Наша не наша война

30 просмотров
Вторник, 11 октября 2011, 13:46
Олег Березюк
глава Украинского юридического общества

Однією із найбільш резонансних подій минулого місяця була акція протесту ветеранів війни в Афганістані та учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС проти позбавлення соціальних пільг.

Деякі журналісти у гонитві за сенсацією навіть повідомляли про штурм "афганцями" Верховної Ради. Сьогодні пристрасті дещо охололи і тому можна сподіватись на тверезу оцінку цих подій.

Очевидно, що ніякого штурму парламенту не було.

У людей, які взяли участь у цій акції, відбувся короткочасний сплеск емоцій викликаний тим, що влада намагалась відібрати у ветеранів навіть ті крихти, які передбачені законом як компенсація за участь у бойових діях та ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

І саме головне, що все це відбувається тоді, коли в Україні міліонери стають мільярдерами, а бідні ще біднішими. У зв’язку з цим можна зробити висновок, що рішення про позбавлення ветеранів пільг було не виваженим і не обґрунтованим.

А взагалі, на фоні загального зубожіння і безпідставного збагачення олігархів, досить ризиковано вступати в конфлікт з людьми, які знають, що таке війна і вміють користуватись зброєю.

Судячи з кількості бойових нагород, що прикрашали уніформу учасників акції, можна зробити висновок, що отримали вони їх не на військових навчаннях, а за участь у реальних бойових діях.

Серед мітингувальників було досить багато молодих людей в уніформі. Були і ті, кому сьогодні уже за 50 і не виключено, що серед них могли бути і безпосередні учасники штурму палацу Аміна, а він був значно краще укріплений ніж Верховна Рада і охоронявся набагато краще підготовленими бійцями ніж ті, які охороняють український парламент.

У зв’язку з цим можна зробити досить простий висновок: якби перед учасниками цієї акції стояло завдання взяти штурмом Верховну Раду, то можна не сумніватись, що воно було б виконане. Очевидно, що такої цілі учасники мітингу перед собою не ставили.

Але чи означає це, що представникам нинішньої влади нічого не загрожує і вони можуть спокійно втілювати в життя будь-які реформи?

Звичайно, що це далеко не так. Будь-яка реформа має бути виваженою і обґрунтованою. В іншому випадку, вона може призвести до соціальних потрясінь і мати непередбачувані наслідки.

Варто звернути увагу і на те, що в акції протесту, крім ветеранів Афганістану, взяли участь і члени всеукраїнської громадської організації ветеранів повітрянодесантних військ "Ніхто крім нас".

Загальновідомим є те, що військовослужбовці повітрянодесантних військ у свій час складали еліту Збройних Сил СРСР. Особовий склад цього роду військ пройшов відповідну розвідувально-диверсійну підготовку та володіє методами ведення війни на чужій території.

Серед інших родів військ десантники відрізняються високою дисципліною і організованістю.

Таким чином можна стверджувати, що це досить серйозна сила і при правильному підході може бути використана як на благо так і на шкоду нашій державі.

На фоні масового незадоволення та при наявності злої волі досить просто знайти людей, які з тих чи інших причин можуть взяти участь у акціях по дестабілізації ситуації в країні, що може поставити під загрозу не лише мир і спокій наших громадян, але і сам факт існування України як незалежної держави.

Це досить песимістичний прогноз, але така загроза реально існує і тому не можна її залишати поза увагою. У зв’язку з цим держава має відповідально підійти до вирішення питань соціального забезпечення учасників бойових дій. Тут має бути серйозний і виважений підхід.

Дехто стверджує, що Україна не воювала в Афганістані і то була не наша війна, а тому проблеми "афганців" – це не наші проблеми. Таке твердження не витримує жодної критики.

У свій час Україна входила до складу СРСР, і частина військовослужбовців, що призивалась з території України, брала безпосередню участь у бойових діях на території ДРА.

Саме тому то була і наша війна. І сьогодні нам пред’явлено власний рахунок за участь у тій війні. Це і сироти, і вдови, і престарілі батьки, які на цій війні втратили своїх дітей і тому не можуть розраховувати на їх підтримку в похилому віці.

Всі ці люди є громадянами незалежної України і тому наша держава зобов’язана подбати про них. Тоді це буде гарним прикладом і для тих військовослужбовців, які сьогодні виконують спеціальні військові місії за межами України.

У зв’язку з цим мова може йти не про позбавлення пільг певної категорії громадян України, а про реформу всієї системи соціального забезпечення, в тому числі, і соціального захисту військовослужбовців та їх сімей.

При здійснені такої реформи було б доцільно переглянути саму систему пільг. Не секрет, що в Україні досить багато людей, які незаслужено користуються пільгами учасників бойових дій чи ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

Можливо варто запровадити систему адресної фінансової допомоги людям, які дійсно мають у тому потребу.

Через Міністерство оборони досить легко встановити, хто, де і в яких операціях брав участь і у зв’язку з цим визначити розмір компенсації. При цьому держава має подбати і про сім’ї тих, хто загинув при виконанні військового обов’язку.

Крім того, враховуючи значний життєвий і бойовий досвід ветеранів, потрібно було б більш активно залучати їх до військово-патріотичного виховання молоді, військовослужбовців строкової служби та курсантів вищих військових навчальних закладів.

Ветерани, які брали участь у реальних бойових діях, як ніхто інший можуть внести свій посильний вклад у розбудову української армії. Очевидно, що незалежній Україні потрібна сильна і боєздатна армія, яка у будь-який час зможе захистити і державу, і народ.

Разом з тим слід сподіватись, що військовослужбовець тільки тоді буде добре виконувати покладений на нього обов’язок, коли буде впевненим у тому, що і держава надасть йому необхідну допомогу, якщо у цьому виникне потреба.

Олег Березюк, голова Українського юридичного товариства, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)