Фобия независимости

33 просмотра
Четверг, 21 июля 2011, 12:38
Виталий Тараненко
журналист, Хмельницкий, для УП

"Мало хто з-поміж людей досягає протилежного берега. Решта ж людей тільки метушиться на тутешньому березі".
Афоризм із буддійського збірника моральних сентенцій "Дхаммапада, Стезя чесноти"

Напередодні 20-го ювілейного Дня незалежності України доводиться констатувати присутність у головах окремих наших високопосадовців, народжених у Радянському Союзі, синдрому "малороса".

Така боязнь на загал заявити виважену та послідовну позицію державної людини щодо власної країни, яку нині репрезентує команда Віктора Федоровича Януковича, нагадує міфічну грецьку істоту – кентавра. Тобто наша напівлюдина-напівкінь одну думку виношує в голові, а потім своїми ногами-копитами топчеться на державних святинях і символах.

Можливо, сказано з перебільшенням. Але постійні ухиляси та повітряні поцілунки в бік російського сусіда ведуть до всеукраїнського "одобрямсу" і ревізії історії України, яку потім можна буде пити без брому.

*   *   *

Незалежність будь-якої без винятку держави й нації полягає не лише в банальному понятті "свобода": вільне пересування територією, управління тією чи іншою територіальною одиницею або безперешкодне висловлювання думок.

Сіль в іншому – це гармонія в усіх сферах життя, що підкріплена спроможністю владних персонажів на клітинному рівні забезпечити безперебійний кругообіг усього організму.

Одноклітинним "амебам" або "інфузоріям" тут не місце.

Зрештою, як казав польський дисидент і водночас головний редактор "Газети виборчої" Адам Міхнік, "нація без святощів, нація, яка зрікається власної культури, скочується до рівня племені".

Чого ж тоді відзначити святкову річницю незалежності України так боїться президент Віктор Янукович? Згідно з офіційним поясненням, яке викладене в його Указі від 15 липня цього року, "забезпечити спрямування в установленому порядку бюджетних коштів, що вивільняються у зв'язку із цим указом, на фінансування заходів щодо посилення соціального захисту населення".

Закутавшись в одежині Робін Гуда, Віктор Федорович не на жарт перейнявся добробутом пересічних українців. Либонь, закарбувалося в пам'яті депутатське ухвалення "потом і кров'ю" Пенсійної реформи. Щоправда, людина, котра більше половину свого свідомого життя прожила в радянських мірках, припускаю, могла керуватися більш вагомішими переконаннями, аніж розрекламованою "соціальною пігулкою".

Щоб було зрозуміло: я не наполягаю на військовому параді або презентації військової техніки. Чому б, наприклад, не провести парад винаходів та надбань часів незалежної України? Або презентувати захід "Україна в іменах", куди запросити справжніх Великих Українців, які за 20 років власними досягненнями зробили Україну упізнанішою у світі?

Проте глашатаї з Партії регіонів дохідливою мовою пояснили, чому гаранту зараз не до гучного святкування. На думку Вадима Колесніченка, заступника керівника фракції ПР у Верховній Раді, "на сегодняшний день независимость ничего не принесла, только двадцать лет проедалось то, что получили от СССР.

Когда празднование Дня Независимости сможет подарить чувство собственного достоинства, демократии и свободы Украине, тогда это будет общим праздником. Не нужно натужно праздновать то, чего нет. В этом нет необходимости".

Епатуванню Вадима Васильовича немає меж!

Для порівняння того, як нардеп, у залежності від зручних для нього випадків, міркує про патріотичність, наведу ще одну свіжу цитату: "Националист, в принципе, позитивное понятие. И я считаю себя националистом и патриотом своей родины. Проблема Украины в том, что те люди, которые называют себя националистами, на самом деле ими не являются – они неонацисты (или национал-социалисты).

Они не любят свое государство и своих сограждан, а просто пытаются насадить крайне правую идеологию нацизма, замешанную на человеконенавистничестве, языке, этносе, титульности и прочей мишуре", – це репліка Колесніченка під час чату "Главреда" 10 липня цього року.

Короткі висновки цьому "самашествію".

По-перше, мушу поставити під сумнів гасло та однойменну програму Януковича "Україна для людей" – у ній немає нічого спільного з тим, що реально, за 17 місяців влади ВФЯ, позначилося на суспільно-науковому прогресі добробуту громадян. Де підтримка вітчизняної фармацевтики, житло для молодих учителів, медиків, військовослужбовців стабілізація цін? Де?!..

По-друге, псевдопатріоти та більшість засідателів телевізійних ток-шоу є слухняними "сонячними зайчиками", яких пускають до мікрофонів у потрібний момент, зокрема, поговорити на злободенні теми.

І насамкінець.

Українським чиновникам, які постійно згадують, що вони родом зі СРСР і ностальгують за "райським" життям, варто повчитися патріотичності у відомого українського поета XX століття Андрія Малишка, до речі, також народженого за совєтів:

Україно моя, мені в світі нічого не треба,

Тільки б голос твій чути і ніжність твою берегти.

Віталій Тараненко, журналіст, Хмельницький, спеціально для УП


Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)