Симптом и синдром Чепак

41 просмотр
Понедельник, 21 марта 2011, 15:27
Сергей Грабовский
для УП

Одні вважають, що все дуже просто – в усьому винні ті сакраментальні лакомства нещасні, на ось уже впродовж кількох сотень років спокушаються далеко не найбездарніші українці.

Другі наполягають – нарешті українці почали керуватися не романтичними придибенціями, а суто прагматичними раціональними розрахунками, стратегією "step by step" задля того, щоб цивілізувати апріорі нецивілізовану владу.

Треті все валять на загальний стан суспільства – мовляв, лайно навколо, чого дивуватися.

Четверті наполягають, що настав, нарешті, час бодай трохи потіснити донецьку за походженням номенклатуру у президентському оточенні.

Є й п’яті, і шості, і сьомі...

Як ви вже зрозуміли, мова йде про жваве обговорення указу Віктора Януковича № 313/2011 – одного із найлаконічніших документів такого роду: "Призначити Чепак Дарію Олександрівну Прес-секретарем Президента України".  Ось так. кожне слово з великої літери, кожне слово – це Велика Історія.

Воно й справді: йдеться про речі значно більш серйозні, ніж персональні витівки однієї, бодай і талановитої та до цього моменту вельми принципової журналістки. Йдеться про певний симптом настроїв, поширених сьогодні серед однієї з найчутливіших до політичних процесів і найпоінформованіших суспільних груп – серед журналістів.

Чи не найкраще ці настрої охарактеризував на своєму блозі Юрій Луканов. Його колега написав йому: "99 відсотків нас усіх погодилися б на таку пропозицію". Ця думка була негайно підтримана іншою дописувачкою, Але багато хто заперечив. Виникла гостра суперечка. – пише Луканов. – Але на практиці автор цитати про 99 відсотків таки правий. Зайдіть на стіну до Дарки у Фейсбук і ви побачите купу привітань і побажань успіху. Лише в голосах окремих людей звучить стримане розчарування, а то й осуд. З`являються дописи на блогах, де містяться міркування, мовляв, якщо Дарці вдасться зробити те і те, змінити роботу Адміністрації ось так і так, то це буде дуже добре".

Власне, про те ж саме говорить і сама героїня скандалу: "Ситуація розвивалась дуже просто: мене запросили на розмову до президента. Зателефонували з приймальні і запросили прийти за такою-то адресою. І я прийшла. Ми якийсь час розмовляли. І потім через місяць мене запросили ще раз"... За її словами, під час співбесіди Віктор Янукович розповідав переважно про те, якою він бачить Україну і яку країну він будує: "І я можу сказати, що поки я слухала його, я насправді повірила в нашого президента і в те, що він справді може змінити нашу країну. Власне, тому я й тут. Моя мотивація дуже проста: президент України – це президент України. І для будь-якого журналіста честь працювати на цій посаді".

Означає це, втім, не зовсім те, про що говорить Луканов: мовляв, "наше суспільство таке ж лайно, як і "еліта". Або й зовсім не те. Бо ж маємо симптом готовності значної і не найдурнішої частини журналістського корпусу розглядати чинну владу не як одне з угруповань еліти, що може бути змінене інституційним шляхом на чергових виборах, а як можновладну корпорацію, яка прийшла "всерйоз і надовго".

Тобто – не на кілька років, а на десятиліття.

На час, за який устигнуть народитися й вирости діти. На час, за який зістаріються і відійдуть на маргінес опоненти, той не буде перед ким соромитися.

На час, коли будь-яка опозиційна політична діяльність втрачає сенс, а то і стає небезпечною для життя, відтак залишається лише намагатися якось пом’якшити владну жорстокість і вести боротьбу із цензурою зсередини тих органів, які цією цензурою керують.

В підсумку це означає, якщо перейти на мову теорії, поширення й усталення психологічної настанови на прийняття неототалітаризму по-українськи як доконаного факту вітчизняного політичного, економічного й мас-медійного життя на невизначену перспективу.

І не ми перші на цьому шляху: скільки вже подібної аргументації (мовляв, "народ Німеччини обрав канцлером і президентом фюрера") було до нас...

Ні, звичайно, таких масштабних репресій, які дозволяли собі класичні тоталітарні режими, в Україні немає. Можливо, і не буде – якщо сильно не припече.

Втім, хіба режим Муссоліні був кровожерним у перші 15 років свого існування? Він проводив "точкові репресії" – так само, як і чинна в Україні влада. А польський та східнонімецький комуністичні режими базувалися на позірній багатопартійності.

Проте, з іншого боку, класичні тоталітарні режими, крім сталінського та ще кількох, реально дбали про своїх підданих, забезпечуючи їм такий-сякий добробут в обмін на свободу.

У нас же добробут забезпечується тільки обраним, наближеним, причетним до "великих справ". Усі ж інші є біомасою, бидлом, а тому з психологічного погляду можна добре зрозуміти тих, хто не хоче бути цією біомасою – навіть якщо ціною прориву "нагору" буде зрада самого себе.

Відтак не треба новопризначеній прес-секретарці дурити публіку: "Чесність, відкритість та оперативність – це ті речі, які для мене дуже важливі. І це те, як я працювала у всіх редакціях і зі всіма журналістами. І саме так я працюватиму і тут". Ага. А слабо чесно сказати, що їхати столицею своєї держави так, як це робив у день підписання указу новий шеф – це означає зневажати все, що тільки можна зневажити? Сергій Лещенко назвав ці дії Януковича "звичайним жлобством". Та ні, це мабуть усе-таки надзвичайне жлобство, перетворене на стиль державної політики.

