Красные флаги как символы "русского мира"

26 просмотров
Вторник, 22 марта 2011, 16:45
Борис Тарасюк
Народный депутат Украины, Министр иностранных дел (1998-2000 годы, 2005-2007 годы), Чрезвычайный и Полномочный Посол

17 березня 2011 року Житомирська обласна рада прийняла рішення вивішувати червоні прапори на державних установах області у честь свята Перемоги у другій світовій війні.

Замість того, щоб забезпечити гідну старість ветеранам, депутати Житомирської облради, "піаряться" на ветеранах — на спекуляції їхньою пам'яттю і тяжким минулим, котре було далеко не таким безхмарним, як це хотіли показати радянські пропагандисти.

Чи згадували вони, приймаючи це рішення, сотні безногих і безруких ветеранів з київської Бесарабки, котрих наказом сталінської влади у травні 1946 року відправили на Соловки?

Житомирська область — моя мала Батьківщина, тому мені особливо прикро за таке рішення облради. Та відсутність реакції центральної влади свідчить, що такі рішення приймаються за її мовчазного схвалення, а, можливо - за її прямої вказівки. Нас, українців, тестують: а як ми сприймемо повернення символіки СРСР? Протестуватимемо чи дозволимо повернутися на 20 років назад?

Чи йдеться про комуністичний реванш? Ні — ніхто не збирається впроваджувати державну власність на засоби виробництва чи змушувати в школах та університетах вивчати рішення з'їздів Компартії. Йдеться про поширення в Україні "руського міра", одним з елементів якого використовується тема Перемоги, яка , за словами російського прем'єра, могла бути досягнута і "без українців"!?

Важливо розуміти те, що т.зв. "антифашизм" - це у першу чергу боротьба проти українського національно-визвольного руху, котрий представники нинішньої влади у цілком сталінському дусі трактують як "фашистський".

Під маркою "антифашизму" просувається ідеологія, будована на культі військової перемоги і виправдання будь-яких репресій і жертв великою "державною метою".

Перемога над Гітлером для прихильників "руського міра" виправдовує все — і сталінські концтабори, і сотні тисяч марних фронтових жертв, і поневолення Східної Європи, і те, що було далі — репресії шестидесятників і русифікацію, знищення українського села і української церкви, Чорнобиль і Афганістан.

Через термін "Велика Перемога" ця влада за зразком "путінської" хоче реабілітувати сталінізм. Вкладається думка про Сталіна як ефективного менеджера.

Вони хочуть, щоб ми забули про те, що саме Сталін допоміг Ґітлеру прийти до влади у 1933-му, заборонивши у рейхстагу німецьким комуністам об'єднуватися із соціал-демократами.

Хочуть, щоб ми забули про вишкіл у ЧА німецьких льотчиків і танкістів в тридцятих роках.

Хочуть, щоб ми не згадували про те, що саме Сталін "освятив" пакт Молотова-Ріббентропа, що протягом 1939-41 років Сталін постачав Гітлеру залізну руду і зерно, про те, що радянський червоний і нацистський коричневий прапори несли разом на спільному військовому параді у Бресті у вересні 1939-го.

Вивішування червоних прапорів і зміщування акцентів, реалізоване владою, має декілька цілей: по-перше, для популяризації себе за рахунок людей, які загинули в тій страшній війні; по-друге, внести розбрат між українськими громадянами, повертаючи "у пакеті" з радянською символікою також сталінсько-брежнєвські порядки.

І остання мета — репресувати національно-визвольні ідеї як "фашистські", оскільки вони небезпечні для влади Януковича. Сталінізм закликає до підкорення людини державі, національно-визвольні ідеї - це ідеї свободи людини і демократії.

Втім, я вірю, що символьні провокації влади — це останнє "щеплення" українців вакциною помираючих імперських бацил. А червоні прапори залишаться у минулому, як пам'ять про злочини сталінізму та символ окупаційної комуністичної влади в Україні.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)