місцевих виборах 31 жовтня, а саме - допомогти "Свободі" відібрати голоси у колишніх "помаранчевих".

Євгеній Кисельов не приховує, що абсолютно свідомий того, що відбувається. У своєму червневому інтерв`ю "Дзеркалу тижня" він заявив: "Гадаю, існують люди, які сьогодні просто "грають" з тим же Тягнибоком. І навіть підозрюю, що ці люди - при владі. Але ж велика політика - річ жорстока. Там мало романтичного. Є такий принцип: дробити опозицію. Отож влада і гратиме то з Тягнибоком, то з Яценюком. Буде надавати підтримку й Ющенку". Очевидно, він знає про що говорить.

От і маємо в результаті сплав інтересів Партії регіонів та "Свободи", яка стала цікавим об`єктом для олігархів, та й сама не проти скористатися їхніми можливостями. 

 Євген Булавка

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)