Подготовка к ЕВРО 2012: украинская власть работает на иностранцев

14 просмотров
Пятница, 18 февраля 2011, 13:20
Павел Петренко
министр юстиции Украины

Проблема зайнятості та безробіття наразі є однією з найболючіших тем для значної частини населення України.

Українським сьогоденням стали масштабні звільнення та відсутність попиту на ринку праці. Влада економить на освіті та на здоров’ї громадян – по всій країні закриваються школи, медичні заклади як ніколи відчувають брак фінансування. Все це відбувається на фоні непомірного зростання видатків на утримання владоможців.

Можливо владу заспокоюють офіційні дані Держаного комітету статистики України, за якими кількість безробітних складає трохи більше 400 тис. чоловік. Так, це один з найнижчих показників в Європі. Проте ці дані враховують лише офіційно зареєстрованих в Державній службі зайнятості безробітних, і зовсім не враховують величезної кількості робітників, відправлених у неоплачувані відпуски.

Таким чином, оптимістичні прогнози чиновників щодо повного подолання безробіття до кінця 2011 року не мають під собою жодного підґрунтя. Фактична кількість безробітних в 2011 році збільшиться приблизно на 28% і складе близько 2 млн. чоловік, а на одне вакантне місце претендуватиме 25 безробітних.

Тому велике здивування викликала ініціатива влади про скасування з початку цього року дозволу на працевлаштування окремих категорій іноземців.

Згідно з діючим правилом, іноземці, які прибули в Україну для працевлаштування на певний строк, мають право на трудову діяльність лише за наявності відповідного дозволу територіального центру зайнятості.

Цей дозвіл надається за результатами розгляду поданих документів, серед яких необхідне обґрунтування роботодавця про доцільність використання праці іноземця.

Тобто роботодавець має пояснити, чому він наймає іноземця і довести, що аналогічну роботу не може виконувати громадян України. Крім того, роботодавець має надати довідку органу внутрішніх справ про відсутність або наявність судимості в найманого іноземця.

У той же час, законом України "Про організацію та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні" передбачає, що до виконання робіт чи надання послуг, пов’язаних з організацією та проведенням чемпіонату, можуть залучатися іноземці та особи без громадянства без дозволу на працевлаштування.

Фактично завдяки такому положенню роботодавець зможе уникнути процедури отримання дозволу на працевлаштування іноземця, аргументуючи це тим, що його діяльність певним чином пов’язана з організацією ЄВРО-2012.

Ці нововведення точно не покращать ситуацію із безробіттям в Україні. Навпаки, призведуть до напливу дешевої робочої сили з інших країн, зниження рівня оплати праці та подальшої міграції громадян України за кордон у пошуках кращої долі.

З боку це виглядає так, нібито влада створює механізми для вчасної та якісної підготовки до найважливішого європейського спортивного форуму. Насправді, річ в іншому. Важко уявити, що країна, яка останнім часом стала фактично донором кваліфікованих кадрів, не знайде достатньо спеціалістів для робіт з підготовки до ЄВРО.

Сьогодні під виглядом діяльності, пов’язаної з організацією чемпіонату, зацікавлені особи матимуть змогу залучати дешеву робочу силу в необмеженій кількості. Не сплачуючи при цьому податків і зборів до державного бюджету.

Влада ще раз демонструє, що менш за все її цікавить власний народ. І найбільше – власні прибутки.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)