Следует ли жалеть и защищать FEMEN?

39 просмотров
Пятница, 23 декабря 2011, 16:01
Татьяна Николаенко
УП

Історія з FEMEN, що сталася з ними в білоруському лісі, змусила ще раз задуматися про феномен цієї дівочої організації.

З одного боку, вони вже всім осточортіли зі своїм сексуальним екстремізмом. З іншого боку, очевидна психічна травма як у самих дівчат, так і суспільства, яке цей продукт породило.

Якщо людина пхає голову в пащу крокодила, то ясно, що він її рано чи пізно відкусить. Інша справа, збагнути, навіщо вона це робить.

Всі 2 роки своєї діяльності FЕМЕN займалися відвертими провокаціями. А значить мали бути готові, що хтось на них відреагує. І реакцією буде саме агресія.

В Україні FЕМЕN забирали в автозак і везли у відділок, а потім відпускали.

У Білорусі їх вивезли в ліс, облили зеленкою, остригли і сфотографували на фоні свастики.

А могли замкнути в казематі поруч з туберкульозниками і сифілітиками. Або зробити ще щось гірше.

Навряд чи дівчата не розуміли, куди їхали, відправляючись у Білорусь. Вони не діти, які пхають спиці у розетку. А якщо знали, і їхали, то напевно того і домагалися.

Постає питання: а яка від того кому користь?

Без них ніхто не знав, що Білорусії працює тоталітарна машина? Від їх екстравагантної акції щось зміниться в житті Білорусі? Чи може завдяки їхнім голим цицькам в когось похитнулась віра, що Україна таки бордель?

На самих початках своєї діяльності дівчата заявляли метою зруйнувати образ України як клондайку секс-індустрії. Щоправда, по ходу своєї діяльності вони, здається, лише укріпили таке ставлення до України.

Напевно, на весь світовий фемінізм вже можна дивитися як на такого собі трошки пришелепкуватого Дон Кіхота, який бореться не з реальними ворогами, а лише з вітряками.

Але наш FЕМЕN на цьому подіумі виглядає якось особливо гротескно безглуздо.

По-суті, на початку своєї діяльності дівчата начебто і правильно заявили свою проблему, але далі їх явно понесло не в тому напрямку, що і довело їх до білоруського лісу.

Для психолога Влади Бабицької, випадок з Femen не зовсім однозначний.

"Його можна сприймати як героїку, а можна як пошук екстриму або акт безумства", - каже вона.

"Героїзм і боротьба за свободу завжди пов'язані з ризиком для життя, але тут є виправдана мета. Людина ризикує собою або чимось важливим заради чогось більш значимого. Інша справа, коли йдуть на ризик заради гостроти відчуття. Це так званий екстрим", - відзначає Бабицька.

Екстрим у розумних дозах – це непогано. Але для чого це потрібно?

Психоаналітики одностайні у висновку - люди, які йдуть на такі бездумні, екстремальні вчинки мали тяжкі психологічні травми в дитинстві.

"З психологічної точки зору, пошук екстремальних моментів пов'язаний з неможливістю або невмінням жити звичайним життям. Можливо, і ці дівчата не можуть чомусь реалізувати себе, відчувають життя порожнім, а відтак знаходять такі екстремальні ситуації, які дають можливість утекти від себе", - припускає Бабицька.

Психолог також звернула увагу на те, в який спосіб виражаються Femen-ки.

Їх "шоу" нагадали психологу негативістську поведінку дітей, які роблять все на зло батькам, аби тільки привернути їх увагу.

"Це може бути навіть недоброзичлива увага, але все ж увага. Така дитина діє за принципом: "краще нехай лають, ніж нехтують", - і продовжує робити те, за що її карають", - вказує Бабицька.

"До якого внутрішнього батька волають ці дівчата? Чиє схвалення вони не одержали в житті і кому вони хочуть щось довести? Цікаво, що президента Білорусії називають "бацькой", - нагадала психолог.

Для будь-якого психоаналітика буде очевидно, що дівчатам якщо і треба пред’являти претензії, то хіба що до власного батька, точніше його образу, який сидить у їх голові. А не бігати голяка по морозу і дратувати чоловіків-міліціонерів, які не мають жодного стосунку до їхніх проблем.

Дехто взагалі може сказати, що ніякого реального побиття КДБ не було. І дівчата все це роблять просто за гроші. Але насправді, це не має жодного значення (навіть, якщо скептики праві). Якби дівчата не влипли в таку історію зараз, влипли би пізніше. Бо КДБ в цій історії – це лише образ, а не реальний діяч. Так само, як і Лукашенко.

Так, Олександр Григорович – той ще гнобитель фемінінності і свободи. Як Володимир Путін і Віктор Янукович. Стосунки всіх трьох з власними дружинами, здається, класичний діагноз для чоловіків-диктаторів.

Але вірити в те, що в їх голові щось зрушиться від того, що перед ними "промітингує" FEMEN, все одно що вірити, що вітрянка проходить від зеленки. Всім видно, комусь весело, комусь моторошно, а користі насправді – нуль.

P.S. Павло Шеремет не дарма захистив наших дівчат. Він як ніхто інший знає, як працює білоруське КДБ. Але різниця в тому, що Шеремет бореться з системою, а FEMEN складно боротися з тарганами у власній голові.

І звалити зараз всю вину на КДБ – все одно, що дозволити дитині бігати на червоне світло і далі. Ну раптом везуче, і виживе.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)