Луценко, Тимошенко и прокурор или Доказанная правда - является враньем

25 просмотров
Понедельник, 27 декабря 2010, 11:31
Андрей Илькив
адвокат, Львов

К сожаленью, в наши дни
не только ложь, но и простая правда
нуждается в солидных подтвержденьях
и доводах. Не есть ли это знак,
что мы вступаем в совершенно новый,
но грустный мир? Доказанная правда
есть, собственно, не правда, а всего
лишь сумма доказательств. Но теперь
не говорят "я верю", а "согласен".
Йосип Бродський "Посвящается Ялте", 1969

Доказана правда, – за словами лауреата Нобелівської премії по літературі 1987 року Йосипа Бродського, – вже не є правдою, а лише сумою доказів.

У незалежній de jure Україні на рубежі ХХ та ХХІ століть також наступив цілковито новий, але такий же сумний світ. Доказана в ньому правда вже не виступає, навіть, сумою доказів, а є de facto звичайнісінькою брехнею.

І коли тобі намагаються що-небудь довести, заздалегідь знаєш, що це брехня.

Брехня, тому що, із чим би погоджувалися чи не погоджувалися люди, у глибині душі вони, як і тисячі років до цього, оперують поняттями віри та невіри, відкидаючи будь-які, навіть, очевидні, докази.

Якщо за Біблією – "віра без діл мертва", тоді без цих же діл – жива невіра.

Упевнений, що багато людей за інкримінованими Тимошенко чи Луценкові генеральною прокуратурою України кримінальними злочинами побачать радше переслідування сьогоднішньою владою своїх політичних опонентів, ніж реальну боротьбу зі злоякісною корупцією в цілому суспільстві.

Навіть маючи перед собою неспростовні об'єктивні докази вини Тимошенко чи Луценка, люди пожаліють бранців.

Люди не повірять теперішній владі, і засудять її за кримінальне переслідування своїх же колег. Засудять, якщо безкарно залишатимуться на волі суддя, працівник прокуратури, міліції чи інший державний службовець, які живуть поруч простими людьми, в одному з ними місті ходять по тих же вулицях та дихають тим же повітрям, але свавілля, хабарництво та беззаконня яких – ні на мить не переривалося та залишається незмінним. Незалежно від доволі частих змін на київських пагорбах.

Можливо, матеріали кримінальних справ відносно "вождів" теперішньої опозиції прочитають якийсь десяток чи кілька десятків людей. І скажуть, що так, вина доказана.

Але більшість тих, кому або байдужі, або недоступні правові тонкощі – якщо не тепер, то згодом, виправдають нині підслідних, арештованих та підсудних кількох десятків колишніх київських небожителів.

І будуть завжди їх виправдовувати.

Допоки влада фактично виправдовуватиме та закриватиме очі на очевидні щоденні злочини кількох десятків тисяч місцевих можновладців – хабарників. Тих, з якими мільйони українців десятиліттями стикаються в районних судах, міліцейських відділках та прокурорських кабінетах.

Скількох би беатифікованих натовпом влада не ув'язнила в Києві, – мільйони українців сьогодні бачать інші "діла" влади – того ж суддю, того ж прокурора чи міліціонера, які далі тероризують своїм звичаєвим правом тисячі міст та сіл України, і не можуть насититися людськими сльозами та кров'ю.

Лише реальні діла влади в кожному українському місті, селі чи районі, лише реально засуджений багач за злочин над простолюдином, лише реально засуджений, як грабіжник-хабарник суддя чи прокурор – повернуть віру людей у владу.

Тоді владі країни не потрібно буде доказувати правду своїм громадянам. Та, що взагалі ганебно, виправдовуватися за свої дії перед міжнародною спільнотою.

Зараз же, навіть доведена іноземними юристами правда – сприймається як звичайна брехня в боротьбі за власне благополуччя мізерної частини українського суспільства. Частки, зашморгом пов'язаної страшною державною таємницею: як із місячною зарплатою в 1-2 тисячі гривень можна за рік-два переважити статки іспанських конкістадорів.

Доказана правда – є брехнею.

Щодо відповіді політикам, які закликають народ рятувати їх, щоб влада із простими людьми не поступала ще жорстокіше.

Може й так, якщо можна щось назвати жорстокішим за геноцид, який не припинявся тоді, коли ті ж самі політики НУкали та будували безрадичі по всіх районах Україні... Люди не вірять владі ще й тому, що вона до сьогодні під будь-якими гаслами лише будує нові й оберігає старі безрадичі.

Замість того щоб бульдозером пройтися по них.

Андрій Ільків, адвокат, Львів, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)