Европерспективы Украины разрушает марш Януковича

24 просмотра
Понедельник, 21 ноября 2011, 12:43
Анатолий МарциновскийAnatoliy Martsynovski
журналист, ЕП

Стаття "Тевтонський марш" Костя Бондаренка справляє враження. Агресивний дух з елементами ксенофобії та рівень аргументації більше би пасували офіційній білоруській пропаганді. Втім, як видно, українська швидко наближається до її стандартів.

Причини очевидні.

Янукович не зможе грати далі свою гру в євроінтеграцію. На словах і в деклараціях хотіти до Євросоюзу, на ділі ж – руйнувати в Україні все те, що робить просування в Європу можливим.

Швидше за все, на Банковій зрозуміли примарність перспектив навіть на парафування Угоди про асоціацію з ЄС, оскільки той вимагає для цього конкретних кроків. Грудневий саміт Україна-ЄС якщо й відбудеться, то жодного тріумфу Януковичу не принесе.

Отже, треба якось пояснити провал євроінтеграційних обіцянок і планів та знайти винних. Звісно ж, назовні.

Пояснення таке: Угоду про асоціацію не буде парафовано, оскільки Євросоюз не дає згоди на згадку в тексті перспектив членства України. А винною в європейській безнадії України призначено Німеччину й німців – від тевтонів до Ангели Меркель.

Насамперед, сама теза про крах європейського майбутнього України через відсутність перспективи членства є банальними "казками для приїжджих".

Найпершим і найголовнішим для країни, яка хоче вступити до Євросоюзу, є її внутрішній розвиток. Демократія плюс ринкова економіка – це два критерії, дотримання яких потрібне для інтеграції з ЄС.

Ісландія, яка подала заявку на вступ 2009 року, ніколи не мала перспектив членства – але є однорідною з Євросоюзом у сенсі демократичного розвитку й глибоко інтегрованою економічно. Зараз вона веде переговори про вступ.

Також без перспектив членства, скажімо, приєднувалися до ЄС 1995 року Австрія, Швеція, Фінляндія. У держав-членів Євросоюзу не було жодних підстав відмовити їм у вступі, гарантованому статтею 49 Договору про Євросоюз.

Умова, знову ж, чітка: демократія й функціонуюча ринкова економіка.

Угода про асоціацію з ЄС , частиною якої є Угода про вільну торгівлю, дає Україні можливість стати тотожною з Євросоюзом у тому, що стосується демократії, і глибоко інтегрованою з ним економічно.

Тому "принциповість" українського керівництва в питанні перспектив членства виглядає нічим іншим як небажанням укладати з ЄС документ, який зобов'язує до справжніх проєвропейських перетворень.

Для суспільства ж вигадують і вигадуватимуть інші причини, називатимуть ворогів і диверсантів.

До речі, Німеччина далеко не єдина держава ЄС, яка не погоджується на надання Україні перспектив членства – принаймні половина їх не готова до цього. Тобто, за бажанням можна буде описати ще з десяток різних "маршів".

При цьому справді згубним для європейського майбутнього України є "марш Януковича".

Аж ніяк не Німеччина, Франція чи Нідерланди придушують тут демократію.

Не Меркель із Саркозі наказали ув'язнити Тимошенко.

Не тевтони чи татаро-монголи шахрайськими методами створили навесні 2010 у Верховній Раді пропрезидентську більшість, а потім повернули Януковичу повноваження Кучми.

І навіть не німець Геббельс, даруйте, вигадує нині нісенітниці, щоб відвернути увагу суспільства від цих та інших антиєвропейських кроків, які й ведуть до краху відносин України та ЄС.

Анатолій Марциновський, журналіст "Газети по-українськи", спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)