Миф гарбуза. Последнее фото в альбоме

62 просмотра
Понедельник, 22 ноября 2010, 13:38
Татьяна Янчинская
Львов

2009: 22 листопада о 18:30 Ющенко візьме участь у відзначенні Дня Свободи, яке відбудеться в Українському домі. Він виступить із промовою та вручить державні нагороди.

2010: Янукович привітає українців з Днем Свободи, але святкувати не буде.

П'ятниця, 19 листопада 2010, 10:52

Адміністрація президента не має наміру влаштовувати святкування з нагоди Дня Свободи 22 листопада.(Українська правда)

Українська правда шукає світлини помаранчевої революції.

Цей текст був написаний ще в 2009-му році, але з різних причин він так і не побачив світ. Тож пропоную вашій увазі враження минулої осені, як ще одну постпомаранчеву "світлину".

Так би мовити, останнє фото в альбомі...

22 листопада 2009 року в Україні святкували День гарбуза.

Як показав час, революція виявилася не помаранчевою, а гарбузовою. Україна знову опинилася в ролі Попелюшки: усі обіцянки після опівночі перетворилися на гарбуз. Що почули ми від натхненників Майдану після того, як відрясніли газети народним розчаруванням? Чи розчаровані вони?

Видається, що ні.

Розсварені й роздружені, вони одностайні сьогодні в одному: стояли, виявляється, не за них, а тільки за Україну. Не їхні прізвища скандували, не вони посіли владні посади, не вони обіцяли зміни. І зовсім не вони зараз знову йдуть на виборчі перегони.

У теорії психоаналізу це називається втечею від власного "Я".

Винесені на владний Олімп зусиллями справжніх українських громадян, вони знову прикриваються Україною.

Юлія Володимирівна в промові з нагоди річниці наголошує, що відстоювали не конкретних політиків. У програмі Євгена Кисельова, присвяченій Майдану, депутат Парубій, представник Віктора Андрійовича, повторює, як мантру: "Стояли не за особу, стояли за Україну, за демократичні цінності..."

Про те, що ці "відстояні" у буквальному сенсі - на ногах, під снігом і дощем! - європейські демократичні цінності мали б мати хоча б примарний вислід у достойному європейському житті пересічного українця, який їх таки відстояв, тих 33 холодних дні, якось не йшлося.

А можливо, це стосувалося тільки тих, хто декларував європейські цінності - чи то цінності за курсом євро? - у передвиборчій програмі? І, "скосивши бабло" електоральних голосів, "піднявся" на Майдані?

Як у старому жарті, де окремі комуністи таки побудували комунізм і десь там у ньому живуть, от тільки рядові комуністи про це не здогадуються й досі.

Нам нав'язують сьогодні мантру "недовідбутості революції": революції не відбуваються за п'ятирічку, вони тривають роками. Еволюційно?

Політолог Карасьов навіть вказує число - 20 років. Нам залишається потерпіти ще 15 літ, щоб 22 листопада святкувати як День Свободи, а не як День гарбуза. Дай Боже здоров'я бабі Парасці, щоб дожила. Може, тоді її пустять на святкування річниці Дня Свободи, що проходило в Українському домі, бо 2009-го її охорона не ідентифікувала й не впустила: іменної перепустки бабця не мала.

Майдан якось перепусток не потребував.

Символічно й підсумково прозвучали слова пана Філенка: "Революцію вершать герої, а плодами користуються нікчеми". Чи було це свідоме резюме, чи мимоволі, як кажуть, видала підсвідомість?

Подумалося, чи не закралося часом почуття провини у владні голови? Може воно, це глибоке людське почуття, яке дає силу вибачитися й виправитися, десь принишкло в підпіллі свідомості?

Може, воно в хованні за займенник "Вона" на білбордах? Може воно у камерності святкування річниці Ющенком, у тому невеликому, порівняно з Майданом, залі Українського дому, де дзвінкоголоса Оксана Білозір патетично клала, цитую, "на алтар"(українською - вівтар) "українську майбутню перспективу"? До речі, а чи буває перспектива минула?

Нам вчувається відлуння вибачення бодай у дрібницях за те, що нас розміняли в політичній грі, і помножили на нуль. За те, що всупереч аксіомі "кожен народ вартує свого правителя", наш народ виявився достойнішим за очільників.

І не їм нам сьогодні пояснювати, за які цінності ми стояли.

Важливіше пояснити самим собі, чому ми опинилися на різних полюсах свята.

Чому президент визнає, що "допустився помилок і просить не судити", але киває при цьому на команду і прем'єра? Чому прем'єр єдиним своїм прорахунком вважає поділене з президентом кермо влади, і обіцяє "тепер нічого нікому не передоручати"?

Чотири роки ви стояли спиною один до одного, забуваючи, що між вашими спинами затиснуті люди. Чи це перекладання провини з одних плечей на інші зробить їхнє життя кращим і зніме проблеми?

Той, що прагне щось змінити - шукає шляхи, той, що не хоче - шукає виправдань. Ви одностайні зараз в єдиному: лякаєте (чи розраджуєте?) нас тим, що було б, якби не Майдан.

Але ніхто так і не пояснив, чому нині є все як є: гарбузово, зрадливо.

Чому замість Дня Свободи ми отримали День гарбуза?

Гарбуз продовжує котитися шляхом української історії. І Схід, і Захід, закликаючи нас до спілки, підносили нам його не раз. Мали ми гарбузи й від татар, і від поляків, а від Москви - то й не одного : від Переяславської ради аж до Союзу. Думали, що із двадцятого століття у двадцять перше він уже не перекотиться: ми ж незалежні.

І ось знову - замість пов'язати рушники...Та ще й не від чужинців, а від своїх...

Гарбуз стає вже певним національним міфом. Міфом не в сенсі хибного знання, а в сенсі сучасної націології: "ідеологічною конструкцією, створеною для певної мети, інтегруючим феноменом", за визначенням Армстронга. Однак, на відміну від міфу, скажімо, козацтва, який розбудовує й зміцнює нашу ідентичність, міф гарбуза її лише руйнує.

Міфи не транслюють по телебаченню й не друкують на білбордах. Вони закорінюються в підсвідомому нації як певний духовний стратегічний досвід, який глибинно керуватиме нашими вчинками надалі.

У наших очільників був дивовижний шанс, не кожному дарований історією, утвердити міф Майдану, сповнений вірою й упевненістю у власні сили.

Натомість через власні дрібні на тлі історії амбіції, ми отримали міф гарбуза, міф зради й розчарування. І він уже почав з успіхом працювати на майбутні вибори.

А на чию користь - здогадатись не важко.

Не повірите - ми за цим шкодуємо набагато більше, аніж ви здатні собі уявити.

Тетяна Янчинська

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)