В разнообразии наша сила. Украинский взгляд из далекого зарубежья

86 просмотров
Вторник, 19 октября 2010, 10:07
Инна Тарасюк
для УП

Останнім часом багато доводиться читати про несхожість Сходу й Заходу України, або, скажімо, про відмінність північної частини українців від кримчан. У цих дискусіях не було б нічого крамольного, якби вони проводилися в здоровому руслі поваги до різноманітності, англійською - diversity.

Уже не кажучи про те, що несхожість населення в межах однієї країни - тема для спекуляцій, підриву суверенітету й посіву розбрату всередині країни.

Але питання відмінностей не повинні бути перепоною на шляху розвитку нашої держави. Схід і Захід голосують по-різному, і що? Це здорова норма здорового демократичного суспільства. Я поки не про нас - читайте далі.

Пригадаймо, як проходили вибори в Німеччині, коли перевага рахувалася на голоси. На останніх виборах до парламенту Великобританії жодна з партій не набрала більше половини голосів. Навіть в межах лише тільки Англії голоси розподілилися: 36,6% на користь лейбористів і 34,5% - за консерваторів.

Наведу приклад іншої країни, що, як і Україна, лише нещодавно вивільнилася з-під колоніального гніту - Албанія. Там на парламентських виборах в 2009 році правоцентристська коаліція "Альянс за зміни" перемогла з перевагою в один депутатський голос. Тобто, ні про які голосування з вагомим домінуванням однієї партії мова не йдеться. То лише в Радянському Союзі за компартію віддавалося 99,9% голосів виборців. Сексу в Радянському Союзі теж не було, але ж якось ми з'явилися на світ.

Таких прикладів можна навести безліч. І вони зовсім не означають, що країна в таких умовах не може функціонувати як держава. Навпаки, тільки вільне волевиявлення, пошана до іншої точки зору - можуть забезпечити функціонування здорового суспільства.

Саме різноманітні політичні погляди в межах не лише однієї країни, а й навіть у межах області - можуть дати той баланс сил, що необхідний для розвитку здорової демократії.

Звичайно, при нинішній хамській владі нам треба починати з її очищення. Маємо чудовий приклад Грузії, яка спромоглася переламати хребет совку, і стати на ноги. Але також необхідно працювати й над собою.

Більшість із нас ще й досі несуть у головах програму, закладену в радянські часи. Ми є носіями менталітету совка, коли намагалися виховати з людей, що належать до п'ятнадцяти різних за культурою, ментальністю, розвитком країн - homos soveticus.

На жаль, радянський спосіб мислення ми не перебороли. Тому й вважаємо, що різноманітність у політичних поглядах може стати на перешкоді розбудови нашої держави.

Тому й маємо думки, наче Крим - більмо на очах України.

Але ж то не Крим більмо, то п'ята колона більмо, яке давно треба було вилікувати. Було б бажання й воля.

Крим - це наш порятунок. Адже при правильній політиці ми вже маємо новоповернену народність, яка має шанс стати повноправним членом українського суспільства - татари. Свіжа кров тільки допоможе відновити нам націю. Були вже в історії приклади країн, які зникли з лиця землі, тому що вірили: інцест - це добре. А в результаті наступало виродження нації.

Може, українці такі витривалі саме тому, що наші князі мали і грецьких, і половецьких, і угорських дружин?..

Жодна нація у світі не є гомогенною. Коли ти вмієш жити поруч із татарином, майя або росіянином, але так, щоб вони сповідували твою мову, культуру, релігію, то це - сила. Усе, що потрібно, це здорова політика в галузі освіти й культури. І ще допомога українців асимілювати інші народності, допомогти їм заговорити українською, навчити їх нашої історії, літератури. Зробити так, щоб усе, що було українське - то було престижно й модно.

Коли когось жахають мігранти, то давайте візьмемо найкраще від управляння імміграцією в європейських країнах. Важко зустріти, скажімо, пакистанця у Великобританії або турка в Німеччині, який би не говорив відповідно англійською або німецькою. Звичайно, європейські країни мають свої проблеми від мігрантів. Але ми можемо, і повинні запозичити їхній найкращий досвід для допомоги неавтохтонним народностям стати українцями.

Європейський досвід не до вподоби? Давайте заглянемо в наше славетне минуле.

Там можна побачити, що на Січі у війську запорізькому служили не тільки українці. Славетний полковник Максим Кривоніс був шотландцем. Гетьман Іван Мазепа був нащадком кабардинців або ж східних адигів, про що, власне, свідчить його прізвище. Легендарний полковник Іван Богун та не менш легендарний кошовий отаман Війська Запорізького Іван Сірко мали польські коріння. А гетьман Іван Виговський мав ординських пращурів.

Тай взагалі серед козаків можна було побачити чимало турків, поляків, татар, московітів. На Січ приймали кожного, хто говорив українською, сповідував християнство й культуру вкраїнську.

Так і сьогодні - має бути мінімум, обов'язковий для всіх. Не хочеш до нього дістати - повертайся на історичну батьківщину, паси далі священних корів в Індії.

І не треба мусолити тему відмінності людей, що проживають на території нашої країни. Навчимося співіснувати.

Врешті-решт, усі ми бажаємо одного - жити в заможній, вільній, незалежній Україні.

Інна Тарасюк, Богота, Колумбія, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)