Сон о Межигорье

189 просмотров
Понедельник, 12 марта 2012, 16:19
Остап КрывдыкOstap Kryvdyk
руководитель направления "Украина и мир", Аналитический центр УКУ


Отож я ліг спати.
А вже підпилий як засне,
То хоч коти гармати —
І усом не моргне.
Та й сон же, сон, напричуд дивний,
Мені приснився
Тут і далі – Тарас Шевченко, "Сон"

...і сниться мені, що я у Межигір’ї. Пройдено перші броньовані ворота, пройдено і ковані другі. Але не просто так пройдено.

На вході – не що-небудь, а каса, квитки різного типу продає. Я беру найдорожчий – за 50 гривень – включено все. Колоритні красиві буклетики, програмки заходів, повнорозмірні фотоальбоми, плакати, сувеніри, – ну зовсім тобі якийсь замок Шонбрунн у Відні, та й годі.

"Музей олігархічної епохи", як-не-як.

За входом

За богами — панства, панства
В серебрі та златі,
Мов кабани годовані,
Пикаті, пузаті!..

На рівнесенько пострижених газончиках під навісами – розкішні лімузини того часу: "майбахи", кубасті "Gelandewagen" з хитромудрим тюнінгом, "порші" і "ламборджіні", "бентлі" і скромні "БМВ" представницького класу.

Біля кожного – інформація: яким чиновником, за гроші якого бюджету, через яку підставну фірму, з якою націнкою був куплений, скільки прослужив, скільки, в результаті, коштував українському народу (з зарплатою водія і випаленими тоннами бензину включно).

Якщо ж не з бюджету, а з "чорної" каси – то вказано зарплату цього чиновника, кількість місяців, які він мав би працювати, щоб поміняти розбиту фару своєї машини, і номер оффшорного рахунку, з якого проводився розрахунок.

Окрема, надзвичайно цінна і популярна експозиція – кортеж Януковича. Фотографувати – дозволено.

Гиля-гиля до води

Меж ярами над ставами
Верби зеленіють.

І от гуляю я біля знайомих кожному українцю "пеньочків", проходжу доріжкою попри штучний водоспад. Людей – як на Хрещатику у неділю: з дітьми, з морозивом і поп-корном, цілими сім"ями.

Спускаємося ми всі разом донизу, до гавані. Там – "палац на воді". Його частенько здають в оренду на корпоративи, але сьогодні він пришвартований – мабуть, як маркетинг цього інженерного та дизайнерського творіння.

За столиками у великому залі сидять люди – за типову київську ціну тут можна випити чаю і перепочити. Є й дорожчі пропозиції, тому обідати – не по кишені.

Задля історичної цілісності збережено кухню тих часів – усіх цих омарів з ікрою і фуа-гра, оленятину із голуб’ятиною і лососятиною. Об’єкт же ж дорого утримувати – мусить на себе заробляти... яку копійку тільки 10 артезіанських буровин для озер наверху в місяць напомповують...

"Хонка"

І зробився
Я знову незримий
Та й пропхався у палати.
Боже мій єдиний!!
Так от де рай!

Після критого тиру, вольєрів і гольф-поля екскурсія веде до клубного будиночку "Хонка". Всі фотографуються біля всесвітньо знаменитої "обналічки" (поруч прикріплено платіжку, датовану 2009-м, люб’язно надану тою-ж таки "Хонкою": їм – теж чудова реклама).

Зі стін холу дивляться чучела впольованих тварин – ведмедів, зубрів, рогатих оленів, в кінці – жираф, носоріг, бегемот, лев із леопардом і навіть голова слона.

Центральний зал присвячено історії "Межигір"я". Від славних давньоруських та козацько-монастирських часів – до оффшорських: установчі документи благодійного фонду "Відродження України" і "Товариства мисливців і рибалок "Кедр", фотографії заморських офісів, схеми і обличчя засновників і співзасновників...

Розібратися зразу – складно, але тут же ж можна переглянути документальний відеофільм, котрий розтлумачує усі хитросплетіння. А у електронному гіді можна вибирати мову субтитрів – від української до китайської...

Сьогодні тут – особлива виставка: поруч із знаменитим позолоченим фаянсом Януковича з "лебедями" виставляють сантехніку інших членів його "еліти". Звичайно ж, все під сигналізацією – майже як там, де скіфську пектораль у лаврі демонструють...

Уже анонсовано і наступну експозицію: розкішні настільні аксесуари еліти епохи Януковича.

Тюрма

Он розбойник катований
Зубами скрегоче,
Недобитка товариша
Зарізати хоче!
А меж ними, запеклими,
В кайдани убраний
Цар всесвітній! Цар волі, цар,
Штемпом увінчаний!

Та головне, за чим їдуть сюди українці – це не ювелірні крани елітних біде і навіть не гелікоптер "Аугуста", муляж якого наданий у рекламних цілях самою фірмою-виробником (оригінал – продали: надто дорого утримувати, та й недоцільно).

Це – перша у світі унікальна у своєму роді публічна тюрма. У ній – кількасот в’язнів. Обличчя усіх – знайомі кожному. Найзнаменитіший "експонат" – сам Віктор Янукович. Його павільйон, з прозорим кубом, де живе колишній очільник країни – найпопулярніший.

Він уже змирився із своєю долею, і радо позує для фотографії, відповідаючи по вбудованому мікрофоні на питання відвідувачів і навіть передаючи автографи останнім своїм нечисленним шанувальникам (послуга доступна за окрему оплату).

Тут же ж – великий стенд, котрий наочно показує, скільки Україні коштували роки його президентства – з структурою тодішньої власності "сім’ї"з номерами рахунків і сумами, з відеозаписами зізнань у скоєних злочинах.

Сусідня будівля чимось нагадує знамениту тюрму – музей Алькатрас. Тут – депутати, міністри, голови облдержадміністрацій, судді, генпрокурори, міліцейські і армійські генерали, начальники митниць і податкових.

Глядачі ідуть всередині круглої будівлі, котра не має вікон назовні, розглядаючи в’язнів усередині їхніх невеликих апартаментів. На камері кожного – табличка з інформацією: які посади займала ця особа, які рішення прийняла чи не прийняла, зайнята власним збагаченням, скільки грошей і як украла.

Пробудження

Отаке-то
Приснилося диво.
Чудне якесь!.. таке тілько
Сниться юродивим
Та п'яницям. Не здивуйте,
Брати любі, милі,
Що не своє розказав вам,
А те, що приснилось.

Прокинувся, а в голові купа запитань: якщо Тимошенко посадить Януковича – чи вважатиме це Захід політичним переслідуванням? Чи будуть українські спецслужби привозити ВІП-злодіїв з різних країн світу, як ото Моссад нацистських злочинців? Як відокремити політично нажиту власність від чесно заробленої, і чи не втягне це нас у війну із Кіпром?

Як казала моя бабуся, "дурне спить – дурне снить". А, може, й ні?

Остап Кривдик, політолог, активіст, для УП

Читайте также: текст 1865 года "Неужели Межигорье попадет в руки какого-нибудь торгаша?"

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)