Евро-2012: как быть со студентами?

28 просмотров
Вторник, 18 января 2011, 10:15
Николай Воробьев
Всеукраинский центр волонтеров-2012

До старту Євро-2012 в Україні та Польщі залишається 500 днів.

За оцінками деяких чиновників та експертів, протягом червня 2012-го року Україну відвідають понад 1 мільйон іноземних уболівальників. Можна без перебільшення стверджувати, що востаннє таку кількість іноземців наша країна бачила під час німецько-фашистської окупації.

На щастя, зараз привід завітати до нас у туристів більш гуманний. Проте, як і в далекі часи Другої Світової, так і зараз, людські потреби залишаються незмінними. Окрім основної "родзинки" – стати свідком футбольних поєдинків. Турист, у першу чергу, потребує якісного харчування та комфортного помешкання.

Про останнє і йтиме мова.

Із цільовими групами або "сім'єю" УЄФА ситуація зрозуміла. У столиці VIP-и потребують 7300 номерів у готелях, з яких майже 6300 вже зарезервовано. Але окрім організаторів, є ще й сотні тисяч звичайних гостей. Кількість вболівальників в українській столиці може виявитись максимальною, враховуючи той факт, що фінальний поєдинок відбудеться 1 липня 2012 року на НСК "Олімпійський". Щодо їхнього розміщення питання залишається відкритим.

З вуст столичних чиновників звучало чимало ідей із цього приводу, починаючи від поселення туристів у наметових містечках, закінчуючи наданням санаторіїв для цих потреб у 100 кілометровій зоні київської області. Також не варто виключати проживання фанів в орендованих столичних квартирах.

Досить цікавою пропозицією є розміщення іноземців у студентських гуртожитках під час Чемпіонату. Із цією метою Державна цільова програма з підготовки до Євро-2012 (ДЦП) передбачає реконструкцію та будівництво ряду корпусів вишів у приймаючих містах.

Раніше автор уже писав про підготовку гуртожитків до Євро. У Києві передбачено привести до ладу – ремонт та зведення з нуля – 24 таких об'єкти. Але в більшості випадків роботи було заморожено.

Влітку минулого року на офіційний запит щодо ситуації з фінансуванням підготовки гуртожитків, у МОН України відповіли: "загальна сума отриманих та використаних коштів 1 мільйон 879 тисяч гривень, що складає приблизно 0,63 % від загальної суми орієнтовного обсягу фінансування…"

Гуртожитки Національного університету фізичного виховання й спорту (НУФВСУ), які передбачалось відремонтувати до турніру, станом на вересень 2010 року також не отримали фінансування. Проте, розміщувати туристів таки доведеться, і для надання корпусам належного стану влада обіцяє докласти всіх зусиль.

Разом із тим, Львівська ОДА в цьому місяці планує укласти договори на 12 тисяч ліжко-місць у гуртожитках із компанією TUI Travel, що розміщуватиме гостей під час турніру.

Виникає логічне запитання: куди подіти молодь, яка тут мешкає ? У прес-службі ОДА лаконічно повідомили, що в цей період студенти перебуватимуть… на літніх канікулах.

Цілком логічно, що така ж ситуація буде спостерігатись й в інших гуртожитках, які передбачені для проживання Євро-гостей. Окрім того, виникає загроза здачі в оренду адміністрацією "неофіційних" корпусів, у яких не заплановано селити вболівальників. Такі кроки можуть пояснюватись отриманням "живих" коштів від туристів, які прагнуть зекономити на проживанні. Прикладом цьому слугує ситуація навколо підготовки гуртожитків Донецька.

Зрозуміло, що капітальний ремонт та зведення нових будівель, у разі виконання всіх робіт, слугуватимуть студентам і після Чемпіонату. Крім того, туристи платитимуть чималі кошти за дах над головою, що також може принести користь для благоустрою вишів.

Разом із тим, влада має потурбуватись про студентів. В іншому випадку, альтернатив для проживання в приймаючому місті Євро-2012 молодь просто не має.

Миколай Воробйов, Всеукраїнський центр волонтерів-2012, спеціально для "УП"

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)