Демократический мир и нынешняя власть: разговор с глухим?

30 просмотров
Среда, 12 октября 2011, 13:14
Борис Тарасюк
Народный депутат Украины, Министр иностранных дел (1998-2000 годы, 2005-2007 годы), Чрезвычайный и Полномочный Посол

Складається таке враження, що представники чинної влади так і не почули або не хотіли почути, що заяви лідерів демократичних країн щодо неправового і недемократичного суду над Юлією Тимошенко та можливого обвинувального вироку, - це серйозно і на це потрібно зважувати.

Чомусь упродовж усього процесу влада, засліплена жадобою помсти, жила у полоні ілюзій, що мовляв, "захід поговорить і забуде про Тимошенко". Виявилося – не забув, а політичні заяви і попередження, здається, починають набувати рис конкретних дій.

Чого тільки варта заява Комітету з питань закордонних справ Європейського парламенту, який планує відкласти голосування щодо проекту доповіді із рекомендацій Раді ЄС та Єврокомісії щодо угоди про асоціацію з Україною.

Або демарш групи Європейської Народної Партії, яка у Комітеті регіонів Європейського союзу оголосила бойкот зустрічі з офіційною делегацією України.

Вже не кажу про конкретні офіційні позиції Європейського Союзу і країн-членів, що Україна в очах демократичної Європи перестала позиціонуватися як демократична і правова держава, що автоматично призведе до проблем з реалізацією курсу на європейську інтеграцію.

У зв’язку з цим напрошуються два висновки. Або керівництво МЗС не інформувало належним чином президента про можливі наслідки такої безглуздої політично вмотивованої помсти, або свідомо відбувається руйнування курсу на європейську інтеграцію.

У першому випадку мені дуже шкода багатьох колег-дипломатів, які змушені бути заручниками цієї непрофесійної поведінки нинішнього керівництва МЗС.

Замість того, щоб об’єктивно інформувати президента про реакцію демократичної спільноти на згортання демократії в Україні, раз-по-раз ми чули роздратовані, а подекуди навіть істеричні заяви у бік ЄС, що вони щось коментують не так.

Як це, мовляв, справу Тимошенко можна пов’язувати з Угодою про асоціацію? А ось так! Хіба не зрозуміло, що для Європейського Союзу питання демократичних цінностей і стандартів – це головна передумова реалізації будь-яких євроінтеграційних устремлінь?

Реалізація курсу на європейську інтеграцію – це не справа однієї людини, це копітка робота десятків і сотень дипломатів, урядовців, політиків, громадських діячів, які впродовж багатьох років доводили, що Україна  не "совок" і має всі підстави бути у родині Європейського Союзу.

Фактично з 2005 року, коли почалися активні комунікації з ЄС щодо Угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі (з 2008 року), тільки зараз Україна майже впритул наблизилася до можливого парафування цього важливого документа.

І що натомість? Бажання знищити свого політичного конкурента затьмарює перспективи для всієї Української держави та її народу.

Хоча і не виключаю, що декому дуже кортить зруйнувати курс на європейську інтеграцію, щоб кинутися в "братні" обійми Митного Союзу. При цьому їздять на відпочинок до ЄС, на "шопінг" - до ЄС, дітей навчають у європейських університетах, не забуваючи, звичайно ж, розповідати своїм виборцям про "совєцьку ковбасу".

Наскільки цинічно виглядають закиди "глашатих" з МЗС, що сама ж Юлія Тимошенко неодноразово заявляла, що її справа "не повинна мати будь-якого негативного впливу на процес укладення Угоди про асоціацію".

Так – це її принципова позиція, яка заслуговує на повагу, і маю дуже примарні сподівання, що у подібній ситуації будь-хто з нинішніх керманичів, як, до речі, і з попередніх, поставив би інтереси України вище своєї власної шкіри.

Якщо узагальнити позицію Європейського Союзу щодо нинішньої ситуації та перекласти її на мову "для особливо глухих", то вийде приблизно так:

1. В Україні побудовано недемократичний режим, який несумісний з цінностями, що сповідує ЄС;

2. Судовий процес над Юлією Тимошенко відбувався з грубими порушеннями міжнародних стандартів, а закон використовувався вибірково з політично вмотивованими звинуваченнями проти лідерів опозиції;

3. В ЄС не вірять, що Янукович не впливає на Суд, тому не треба "вішати локшину на вуха";

4. Допоки Юлія Тимошенко знаходиться за гратами і не має можливості брати участь у повноцінному політичному житті, включаючи участь у виборах, то про європейські перспективи для України мови бути не може;

5. Справа Юлії Тимошенко матиме серйозні наслідки на взаємини Україна – ЄС у цілому, включно з Угодою про асоціацію.

Ось, на жаль, такий сумний залишок для України і переважної більшості наших співвітчизників, які щиро бажають членства в ЄС. Для таких українців порада одна – забути про "мою хату скраю", заклики до "противсіхства" та запевнення про "краще життя вже сьогодні".

Потрібно згадати про 2004 рік і те, що ми можемо зробити, коли разом, не боїмося і не байдужі.

P.S. У цьому масиві критики, яку чути з усіх куточків демократичного світу, вже навіть кумедно виглядають потуги деяких депутатів з Партії регіонів, які з мікроскопом бігають, відшукуючи хоч якусь нейтральну позицію щодо справи Тимошенко, видаючи бажане за дійсне.

Прийшов час повертатися з марень до дійсності. І добре вуха промити також не зайве було б...

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)