Кто породил власть клептократов?

63 просмотра
Понедельник, 30 мая 2011, 14:12
Ирина Чуп
для УП

Клептократія– система влади, в умовах якої корупціята фінансові зловживаннядержавних чиновників та політиків стають одним з основних стрижнів життя суспільства. 

Останнім часом розумію, що нашу владу треба називати не інакше, як клептократія. Адже громадяни сприймають приналежність до владних інститутів – як спосіб власного збагачення.

Мало хто прийшов до влади з наміром провести якісні реформи в державі. Проходить час, змінюються люди, політичні сили... Але в державі нічого не міняється. І навіть немає надії на те, що найближчим часом відбудуться якісь зміни.

У нас уже 20 років панує влада клептократів. Влада, яку ми самі й породили. Тому що більшість із нас діяла б так само, якби була на їхніх місцях. А та невеличка кількість людей, які є виключенням, навряд зможе потрапити до верхніх щаблів. Та навіть якщо й пощастить пробитися – або адаптується до оточення, або остаточно зневіриться, оскільки не вистачить сил боротись проти системи.

Отже, ми самі винні в тому, як ми живемо. 

Державою керують представники саме нашої нації, а не росіяни, поляки та інші.

Так, деякі з них є давні іммігранти із сусідніх держав, але більшість – це уродженці України, які росли в цій державі, і які виховувалось на цінностях, що потрібно думати тільки про себе – "моя хата скраю, нічого не знаю". Щоб бути успішним ужитті – потрібно не працювати, а просто вміти красти, обманювати людей. Що рівнятись потрібно не на людей, які приносять користь суспільству своєю роботою, а на заможних владних злодіїв, які зуміли збагатитись за рахунок інших.

Більшість із цих викривлених моральних принципів передається з покоління в покоління. Дійшло до того, що це сприймається як риси нашої ментальності. 

Ми зараз не будемо з'ясовувати, чому історично ці характеристики стали візиткою українців. Як знайти вихід із ситуації, що склалась? 

А вихід у нас самих. Перш за все – зрозуміти, що людина - це суспільна істота, яка повинна дбати не тільки про себе та найближче оточення, але й про своїх громадян. Що наживатись за рахунок інших це аморально, що потрібно працювати, щоб досягти матеріальних статків, а не красти. 

Так, багато хто скаже, що це утопія – вимагати від людей змінювати свої погляди, принципи, за якими живе не одне покоління українців. Але ж як тоді в нашій владі можуть з'явитись люди, які будуть думати не тільки про власне збагачення? Якщо вони всі виросли в нашому суспільстві, де панують саме такі "цінності"? 

Ми щоденно засуджуємо нашу владу. Але ж більшість із нас не відрізняється за моральними принципами від представників влади. Тільки не кожен має таку можливість.

Скільки раз ми чули, що директор дитячого будинку обкрадає дітей-сиріт, що медпрацівник обкрадає хворих? Багато хто скаже, що ці люди крадуть, через те що в них маленькі зарплати, і що влада винна в тому.

Звичайно, провину влади ніхто не заперечує в даній ситуації. Але ж і ці люди чинять так само, як представники влади – обкрадають слабших за них! 

І саме такі люди можуть стати завтра владою. Люди, які будуть продовжувати красти, оскільки вони звикли так жити. 

Виходить замкнене коло, яке ми самі замкнули.

І розірвати його можемо тільки ми. Якщо ми почнемо змінюватись, зміниться й наше життя.

Ми є творцями нашої держави! 

Ірина Чуп, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)