Моя хата не скраю

67 просмотров
Пятница, 10 июня 2011, 10:14
Олег Березюк
глава Украинского юридического общества

Незважаючи на літню пору, коли політична температура в суспільстві спадає, нинішнє літо може видатись досить спекотним для представників української політичної еліти. І проблеми можуть виникнути не лише в представників влади, а й в опозиції.

Існує низка невирішених соціальних питань, які можуть викликати масові акції протесту – зловживання з боку правоохоронних органів, корупція в органах державної влади та відсутність чіткої державної політики щодо вирішення цих проблем.

Перший сигнал для влади вже був, коли підприємці вийшли на Майдан Незалежності після прийняття Податкового кодексу. Тоді вони діяли стихійно. І, лиха прикупивши, владі вдалось опанувати ситуацію.

Але що буде, якщо наступні акції будуть проходити більш організовано? Що буде робити нинішня влада, якщо в країні з'явиться реальна політична опозиція, яка задекларує зрозумілі людям вимоги й буде опиратися на широку підтримку народу?

Очевидно, що в цій ситуації проблеми виникнуть не лише у влади, а й у тих політиків, які називають себе опозицією.

Останнім часом в українському суспільстві зростає рівень недовіри громадян до всіх діючих політиків. Зловживання з боку представників влади й відсутність ефективних методів протидії цьому з боку опозиції підвищує рівень недовіри українців до всіх політичних партій, і особливо до тих, які представлені в нинішньому парламенті. І немає значення, входять вони до влади, чи до опозиції.

Пояснюється це тим, що ще зовсім недавно нинішня опозиція була владою, і люди бачили результати її роботи.

І перші, і другі, під час перебування на посадах, показали свою безпорадність і неефективність у сфері державного управління. Саме тому в Україні дуже багато людей, які недовіряють ні владі, ні опозиції.

Але, як кажуть, природа не терпить пустоти.

Підтвердженням цьому є те, що в різних регіонах України починають виникати громадські рухи, діяльність яких спрямована на вирішення загальнодержавних проблем. Організовуються вони навколо політично активних громадян і депутатів місцевих рад, довіра до яких є значно більшою ніж до депутатів Верховної Ради.

Яскравим прикладом організації такого руху є мітинг, проведений на початку червня цього року мешканцями міста Христинівка та Христинівського району Черкаської області.

Цей захід зібрав людей, які мають різні політичні переконання – але всі вони були єдині в тому, що країна розвивається не в тому напрямку. І щоб виправити становище, потрібно об'єднуватись.

Учасники мітингу, в основному, обговорювали проблеми законодавчого введення в Україні ринку земель сільськогосподарського призначення, зростання корупції в органах влади, розкрадання бюджетних коштів, наступу на демократію та порушення прав і свобод громадян.

Вимоги учасників мітингу знайшли своє відображення в резолюції, суть якої полягає в тому, що мешканці Хрестинівщини вирішили:

1. Підтримати ініціативу політичних партій і громадських організацій щодо проведення всеукраїнського референдуму про заборону в Україні купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення.

2. Вважати нелегітимною ВР VI скликання та не визнавати прийняті нею після 27 березня 2011 року нормативно-правові акти, оскільки народні депутати незаконно внесли зміни до Конституції й продовжили термін власних повноважень до жовтня 2012 року. Адже в 5-й статті Конституції встановлено, що право визначати й змінювати конституційний лад належить виключно народу України й не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами.

3. Визнати дії народних депутатів – узурпацією влади та посяганням на народний суверенітет і вимагати припинення повноважень парламенту та проведення виборів нової ВР у порядку, передбаченому 16 статтею закону "Про вибори народних депутатів".

4. Запропонувати громадянам України, а також політичним партіям і громадським організаціям – створити всеукраїнський громадсько-політичний рух, діяльність якого буде спрямована на забезпечення дотримання в Україні прав і свобод людини та проведення конституційної реформи, спрямованої на побудову в Україні правової держави та справедливого соціально-політичного устрою.

Учасниками мітингу було створено оргкомітет по організації загальноукраїнського руху, який отримав назву "Моя хата не з краю".

Якщо цей рух знайде свою підтримку в інших областях нашої країни, то в Україні слід очікувати виникнення нової політичної сили, що схожа до тієї, якою у свій час був Народний Рух. Не виключено, що ініціатива знизу може викликати такі суспільно-політичні процеси, які призведуть до заміни політичних еліт та кардинальної зміни соціально-політичного розвитку країни.

Олег Березюк, Голова Українського юридичного товариства, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)