Арифметика выборов: пенсионеры Януковича не подведут?

23 просмотра
Вторник, 13 марта 2012, 09:46
Виталий Тараненко
журналист, Хмельницкий, для УП

Ну що ж, Україна вже активно включилася у виборчу фазу. Основним каталізатором цього процесу став кар’єрний порятунок партії влади від рейтингової молі, що за два роки вщент з’їла яскраві діаграми популярності Партії регіонів.

Тепер у бій, за помахом руки президента Віктора Януковича, включилася "важка артилерія": “сильний українець” зі своїм міністерством соцполітики Сергій Тігіпко, член Сім’ї і за сумісництвом глава Національного банку Сергій Арбузов і головний куратор соціальних ініціатив прем’єр-міністр Микола Азаров.

"Покращення життя вже сьогодні?"

У 2012 році Віктор Федорович спробував зіграти рімейк дежавю 2004 року, коли у розпал виборчої кампанії українські дідусі та бабусі одержали щедру доплату до пенсій.

Нині ж глава держави доручив уряду вже з 1 травня переглянути розмір пенсій 9 мільйонам пенсіонерам, що вийшли на пенсію до 2008 року, щоби розмір виплат виріс мінімум на 100 гривень за місяць. Зауважу, що це кожен четвертий потенційний виборець держави!

Пояснень, чому за основу соцпакету Януковича береться відлік часу до 2008 року, можуть бути декілька. По-перше, за чотири роки індексацію пенсій можна "накрутити" так, щоби життя громадян "покращилося вже сьогодні". І тільки сьогодні. Завтра може бути пізно, оскільки ринок цін спробує синхронно відреагувати на соціальні ініціативи президента.

По-друге, рубікон 2008 року – це своєрідна маркерна лінія, за якою тягнеться понад дворічне керування уряду "папєрєдніків" Юлії Тимошенко, з яким досі не можуть змиритися біло-блакитні.

"Відповім відверто: два роки ми були вимушені долати ті завали економічної та соціальної політики, що дісталися нам у спадок від наших попередників.

Тому зусилля президента, уряду, Верховної Ради України були спрямовані на те, щоб утримати країну, забезпечити фінансову стабільність та економічне зростання, мінімізувати ризики від накопичених боргів та ганебних газових контрактів попереднього уряду", — це була преамбула Януковича до його так званих нових соціальних стандартів, озвучена на розширеному засіданні Кабміну 7 березня.

По-третє, прем’єрство Януковича, що припало на серпень 2006-листопад 2007 років, підноситься табором регіоналів як окремий період, не пов’язаний з помаранчевими.

Натомість у суспільстві він запам’ятався ганебним підписанням Універсалу національної єдності, до якого мали причетність екс-президент Віктор Ющенко та Віктор Янукович.

За задумом гаранта Конституції, покращення фінансового клімату відбудеться у військовослужбовців (на 165 гривень на місяць), а також на 30-50% збільшиться розмір виплат одному мільйону учасників війни.

Якомога швидше партія влади наближує День Перемоги – чи не одне з улюблених державних свят Віктора Януковича (пам’ятаєте, як екс-міністр оборони Михайло Єжель отримав бойове завдання Головнокомандуючого української армії розігнати злощасні хмари у переддень 9 травня!).

Сивочолим інвалідам війни – справжніх, хто воював, залишилися десятки – держава виплатить одноразову виплату у діапазоні 1720-2200 гривень. Цинізм у тому, що з року в рік керівництво країни не може скласти ціни тим, кому нині завдячує перебування на цій землі.

За іронією долі президент узявся продовжувати справу тих же "папєрєдніків" — протягом червня-грудня 2012 року шість мільйонів вкладників ощадбанку СРСР отримають по 1 тисячі гривень. Різниця між "вітіною" і "юліною" тисячами – у купівельній спроможності пересічних українців.

Також глава держави уразив ахіллесову п’яту співвітчизників – з травня цього року розпочне працювати програма іпотечного кредитування для придбання доступного житла під 2-3% річних. Решту відсоткових ставок зобов’язалася погасити держава. Терміни таких кредитів будуть розраховані на 10-15 років.

Стежити за соціальними "дощами" має прем’єр Микола Азаров. Микола-"чудотворець" пообіцяв, що уряд буде вирішувати поставлені завдання системно.

Аби системність не була порушена, за словами віце-прем’єр-міністра соціальної політики Сергія Тігіпка, необхідно 16 мільярдів гривень без урахування компенсації за іпотечні ставки за кредитами.

Держборг зачекає, у нас — вибори!

На прес-конференції, присвяченій підсумкам роботи уряду в 2011 році, Микола Азаров заявив, що торік Україна заплатила за зовнішніми боргами близько 90 мільярдів гривень. Багато чи мало, судіть самі: на 31 жовтня 2011 року державний і гарантований державою борг України становив 471,38 мільярдів, або 59,09 мільярдів доларів.

Свій прогноз щодо тенденції держборгу озвучив Азаров, сказавши, що уряд з 2013 року планує почати скорочувати державний борг України. Мабуть, спеціально у люфті залишили 2012 рік, який має стати Роком покращення життя громадян на тлі парламентських виборів.

Як співає соліст гурту "ТІК" Віктор Бронюк – "Буде щастя! Гуляй, веселись, сьогодні Вітька при власті".

Віталій Тараненко, журналіст, Хмельницький, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)