Письмо из тюрьмы №4. Справедливость есть?

30 просмотров
Четверг, 24 марта 2011, 19:15
Юрий Луценко
экс-министр внутренних дел, лидер "Народной самообороны"

Кучму викликали в ГПУ по справі убивства Гонгадзе. Це стало подією №1. І хоча це не вперше, він допитувався і Потебеньком, і Піскуном, але факт порушення справи проти Кучми - дійсно резонансна подія.

Прикметно, що майже ніхто не аналізує рішення власне ГПУ, більшість коментаторів аналізують, що спонукало Януковича дати таку команду Генпрокуратурі.

Що думаю я? Перш за все, я був би радий, аби справедливість в цій найрезонанснішій справі перемогла остаточно. Перший крок до цього був зроблений у 2000 році О.Морозом і тисячами учасників акції "Україна без Кучми", які не дали замовчати злочин.

Другий крок стався у 2005 році, коли у моєму кабінеті міністра МВС було отримано зізнання співучасників злочину з числа працівників міліцейської розвідки.

Третій крок був реалізований у результаті спільних дій СБУ та МВС по встановленню та затриманню генерала Пукача, підозрюваного у виконанні вбивства.

Зараз - шанс на четвертий крок - покарання замовників.

Тож, природньо, я мав би радіти повідомленням ГПУ. Але - не вірю!

Що Янукович карає Кучму за відмову підтримати кривавий розгін Помаранчевого майдану - вірю!

Що Янукович відволікає увагу людей від провалів "покращення життя вже сьогодні" - охоче вірю!

Що Янукович нейтралізує прогнозовані викриття українського авторитарного режиму Юлією Тимошенко - вірю більше за все!

А в об’єктивність ГПУ, в торжество закону - ні, не вірю! Хоча б тому, що згідно ст. 49 Кримінального кодексу України Кучмі ще з минулого року гарантоване звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням 10-річного строку давності по пред’явленій йому 364-й статті звинувачень. За вбивство такого терміну немає, і щоб уникнути бодай можливості покарання Кучми, Пукачу змінили звинувачення із замовного вбивства на виконання незаконного наказу.

Схоже, що фарс із кримінальною справою проти Кучми використовується його послідовниками в якості димової завіси навколо розправи над антикучмістами.

Це взагалі дуже актуальне питання - як відрізнити політичні ігри із Кримінальним кодексом і об’єктивним переслідуванням винних? Як Януковичу довести, що в Україні всі рівні перед Законом, а політичних репресій немає?

Є три варіанти довести це.

Перший – почати із себе. Краще за все – з питання про законність відчуження 137 га Межигір’я.

Другий – довести до судових рішень резонансні матеріали попередніх років. Серед них я би назвав:

- Приватизація стратегічних об’єктів по заниженим на десятки мільярдів цінам у 2002-2004 роках (явка з повинною тодішнього Голови ФДМУ М.Чечетова – в ГПУ).

- Розкрадання "Укрзалізниці" у 2004 році на 1,4 млрд. грн. та у 2007 році на 350 млн. грн. (в.о. Гендиректора в 2004 р. та експертиза незаконного рішення міністра транспорту, погодженого Прем’єром у 2007 році – в ГПУ).

- Розкрадання 120 млрд. грн. коштів рефінансування комерційних банків НБУ в 2009 році, в тому числі по банку родича екс-Генпрокурора "Слов’янський" на 430 млн. грн. (матеріали – в ГПУ).

(Так у автора. Насправді очевидно Луценко має на увазі банк "Володимирський", який пов'язують з родичем екс-генпрокурора Медведька Павлом Борульком).

- Космічні афери команди Черновецького в земельній сфері, під час відчуження комунальної власності та уникнення оподаткування при продажу "Правекс-банку" (матеріали в ГПУ та ДПА).

