Луценко и кошмар для власти

26 просмотров
Вторник, 28 февраля 2012, 12:54
Виктор Матчук
народный депутат Украины VII созыва, 2010-2012, для УП

Дива не сталося. Луценку дали чотири роки. Але найгірше – це навіть не сам вирок, а те, що він вже нікого не здивував в Україні. Як і поза її межами.

Склалося таке враження, що новина у понеділок, 27 лютого, про позбавлення одного з "польових командирів" Юрія Луценка волі на чотири роки стала такою собі прохідною в інформаційному просторі країни і щонайгірше – в усвідомленні людей.

Бо де масові протести? Де мільйони людей, які незгодні з ув’язненням опозиціонерів? Де мітинги під Адміністрацією президента та урядом? Де чіткі вимоги про відставку цієї влади, яка віддає прямі накази суддям в Україні?

Цього, на жаль, нема. Нинішній владі вдалося зробити одну з найстрашніших речей – породити байдужість людей до несправедливості. Людям стає все одно, на скільки років посадили Тимошенко, скільки часу проведе у тюрмі Луценко, скільки відпаяють іншим опозиціонерам.

Будьмо щирими: суспільство настільки збайдужіло, що не бачить потреби для нового майдану. Бо не проблема знайти нових ватажків для всеукраїнської акції непокори, не проблема домовитися про місце і час для її початку. Проблема в тому, що у людей немає жодного бажання виходити на вулиці.

Але давайте згадаємо, у яких випадках ця влада йде на компроміс з українцями? Тільки після акцій протесту! Чого вона боїться найбільше? Тільки акцій протесту!

Давайте згадаємо, як ця влада налякалася протесту афганців і чорнобильців. І тільки після штурму Верховної Ради пообіцяла не урізати їм пільги.

Або як їй довелося переписувати Податковий кодекс під шаленим тиском підприємців.

Або як налякалися у Міністерстві соцполітики, коли інваліди-шахтарі взяли штурмом їхнє приміщення.

Влада боїться навіть віртуальних акцій протесту. Вона показала свою слабкість у скандалі із закриттям відомого файлообмінника Ex.ua і виявилася занадто несміливою, щоб протистояти натиску громадськості.

Кожна з перелічених акцій протесту виявилась ефективною тому, що влада порушувала права конкретних категорій населення – афганців, чорнобильців, шахтарів, малих та середніх підприємців, активних користувачів Інтернету…

Такі справи, як суд над Луценком, на перший погляд, не зачіпають інтересів конкретних груп населення і тому в нинішній ситуації не можуть спровокувати масового невдоволення. Але насправді такі справи стосуються кожного. Бо вже завтра кожен може зіштовхнутися з несправедливістю судової системи, із корупцією у судах. Вже завтра на чиєсь замовлення суддя може несправедливо посадити ваших родичів, дітей, батьків, вас самих… Так працює система.

А влада тим часом буде переконувати вас у тому, що нові майдани не потрібні, і робитиме все можливе, щоб думка про них була для вас неприйнятною і навіть огидною.

Для цього вона і посадила Луценка. Бо знає, що він один з тих небагатьох, хто готовий і реально міг би їй протистояти і виводити людей на вулиці. Такі політики, на думку нинішньої влади, мусять сидіти, їх треба закрити та ізолювати від суспільства. А точніше – ізолювати суспільство від них.

Ця влада чудово розуміє: майдан – це найдієвіша зброя проти неї. Тепер це повинні зрозуміти і всі українці.

Віктор Матчук, народний депутат, партійна група "Наша Україна"

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)