Евро-2012: волонтер, или протестующий?

26 просмотров
Понедельник, 10 октября 2011, 15:24
Николай Воробьев
Всеукраинский центр волонтеров-2012

Після чергового візиту Мішеля Платіні ні в кого вже не виникає сумнівів, що "матч відбудеться за будь-якої погоди".

Безумовно, президентові УЄФА показали "Потьомкінські селища", на що гість схвально кивав головою.

Безперечно, Платіні добре ознайомлений із реальним станом справ в Україні. Та не дивлячись на це, нові стадіони, термінали аеропортів та відремонтовані автошляхи, що продемонстрували поважному гостю, забезпечили гарну картинку для численних телекамер та цілком задовольнили самого ревізора.

І якщо в інфраструктурному плані програма мінімум таки була виконана, щодо кадрового забезпечення організації турніру, випробування ще попереду

Адже у співробітників міліції, транспорту, митниці та комунальних служб залишилось 9 місяців, аби заговорити англійською.

Та й знань іноземної буде замало. Сюди варто додати і культуру поведінки, і здатність орієнтації на місцевості, і можливість роботи в стресових ситуаціях за непередбачуваної поведінки футбольних фанів, тощо…

Вочевидь, спільну чашу складних завдань задіяним співробітникам доведеться ділити із волонтерам. Останніх заплановано залучити у кількості близько 15 тисяч осіб. При цьому в УЄФА звітують про отримання 19 тисяч із необхідних 5 тисяч заявок від кандидатів.

Переважна більшість – це студенти із країн-господарів Чемпіонату. Проте, знайшлось чимало охочих допомогти із Росії, Іспанії та Німеччини.

Оскільки єдиної волонтерської концепції в Україні поки не існує, кожне приймаюче місто готує добровольців, керуючись власним баченням проекту. При цьому, на відміну від УЄФА, досвіду організатори чотирьох міст апріорі не мають.

Деякі із них, наслідуючи радянські схеми, продовжують технічно вербувати добровольців, навчати, видавати сертифікати, готувати звіти про проходження навчання та сподіватись, що вдячні випускники не підведуть у скрутні хвилини турніру.

Та річ в тім, що далеко не всі кандидати мають уявлення про те, із чим їм доведеться зіштовхнутись в спекотні дні чемпіонату.

В першу чергу, свідомість та командна робота здатні втримати волонтерів в строю протягом всього проекту. З іншого боку, явно відшукаються й такі, що захочуть використати сотні молодих активістів в якості адмінресурсу, як це вже траплялось в Харкові.

Другий удар по молоді – це залучення студентів в ролі "масовки" на НСК "Олімпійський", про що напередодні повідомили представники студентської профспілки "Пряма дія".

Третім і, напевне найболючішим, є скорочення навчального року та виселення із гуртожитків тисяч мешканців. Адже в їх кімнатах під час турніру розміщуватимуть вболівальників.

Важко уявити наслідки та іміджеві втрати країни, якщо креативна та ображена молодь влаштує серію акцій, аби привернути увагу не лише українських, але й міжнародних ЗМІ до своїх проблем.

До речі, співробітників всесвітньо відомих Reuters, BBC, CNN в Україні під час турніру буде вдосталь. Буденну трансляцію футбольних поєдинків журналісти залюбки розбавлять не менш цікавими подіями за участю винахідливих студентів.

Заборона проведення акцій та підключення правоохоронців, як це часто трапляється, зіграють лише на руку організаторам. Адже фокус на подіях триматимуть ЗМІ із міжнародним ім’ям.

Організаторам Євро-2012 вкрай невигідно сваритись із українською молоддю, особливо напередодні проведення турніру. Натомість є безліч шляхів до зближення, починаючи від пільгових квитків на матчі та закінчуючи наметовим містечком для студентів, які не бажають залишатись за бортом футбольного свята.

Стимулювання волонтерського руху з боку влади та спільна реалізація проекту "Євро-2012" здатні об’єднати всі табори принаймні навколо футбольної події.

Чому над цим варто було замислитись ще раніше ? По-перше, ключову роль в збереженні іміджу країни таки доведеться взяти на себе тисячам волонтерів, які працюватимуть виключно на ентузіазмі протягом восьми годин щодня.

По-друге, розгнівана молодь може влаштувати альтернативне "свято", приклад якого ми спостерігали під час форуму міністрів освіти Європи.

По-третє, багато хто з українських студентів може не вибачити наслідків проживання вболівальників у своїх помешканнях, де все – від ремонту до меблів – оплачено студентськими грішми.

Микола Воробйов, координатор Всеукраїнського центру волонтерів – 2012, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)