Кто они - заграничные украинцы?

129 просмотров
Среда, 31 августа 2011, 16:27
Иван Крулько
народный депутат Украины, фракция "Батькивщина"

Дуже мало в Україні ми знаємо про нашу діаспору за кордоном. Ще більше навколо цього питання існує різного роду стереотипів.

Якщо більшість громадян України спробує уявити собі закордонного українця, то перед очима вирине поважний за віком дідусь чи бабуся, переважно з США чи Канади, який обов’язково щось "винен" нам, українцям в Україні. Чи не так?

Насправді ж українська діаспора, яка, до речі, є однією з найбільш чисельних і нараховує від 16 до 20 мільйонів по всьому світу, це такі ж українці з своїми проблемами і потребами, яким необхідна допомога і захист з боку Української держави.

Можливо, закордонні українці трохи відрізняються від решти українців, але тільки тим, що більш романтично сприймають нинішню Україну.

Особливо це було відчутним під час проведення Першого Форуму української молодої діаспори, який днями завершив свою роботу в Києві. Ідея зібрати молодих українців з усього світу в Києві до 20-тої річниці Незалежності України з’явилася минулого року і, як показав досвід проведення Форуму, виявилася на часі.

Співорганізаторами цього знакового заходу виступили Молодий Народний Рух і Конференція українських молодечих організацій Світового конгресу українців.

Представники з 30 країн світу – від Сіднею до Торонто, від Хабаровська до Бразилії і на додачу майже вся Європа – ось неповна географія нашої присутності. Присутності і можливих впливів України у світі.

Не дати асимілюватися!

Світ дуже швидко змінюється і глобалізується. Стираються кордони між державами. Різні фактори і середовища впливають особливо на молодих людей, асимілюючи їх і стираючи національну ідентичність.

Саме тому потрібно взаємодіяти із закордонними українцями, зберігати пам’ять про державу, звідки походить їхнє коріння, допомагати вивчати українську мову і традиції.

Особливо це стосується 4-тої хвилі закордонних українців, які, на відміну від попередніх, покинули Україну не через політичні переслідування, їх погнали з вже незалежної України злидні і безвихідь.

На жаль, велика частина цих українців воліє забути звідки вони й по можливості не афішувати свою національну приналежність. Ось де має бути зосереджена головна увага, бо майже всі вони залишаються громадянами України.

Форум продемонстрував наскільки важлива актуалізація проблеми збереження українства за кордоном як національної меншини, яка не повинна зменшуватися за своєю приналежністю до української нації незалежно від 3-го, 4-го, 5-го покоління чи хвилі міграції.

Влада vs Діаспора

Маючи одну з найбільших діаспор у світі, маємо малоефективні інституції по співпраці з нею. Держава слабо дбає про закордонних українців – це беззаперечний факт.

Можна говорити безліч високих слів про турботу про закордонного українця, в тому числі, які ми почули від міністра закордонних справ у Національній опері на відкритті Всесвітнього форуму українців.

Але від цього масиву півгодинної промови немає жодної доданої вартості, бо цифри говорять самі за себе. У цьому році на практичну роботу щодо закордонного українства з державного бюджету виділено аж 100 тисяч гривень – це менше півкопійки на одного закордонного українця на рік.

Про які мовні курси, бібліотеки української літератури і таке інше може йти мова?

Потрібно усвідомити, що всюди де лунає українська мова, пісня, а люди називають себе українцями – це є наш вплив і наш національний інтерес.

Але складається враження, що нинішня влада сприймає українську діаспору, особливо західну, як свого опонента. Чому? Бо вони не бояться говорити правду про ситуацію в Україні, в тому числі, щодо арештів Тимошенко, Луценка, інших опозиційних політиків і громадських активістів.

Мережа адвокатів України

Чи використовує Україна на повну можливості наявності такої потужної діаспори? Запитання риторичне.

А реальність полягає в тому, що багато українців стають дуже успішними людьми у своїх державах. Очевидно, Україна повинна цим користатися для підняття міжнародного іміджу, реалізації курсу на євроінтеграцію, врешті-решт, для того, щоб до українців трошки інакше ставилися в посольствах, особливо країн-членів ЄС.

Під час Форуму одним з ключових завдань була названа необхідність створення горизонтальної мережі молодих українців усього світу, які б комунікували, реалізовували спільні проекти, діяли заради української справи. Сучасний світ дає всі можливості для цього, потрібно тільки користуватися.

P.S. Повертаючись до запитання в заголовку "Хто вони – закордонні українці?", вони наші – українські, які готові працювати заради України, не вимагаючи нічого особисто для себе.

Якою буде Україна в майбутньому залежить рівною мірою від усіх українців, незалежно від того, куди їх закинула доля.

Іван Крулько, Голова ВГО "Молодий Народний Рух", для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)