Кто доживет до пенсии?

38 просмотров
Среда, 15 декабря 2010, 14:50
Андрей Павловский
для УП

Попередній аналіз підготовлених урядом Януковича-Азарова законопроектів, які стосуються пенсійної реформи, дозволяє стверджувати, що ця псевдореформа є антисоціальною і має людожерський характер.

Це неприховане бажання нинішньої влади вирішити серйозні проблеми дефіциту бюджету ПФ за рахунок пенсіонерів та простих громадян. Так, замість негайного запровадження комплексної системи 3-рівневого пенсійного забезпечення, і, в першу чергу, накопичувальної системи, влада йде шляхом тупого механічного підвищення пенсійного віку на 5 років.

Почнуть з жінок та військовослужбовців. І це при тому, що середня тривалість життя в Україні значно менша ніж у Європейських країнах. Для порівняння, якщо середня тривалість життя чоловіків в Україні 62 роки, то у Європі – біля 78, у Японії – 80 років.

У цих країнах значно вищий і рівень життя, і якість медичного забезпечення. Та й самі пенсії у них трохи відрізняються від наших. Це десь 780 Євро у них, проти 100 доларів у нас.

З урахуванням того, що за даними USAID більше 92% населення не підтримують зростання пенсійного віку, влада без громадського обговорення, нахабно робить все, щоб протягнути ці псевдореформи до кінця грудня.

Верхом цинізму є розрахунок влади на те, що більшість українців просто не доживе до пенсійного віку.

Але парадокс в тому, що за підрахунками експертів механічне підвищення пенсійного віку не вирішує проблеми дефіциту бюджету ПФ. Це лише дає економію у декілька відсотків, до 1 мільярду гривень щороку (це при річному бюджеті ПФ більше 140 мільярдів та дефіциті у майже 30 мільярдів у 2010). 

Проблеми, які виникнуть при підвищенні пенсійного віку, наступні. По-перше, пенсіонери займатимуть робочі місця, на які може бути зарахована молодь, тобто сотні тисяч молодих людей поповнять армію безробітних.

По-друге, зменшаться самі пенсії. Щоб залишитись на робочому місці люди старшого покоління будуть погоджуватись на будь-яку роботу і на будь-яку мінімальну оплату. Тобто виникне "зарплатний демпінг". Це на руку великому олігархічному капіталу, який тим самим посилить експлуатацію української робочої сили.

Відбудеться обмеження виплат працюючим пенсіонерам. Людей фактично поставлять перед вибором: чи пенсія, чи зарплата. І це при тому, що в Україні 7 мільйонів пенсіонерів отримують мінімальну пенсію у 723 гривні, і щоб якось вижити більшість вимушена підзаробляти. 

Фактично скасовується право на дострокову пенсію (за вислугу років, в разі скорочення штатів, за станом здоров'я). Це торкнеться військовослужбовців, працівників правоохоронних органів, в першу чергу, міліціонерів (тож у них поменшає ентузіазму розганяти мирні протести).

Пенсії призначатимуть тільки із заробітку за даними системи персоніфікованого обліку (ця система діє тільки останні 14 років, тобто попередні роки не зараховуються).

А ті, хто працює зараз на єдиному податку, зможуть претендувати тільки на мінімальну пенсію.

Людожерські заходи уряду щодо обмеження виплат пенсій торкнуться 12 мільйонів людей. Ціна пенсійних реформ Януковича-Азарова-Тігіпко – економія 5,6 мільярдів гривень – не варта тих втрат, які понесе кожний громадянин.

Проблеми пенсійного забезпечення в Україні є похідними від проблем неефективної економіки, нераціональної структури національного виробництва, де найбільші прибутки приносять застарілі енергоємні галузі.

Запровадження сучасних високотехнологічних виробництв дозволить створити нові високооплачувані робочі місця, що суттєво збільшить відрахування до Пенсійного фонду.

До джерел покриття дефіциту бюджету Пенсійного фонду можна віднести:

- зменшення обсягу тіньової економіки, яка наразі перевищує 50%;

- скорочення сумнівних бюджетних програм, таких як "Олімпіада 2022", та корупційних схем "Євро-2012";

- виплата 5,6 мільярдів доларів США "Росукренерго";

- скорочення бюджетних виплат на утримання президента та його адміністрації.

Влада нарешті повинна зрозуміти, що гідна пенсія це не пільга, а святий обов’язок держави стосовно старшого покоління , яке створило суспільне багатство, з якого і отримують надприбутки владні клани.

Андрій Павловський, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)