Власне, таке жлобство виявив Віктор Федорович і на засіданні Гуманітарної ради, говорячи про кримінальне переслідування представників колишньої влади: "Я запитую в одного з керівників правоохоронних органів: "Ви знаєте, де він знаходиться? Ви, що не можете його привезти в країну, чи ви не знаєте, як це робиться?" Мені кажуть: "Вікторе Федоровичу, не дай Боже хтось дізнається, що ми послали до цієї країни людей, одразу буде підстава за всіма міжнародними правилами дати йому політичний притулок... А я питаю: "А що можна?" Кажуть, виконати всі міжнародні норми і закони".

Уявляєте? Минув рік із гаком перебування Віктора Федоровича на посаді глави держави і тільки тепер він дізнався, що не можна посилати "бригади" до Праги чи Парижу ловити своїх опонентів, яким "найсправедливіший суд" шиє справи...

Що ж, бачили очі, що купували. А навіщо купували – ми розуміємо.

Бо ж Янукович так і сказав, перефразуючи Леніна, що має намір встановити в країні закон і порядок назавжди. Щоправда, він ще додав "для всіх", опісля сів у машину з блимавкою, і кортеж рвонув по перекритому для руху простих смертних Києву, наче зграя назґулів із уславленої трилогії Толкієна.

Тому що послідовний – чи ви ще не зрозуміли? Президент є президент, невже не ясно? Отож слід поспішати виявити свою лояльність і почати робити корисні для людей малі справи зсередини владних структур, якими б вони не були.

А загалом усе діється за неперевершеним у точності формулювань Мойсеєм Фішбейном: "Хочете спокійно жити в товаристві людожера? Станьте худобою".

Ось тут симптом і переростає у синдром, тобто у притаманне для певної групи населення явище патологічної природи, яке має й інші симптоми.

Не варто сьогодні вести мову про всю країну і про все суспільство – зупинімося на журналістах. Якщо коротко, то має йтися про відсутність елементарного етосу, притаманного журналістському середовищу.

У жодній нормальній країні в такому середовищі були б неможливі певні персонажі. Навіть за нинішніх безсторонньо-плюральних обставин, в Австрії чи Німеччині ніхто б не надав місцевому Бузині програму на одному із основних каналів із проповіддю, що німці й австрійці – одна нація, місцевому Чаленку, який хвалився б дідом-гауптштурмфюрером СС, - посаду у серйозному виданні, а Піховшеку, котрий займався 2004 року цензурою на "плюсах" – будь-якого місця у журналістському співтоваристві.

У нас же не тільки журналісти, а й знані інтелектуали сідають поруч із Олесем Бузиною і дискутують із ним на серйозні теми. Із людиною, котра, скажімо м’яко, "творчо запозичила" свої інвективи проти Шевченка з київської чорносотенної преси початку ХХ століття або не раз демонструвала своє невігластво з питань далеко не тільки української історії.

Навіть якщо не вести мову про стиль цих писань – їхній зміст доводить, що дискутувати там нема із ким.

Але знані інтелігенти йдуть та дискутують, а журналісти їм асистують, тим самим автоматично опускаючи й себе всіх до рівня плінтусу. До рівня масових "ідеальних виконавців" нашого часу, котрі слухняно рухаються у заданій сильними світу цього системі координат, для заповзятих споживачів телешоу та серіалів, пива та футболу. А водночас ці "плінтусники" тішать себе своєю суспільною вагою, хоча одні з них запобігають перед Бузиною, інші – перед Януковичем, а ще хтось – перед інвесторами видань, в яких працюють...

Це тільки один із симптомів загального синдрому, пов’язаного з вітчизняною інтелігенцією загалом та журналістською спільнотою зокрема, який виявляє себе у позірних намаганнях стати над двобоями дрібних скалок добра та зла, над своїм "песим обов’язком" (І.Франко) служіння істині і нації, але реально завжди кидає своїх носіїв на бік консолідованішого і грошовитішого зла.

Тим більше, що прислужництво великому злу справді дає можливість здійснити якісь окремі й малі добрі справи, отож замість "боротьби із вітряками" люди свідомо обирають схиляння перед неототалітарною силою.

Цілком імовірно, що тією чи іншою мірою цим синдромом вражено 99% журналістів, частина із яких втішає себе самонавіюванням: такі часи... інакше не можна і не варто.

Але ж бували і значно гірші часи. Вже сьогодні є ті, хто на нарах за політичними мотивами, завтра їх може стати куди більше. Що тоді розказуватимуть ті, хто "не змінився", йдучи у владні пахолки? Що вони нічого не могли зробити, бо один у полі не воїн?

...Австрійський психолог Бруно Бательгейм, автор вжитого вище терміну "ідеальний виконавець", багаторічний в’язень нацистських таборів, писав: "Людина, знаючи, проти чого вона бореться, здатна боротися на самоті. Я дуже не люблю це знамените: "Один у полі не воїн". В історії, починаючи з давньої і до наших днів, були випадки, коли лише одна людина говорила: "Ні. Не буду", - і тем зупиняла неправедну справу. Проте, навіть якщо не було видимих наслідків такого вчинку, в таборі ставало одним "ідеальним в’язнем" менше – значить, табір не переміг".

Можливо, втім, Дарія Чепак якраз і вважає себе отим "самотнім воїном", котрий зупинить неправедну справу?

Ні. Вона пише у блозі: "...Я хочу жити в цій країні, і хочу пишатися нею... Я втомилася жити у війні всіх проти всіх. Ділити людей на своїх і чужих. На ворогів і друзів. На наших і їхніх. Я маю цього досить".

І це означає, що влада збагатилася ще одним "ідеальним виконавцем".

 

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)