Губернатор засиделся во Львове

17 просмотров
Вторник, 30 ноября 2010, 14:54
Богдан Кушнир
Львов, для УП

Відомий банкір та народний депутат України Василь Горбаль, у квітні призначений львівським губернатором, восьмий місяць продовжує сидіти на двох кріслах, і незаконно суміщати дві посади. Київському гостеві пророчили два, потім три, пізніше шість місяців максимум.

Але інтрига з двома посадами затягнулася до непристойності.

Схоже, Київ досі думає, що з Горбалем робити. Скільки можна порушувати Конституцію? Уже Володимир Литвин не витримав, і п'ятий місяць не платить суміснику депутатську зарплату, а команда Януковича все в роздумах.

Можливо, Василь Горбаль хапає у Львові зірки з неба? – Не схоже. Економіка не зростає. За дев'ять місяців 0,2% приросту. Інвестиції до губернатора-банкіра не пливуть. Нові підприємства не відкривають. Виробництво не нарощують. Галичани далі продовжують виїжджати за кордон.

Перший заступник голови облдержадміністрації, доктор економічних наук Мирон Янків змушений займатися політикою. До фінансового пирога відомого економіста не підпускають.

Серйозного діалогу і порозуміння з інтелігенцією та політичними партіями теж нема.

Моральний клімат у регіоні, немов у часи дикого капіталізму. Як у жодному іншому регіоні України, процвітають масові побори, хабарі, відкати, злочинні схеми відмивання грошей.

Правоохоронна система зайнята своїми справами – створенням благополуччя для начальства. За останні 15 років понад 60 нерозкритих убивств і замахів на вбивство. Ні виконавців, ні змовників убивств тридцяти львівських бізнесменів, серед яких екс-губернатор Степан Сенчук – не знайшли.

Судова система із часів Зварича не змінилася.

За що похвалити команду Горбаля? – За ремонт кабінетів високопоставлених чиновників. Ремонтують невідомо за які гроші, часто навіть у вихідні дні, але дуже якісно. Як для себе.

Губернатор-банкір привик працювати з комфортом, зі своїми людьми, тому привіз в обозі з Києва понад десяток чиновників. Навіть прес-секретар столичний, немов у Львові не було трьох факультетів журналістики. Тільки кадрів губернатора ніде не видно. Вони як чуже тіло для Галичини. Правда, один бігає по редакціях і залякує масками-шоу.

Галичани не злі люди, співчутливо називають київських членів команди Горбаля "декабристами".

Заслання Горбаля до Львова – темна історія. Регіональна еліта вже втомилася вправлятися в найрізноманітніших версіях.

Остання – невідступний банківський шлейф "Укргазбанку", яким керував Василь Горбаль. Проблемну фінансову установу взяла під своє крило держава, але "хвости" залишились. Невідомо, як би закінчилася кар'єра банкіра-депутата Горбаля, якби не втручання Ігоря Бакая та московських господ.

Чим довше губернатор сидить на двох кріслах, тим більше віриш у московську версію його появи в Галичині.

Вплив Горбаля на регіон, судячи з мізерних інвестицій, не відчутний. Бізнесменам не стало затишніше. Як дерли з людей діла, так і деруть.

Вибори до місцевих рад програні. Розчаровані галичани проголосували за "Свободу" і "Фронт змін". За Партію регіонів на Львівщині віддано менше голосів, ніж на президентських виборах за Віктора Януковича. Щось не так робить владна команда Горбаля.

Від нищівної поразки регіоналів врятували безпартійні. Влада зробила ставку на авторитетних місцевих керівників, їх викликали в "білий дім" і дипломатично питали: хочете працювати, йдіть в нашій команді в депутати.

Як інакше могли появитися в партійному списку два генерал-лейтенанти, керівники військових академії та університету, начальник митниці, інші чиновники? Для чого йти в депутати керівнику управління виправних справ, у віданні якого перебувають понад 6 тисяч засуджених? Невже так багато вільного часу?

Вибори, економіка регіону, моральний клімат – це не головне для губернатора. Об'єкт №1 для Василя Горбаля – ударні львівські будови для Євро 2012. Майбутнє Василя Михайловича нині в руках Бориса Колеснікова, віце-прем'єра з питань Євро-2012.

Ціна питання досить висока. На львівські будови кинуто мільярдні капіталовкладення. Стадіон, міжнародний аеропорт, дорога до польського кордону – всюди генпідрядником будівництва виступає донецька фірма "Альтком".

Будівельники отримали максимум сприяння. Можна собі уявити, що б творилося, якби генпідрядником виступала львівська фірма. Міліція, податкова, депутати, санслужби, пожежники не вилазили б із будови. Керівник львівської філії "Альткому" із посмішкою розповідає, що мер деколи приїжджає на стадіон попіартися. На ударних будовах маленький комунізм.

Ось у чому найбільша заслуга губернатора Горбаля!

Спробувала якось міліція втрутитися в будівництво. Порушили кримінальну справу за нецільове використання коштів командою Садового, і відразу отримали відкоша. Борис Колесніков пообіцяв поговорити з міністром внутрішніх справ, аби міліція не працювали застарілими методами. Кримінальна справа відразу випарувалася. Садовий далі залишився на коні.

Таке не забувається.

І сам Василь Горбаль залишається на своїй посаді з мовчазної згоди Колеснікова, і змушений замолювати "старі гріхи". Інакше навіть Бакай не врятує від невдоволення нових господарів.

Однак, після призначення Віктора Балоги міністром із питань надзвичайних ситуацій, у Львові знову заговори про повернення на посаду голови облдержадміністрації Миколи Кмітя.

Горбаль усе переконує: "У Львові мені подобається". Чим частіше повторює, тим менше вірять.

Богдана Кушнір, журналіст, Львів, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)