Целостность Украины как мишень

36 просмотров
Вторник, 13 декабря 2011, 15:54
Игорь Еремеев
бизнесмен, политик

Минуло більше тижня, як на посиденьках у російського посла народний депутат від Партії регіонів Болдирєв назвав Галичину "наростом на тілі України" та заявив, що у нинішніх межах наша держава не має майбутнього.

Як громадянин України, я дуже чекав офіційної реакції влади чи опозиції на таку заяву, але мої надії виявилися, на жаль, марними. Це й спонукало написати дану статтю.

Не маю жодного бажання переказувати дослівно чи аналізувати всю ту політичну нісенітницю, яку намолов депутат Болдирєв, ЗМІ її виклали достатньо повно. Але можу з впевненістю сказати, що для будь-якої державності ідею сепаратизму можна порівняти з раковою пухлиною, яка має всі можливості до розростання та подальшого руйнування державного організму.

Саме тому в багатьох розвинених країнах світу, якщо й піднімають цю тему в політичних дискусіях, то вельми обережно та толерантно, розуміючи, які проблеми та навіть катастрофи вона може спровокувати.

Важко навіть уявити, щоб, наприклад, у Великобританії з її проблемами Північної Ірландії та Шотландії, в Іспанії з існуючими проблемами Країни басків, в Туреччині з сепаратистські налаштованими курдами, представник вищого законодавчого органу та ще й член правлячої партії публічно заявив, що країна має позбутися чи то свого заходу чи то сходу!.. Як мінімум це потягнуло б офіційну реакцію влади, політичні і кримінальні санкції щодо такого "демагога".

Адже заклик до сепаратизму – це кримінальний злочин у всьому цивілізованому світі. А в найбільш радикально налаштованих суспільствах це б неминуче викликало хвилю політичної напруги. А що з цього витікає, ми дуже часто бачимо в міжнародних новинах.

Українські політики, в протиріч здоровому глузду, дуже полюбляють зазирати до "ящика Пандори", яким є сепаратизм, начебто не розуміючи, що відкривши його повністю, вони вже не зможуть його контролювати.

Чи зреагувала влада, правоохоронні органи в Україні на заяви Болдирєва? Жодним чином. Максимум - певні представники Партії регіонів надто толерантно їх назвали "імпровізацією".

Слава Богу, що українська ментальність відрізняється поміркованістю і миролюбністю. Якби не той ментальний фактор, страшно навіть помислити, чим би закінчилось словоблуддя регіонала Болдирєва.

Ідея сепаратизму була відома ще в епоху Середньовіччя і тоді використовувалась феодалами для обґрунтування їх специфічних територіальних привілеїв та прав. Це вже потім, з розвитком людства, права, соціуму, ідея сепаратизму була визнана як вельми небезпечна і вже сучасна концепція ООН пропонує етнічним спільнотам досить широкі можливості для самовизначення не через відділення, а через національно-культурні автономії.

Але здається, що в умах певних сучасних українських політичних діячів сепаратизм, як у тих середньовічних феодалів, залишився на рівні захисту інтересів своїх вотчин. Тому пояснювати небезпеку сепаратизму таким політикам, як Болдирєв, чи дискутувати з ними – все рівно, що "сипати бісер перед свинями".

Тут питання в іншому: де в такому випадку роль офіційних органів влади, конституційним обов’язком яких є захист цілісності країни?!

Не реагуючи на подібні заяви, влада фактично погоджується з руйнуванням свого іміджу. Адже цілком ймовірно, що приїхавши до Західної України, будь-хто з можновладців отримає запитання на кшталт: "Чого ж ви приїхали до "наросту України", чи не принижує вашу честь та гідність спілкування з нами, галичанами?"

Не слід також забувати, що від розпалювання сепаратистських настроїв до ксенофобії дуже мало кроків. Продукування ненависті до всього "галицького" має шанси перетворитися на несприймання всього "донецького". Один з прикладів цього - недавня відома "кричалка" футбольних фанатів про подяку жителям Донбасу.

Що стосується опозиції, то, не рахуючи двох-трьох коментарів окремих опозиційних нардепів, реакція також була майже відсутня. Це, в свою чергу, доводить, що опозиція по-українські в нинішньому її варіанті – це парусник без керма та вітрил, яким ще й намагаються керувати багато керманичів.

Політика - "тонка річ", тим більше політика щодо національної єдності. Але в руках політиканів, які занадто вже захоплюються гонитвою за дешевою популярністю, вона перетворюється в дубину, якою можна розтрощити все навкруги та ввести країну у хаос.

Невже в сучасній Україні не вистачає проблем у внутрішній і зовнішній політиці, щоб додавати ще й проблем з сепаратизмом, давлячи навмисно на "больові точки"?

Слід розуміти, з якою ціллю робляться подібні закиди з боку певних вітчизняних політиків. Одна справа – з недолугою метою популяризації своєї персони на виборчому окрузі, а зовсім інша і небезпечна – для підігрування певній зовнішній силі, наприклад, для того, щоб закрити будь-які євроінтеграційні перспективи для України або розпалити справжній внутрішній конфлікт.

Європа, яка як вогню боїться сепаратизму в будь-яких його проявах, побачивши такі сепаратистські настрої, може щільно закрити двері перед Україною.

Більш того, якщо ми повернемося в недалеке минуле та згадаємо сумний приклад колишньої Югославії, то побачимо, що одну з найбільш заможних держав "Варшавського договору" згубила та привела до національної війни саме така "одноклітинна", примітивна сепаратистка демагогія, яку зараз намагаються репродукувати в сучасній Україні.

Насамкінець я хочу підкресли одну важливу думку, звернувшись до кожного.

Ким би хто з нас не був: журналістом, політиком, бізнесменом, пересічним громадянином - ми всі на будь-яких рівнях маємо жорстко реагувати навіть на натяки сепаратистського толку, адже це значить вболівати за свою державу, любити свою країну та народ.

Незалежно від того, в якій частині країни мешкає кожен з нас, до якої етнічної групи належить, ми повинні зрозуміти, що єдність нашої держави, мирне співіснування Заході та Сходу – це найголовніші ті умови, при яких можна казати про стабільне майбутнє України.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)