- Злочинний наказ екс-командуючого Внутрішніх військ Попкова видати бойові набої підрозділам, що рухалися у 2004-му році на розгін Майдану (матеріали – в ГПУ).

- Хабарництво у рекордних розмірах 5,2 та 42 млн. доларів чиновників, наближених до теперішнього і попереднього президентів (матеріали – в ГПУ).

- Убивства десятків осіб бандою Немсадзе до 2005 року на Донеччині, банди "Сейлем" у Криму, убивство у складі групи за участю сина народного депутата від Партії регіонів (матеріали, відеопокази та явки з повинною – в ГПУ).

Безумовно, список можна і треба розширювати.

Третій – припинення вибіркового застосування Закону.

Тобто, арешт за нібито незаконне рішення про місце служби та стаж водія міністра МВС має стосуватися не тільки Луценка, але і Білоконя, і Цушка, і Могильова за аналогічні дії. І якщо вже саджати Луценка за 300 тисяч збитків бюджету за відзначення Дня міліції, то не забути про відповідальність сумновідомої фірми "Лівела", яка, торгуючи нафтопродуктами, не сплатила майже 3 млрд. грн. до бюджету.

Або арешт за нібито незаконне рішення про санацію підприємства Міноборони має стосуватися не тільки Іващенка, але і Кузьмука, і Єжеля, які підписували аналогічні папери.

Або арешт за нібито незаконне розмитнення газу "РосУкрЕнерго" Макаренком та Діденком має доповнитися тією ж санкцією щодо нинішніх керівників митниці, які нанесли мільярдні збитки несплачених податків при поверненні газу Фірташу.

Або арешт за нібито незаконне рішення про безтендерні закупки на 6 млн. грн. Корнійчуком та 4,5 млн. грн. Данилишиним має супроводжуватися аналогічним запобіжним заходом винних з МінАПК за безтендерну закупівлю на 11 млрд. грн. фірмою "Хлібінвест".

До справи активістів Податкового майдану за пошкодження плитки не можу навіть підібрати аналога, настільки ця справа абсурдна.

На жаль, і цей список можна і треба доповнювати.

Але, якби Янукович та ГПУ продемонстрували суспільству хоча б зазначені дії - ніхто б ні в Україні, ні за кордоном не сумнівався б в об’єктивності української ГПУ.

І ще одне - довіра до суду. Вона ніколи не була високою, але зараз, коли рідний брат Генпрокурора керує найвищою інстанцією із кримінального судочинства - питання довіри знято. Бо довіри ні у кого немає. Та й як повірити в незалежність і неупередженість суддів, яких за "неправильні рішення" може зняти (і вже пачками знімає) контрольована партією Вища рада юстиції?

Єдиний вихід із цієї ситуації – негайне запровадження гарантованого чинною Конституцією суду присяжних, людей з народу, які зможуть приймати справедливі рішення.

А без почуття справедливості ні широко розрекламований Антикорупційний закон, ні арешти опонентів, які не бажають мовчати, ні навіть звинувачення Кучми не змінять загальну думку, що ми живемо в країні, де в одному найвищому кабінеті вирішується: кого карати, кого милувати, кому дати вкрасти, а в кого забрати все.

P.S. Хочеться звернути увагу, що на офіційно визнаних тепер Генпрокуратурою плівках Мельниченка містяться не тільки епізоди, що стосуються Гонгадзе. Один з найколоритніших епізодів – розмова Кучми і Азарова про те, як "тупо і глупо" краде гроші "Нафтогазу" на президентські вибори пан Бакай. "Так же нельзя, - з надривом каже Микола Янович. – Эти схемы выявит налоговик-первогодок!". І послідуюча "стрілка в верхах", де Кучма зібрав Волкова та Бакая, щоб з’ясувати, де пропадають вкрадені мільйони по дорозі до виборчого штабу. Зацікавленим рекомендую освіжити пам'ять, перечитавши розшифровки плівок.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)