Заграница нам НЕ поможет

23 просмотра
Пятница, 25 января 2013, 15:28
Борис Тарасюк
Народный депутат Украины, Министр иностранных дел (1998-2000 годы, 2005-2007 годы), Чрезвычайный и Полномочный Посол

Останніми днями ситуація навколо жорстокого і нелюдського поводження з Юлією Тимошенко, нових звинувачень і переслідувань її адвокатів та членів опозиції, рукоприкладства щодо жінок-депутатів у Харківській лікарні Укрзалізниці тощо набула нових цинічних рис, здатних поставити під загрозу її життя. Проте, при всій своїй серйозності, ця проблема не є лише поодиноким злочином нинішньої влади.

Наразі, провідні демократичні інституції світу тримають у полі пильної уваги ситуацію в Україні. Для цього є декілька суттєвих причин:

- по-перше, ескалація порушень прав людини, політичних переслідувань та нехтування демократичними принципами, котра не спала після парламентських виборів і має рано чи пізно вилитись у масові протестні акції;         

- по-друге, постійна деградація ситуації з корупцією, умовами ведення бізнесу та економічною свободою, що є особливо значущим для інвесторів.

Очевидно, що парламентські вибори, які пройшли з численними порушеннями з боку нинішньої влади, лише загострили існуючі проблеми: перманентна політична криза поглибилась, соціально-економічна ситуація постійно погіршується.

Наведу декілька прикладів: ознайомившись з негативною динамікою ВВП за останні три квартали 2012 року та негативними прогнозами на четвертий квартал, можна прогнозувати, що незабаром Україна офіційно увійде у рецесію. Загальний результат року, який прогнозують економісти, - від 0% до 0,5% зростання ВВП. При тому, що у бюджеті-2012 зростання ВВП закладалося на рівні 3,9%.

Кризова ситуація загострюється також і у декларованій "гордості" владної команди – промисловій сфері, де виробництво порівняно з аналогічним періодом минулого року зменшилось на 4 %. До того ж падіння в сільському господарстві перевищило 5%, товарообігу — майже 7%, скорочення в будівництві склало 12%. Зріс валовий внутрішній борг і рівень безробіття.

Непривабливу картину довершує подальша втрата Україною позицій у світових рейтингах. Із останніх оприлюднених – це останнє місце серед 43-х європейських країн і 161 місце у світі (із 177) у рейтингу економічних свобод, складеному Heritage Foundation та The Wall Street Journal, а також найнижчий показник індексу інвестиційної привабливості (2,12 балів з 5 можливих) за всю історію досліджень, починаючи з 2008 року, які проводить Європейська Бізнес Асоціація.

До мене періодично звертаються представники провідних західних аналітичних структур, котрі відповідають за інвестиційне прогнозування, і їхні висновки невтішні – іноземний бізнес стрімко зменшує свою присутність в Україні і цей процес буде поширюватись. Янукович впевнено веде Україну до межі не тільки політичної, але й економічної міжнародної ізоляції.

Про це свідчать результати його перебування на економічному форумі у Давосі: вже другий рік поспіль протокол президента з ніг збивається, щоб влаштувати Януковичу хоча б якусь зустріч. Якщо минулого року їм вдалося організувати зустріч з президентом Польщі – виключно через спільне проведення Євро 2012, то цього разу обідати з Януковичем ніхто не захотів.

Склавши політичні та соціально-економічні показники поточної ситуації в Україні до купи, неважко зробити висновок, що третій рік правління Януковича і Ко позначається грандіозною розрухою, котра загрожує зруйнувати державу.

Відтік західних інвестицій на тлі постійного тиску з боку Росії, неоголошена міжнародна ізоляція та перманентна внутрішня криза заганяють країну в глухий кут. Влада намагається замилити очі суспільству шляхом схвалення абсолютно нереального бюджету, радісної політичної пропаганди на кшталт "Руїну подолано", проте незабаром цей антураж лопне, неначе мильна бульбашка і перед нами постане держава-банкрут, і виникне питання, а що робити з цим далі?

Ті, що зараз при владі, вважають, що вони вже забезпечили своє майбутнє мільярдними і багатомільйонними рахунками в офшорних банках, які вони наповнили за рахунок державних коштів і тіньових схем. Вони використовують Україну, як постійне джерело збагачення, проте коли воно виснажиться горе-керманичі та їхні сім’ї залюбки змінять місце проживання.

Наразі основне завдання, котре стоїть як перед опозиційними політиками, так і перед громадянами загалом – це відкрити очі і зрозуміти, що ми котимось у прірву, що не варто очікувати коли "закордон нам допоможе" – ні зі сходу, ні з заходу наші внутрішні проблеми ніхто не вирішить ! Здатні їх вирішити лише ми з Вами разом!

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)