Политический императив Виктора Ющенко

23 просмотра
Среда, 22 февраля 2012, 11:45
Василий Кедык
политолог, Ивано-Франковск

В Україні мало хто повертався з глибокого політичного небуття у велику політику самостійно, без допомоги провладної сили, наприклад, за рахунок посади у виконавчій владі чи фінансування виборчої кампанії.

Переманювання найчастіше відбувалося як подразник для табору, з якого вийшов той чи інший політик, також з метою новомодного використання в якості парламентської "тушки" чи публічної альтернативи певним популярним фігурам, з якими пов’язують роки спільної діяльності.

Сьогодні Ющенко має практично нульовий загальнонаціональний рейтинг, до того ж він не потрібен Банковій навіть в ролі провладної маріонетки.

Під час судового процесу Тимошенко він не раз з’являвся в ефірах центральних телеканалів, коментував, спілкувався з іноземними журналістами. Цілком можливо, що у владних колах розглядали варіант використання Ющенка для стабілізації відносин з ЄС в світлі процесів над представниками опозиції та з врахуванням перспективи швидкого підписання угоди про асоціацію.

Виконуючи функцію своєрідного підтримувача зовнішньополітичної легітимності влади, Ющенко паралельно міг нещадно критикувати Тимошенко у вечірніх ефірах. Однак відколи Юлія Володимирівна за гратами, навіть роль політичного блазня при дворі Януковича йому вже не світить.

Можна, звичайно, розглядати варіант повернення Ющенка як певної софт-версії Тягнибока. Проте навіть в західних областях такий формат вже ніхто всерйоз не сприймає.

Дещо несподіваним виглядало рішення знехтувати політичною пенсією і самостійно вийти з тіні, пройшовши в Раду по одному з мажоритарних округів Терпопільщини…

Але кілька днів тому Ющенко зробив чергову заяву у власному інтерв'ю Weekly.ua, яка перекреслила попередньо анонсовані наміри та вже нікого не здивувала – попросився в неіснуючий опозиційний список.

На думку Віктора Андрійовича, йти по округу – це "слабка позиція", яка б показала, що він подбав про себе, знайшовши зручний округ, та знехтував партійними інтересами. При цьому він готовий долучитися до спільного опозиційного списку, до якого, на думку третього президента, увійде і "Наша Україна".

Сьогодні висловлювання про консолідований опозиційний список нагадують голос волаючого в пустелі і це вже навіть не піар, оскільки давно втрачено відповідний політичний сенс.

Ключові фігури обговорюють узгодження опозиційних кандидатур на мажоритарних округах. Монологи про тісніший формат співпраці – це грубий передвиборчий популізм, на який вже мало хто ведеться, навіть серед пересічних виборців.

Сенс такої багатоскладової комбінації полягає у тому, що у Віктора Андрійовича з’являється можливість говорити про те, що його неучасть у парламентських виборах зумовлена проблемами в таборі опозиції, відсутністю консолідованої позиції, яка не дозволила домовилась про єдиний список.

Це свідчить про те, що Ющенко, можливо, не братиме участі в парламентських перегонах взагалі, навіть по списку "Нашої України".

Адже ходять чутки, що ведеться серйозна дискусія щодо його місця у першій п’ятірці.

Всі пам’ятають відносно свіжий конфлікт Ющенка з Наливайченком щодо обмежень повноважень голови партії на користь політради, який остаточно розколов "Нашу Україну" на новаторський табір, що прагне максимальних змін у партійному менеджменті, та стару партійну еліту, яка боїться втратити колишній вплив та підтримує Ющенка.

Останнім часом посилення авторитету Наливайченка, насамперед збільшення його впливу на ситуацію в регіональних партосередках, призвело до деякої втрати Ющенком контролю в партії та поступового витіснення навіть з лона рідного проекту.

Досі чинне рішення політради "Нашої України", відповідно до якого особи, що займали високі посади в 2005-2010 роках, не будуть включені в партійний список. Втім останнє, за наявності відповідної внутрішньоорганізаційної підтримки, можна було б і переступити в якості винятку для багаторічного лідера партії.

Однак навіть участь в парламентській кампанії в якості мажоритарника на тихому окрузі зовсім не гарантує Віктору Андрійовичу перемоги. Чи не тому, що сьогодні у всій країні не існує жодного округу, який третій президент міг би впевнено назвати "своїм"?

А поразка на мажоритарних виборах поставила б остаточний хрест на політичній кар’єрі Ющенка. Це своєрідний останній рубіж неповернення. Водночас це шанс, якого вже може не бути.

Тож Віктору Ющенку є резон вчинити сміливо. Піти по мажоритарці десь на Тернопільщині чи Львівщині. Якщо до того дійде, то хоча б в якості самовисуванця, і здивувати усіх здобутим результатом.

Довести, що всі погані слова безпідставні, що люди ще можуть стати за його плечима. Звісно, в тому разі, якщо справді жевріє мрія про повернення.

Василь Кедик, політолог, Івано-Франківськ, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)